Април 24, 2014, 09:46:01 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгуби ли регистрационния е-мейл?

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:
  WebKBD
  Начало   Forum   Помощ Вход Регистрация  
Tweet
Страници: [1] 2 3   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Диета"ЗОНАТА"- д-р Бари Сиърс (балансирано хранене за хормонално равновесие)  (Прочетена 56002 пъти)
0 Членове и 15 Гости преглежда(т) тази тема.
Lenny_Pld ॐ (With love)
Админ
Маг
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 9886


ॐ ВЪЛШЕБНИЦА ПО СОБСТВЕН ИЗБОР ♥ АЗ СЪМ АЗ ♥


WWW
« -: Август 29, 2011, 10:17:54 »

     Тази тема е за всички, които се храним така, че след всяко ядене попадаме в Зоната.
А също и за тези, които желаят да се хранят пълноценно, балансирано и хармонично и искат да бъдат в “Зоната” на физическия и психически комфорт.
Чрез подходящо хранене лесно можем да поддържаме хормоналния си баланс, смята световноизвестният бостънски биохимик - д-р Бари Сиърс. Въз основа на откритието за хормоните айказаноиди, отличено с Нобелова награда, авторът разработва ясна и лесна за осъществяване система за хранене, наречена "Зоната"
За да разберете какво всъщност представлява Зоната, е необходимо:
-  Wink  да прочетете поне една "зонова"  книга - списъкът e по-долу /или, най-малко   Grin, началния пост на настоящата тема/;
-  Smiley  да следвате простите напътствия и препоръки в нея и да им позволите отсега нататък да работят за Вас. Ще останете безкрайно доволни, че сте го направили
 


 ЗОНАТА - ДЖОБЕН ПЪТЕВОДИТЕЛ  _ (4)


<a href="http://www.youtube.com/v/oosH6E_XIkA#!" target="_blank">http://www.youtube.com/v/oosH6E_XIkA#!</a>


КАКВО ЩЕ СПЕЧЕЛИМ, АКО СЕ НАУЧИМ ДА СЕ ХРАНИМ В ЗОНАТА?  
Никога няма да огладняваме между храненията, защото мозъкът ни се захранва постоянно с основното си гориво - кръвната захар. Ще изглеждаме по-добре, тъй като излишните мазнини изгарят по най-бързия начин. Ще се движим по-добре, защото увеличаваме притока на кислород до мускулните клетки. Ще мислим по-добре и ще бъдем психически по-издръжливи, защото поддържаме стабилни нивата на кръвната захар. Ще избегнем евентуално бъдещо заболяване, защото тъканните хормони, контролиращи всички основни жизнени функции, са в постоянен баланс. Рязко ще намалее вероятността да развием рискови заболявания с генетичен произход като затлъстяване, сърдечносъдови болести, рак, диабет, депресия, алкохолизъм и др.  ... продължава в интервюто на д-р Тодор Господинов  _ (4)


"ЗОНАТА Е СЪСТОЯНИЕ НА СУПЕРЗДРАВЕ" - д-р Георги Лулчев  _ (4)


РЕДНО Е ДА ПОКАЖЕМ И МНЕНИЕТО НА  диетолога Огнян Симеонов _ (4)  


КОИ СА КНИГИТЕ?
Има няколко книги на българския пазар, от които по-подробно можете да се запознаете с режима. Това са "Зоната", "Овладяване на Зоната", "Ние и Зоната" и "Соева Зона".
може да изтеглите   ОТ ТУК , а също  И ОТ ТУК ; както и да ЧЕТЕТЕ ON LINE


КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВИТЕ, ЗА ДА ЗАПОЧНЕТЕ?

1. Определете дневните протеиновите нужди на тялото ви /чрез тях се изчислява и  количеството блокове, които трябва да консумирате ежедневно/:
     - по книгите ;
          - по методиката, подробно описана ТУК;
               -  по калкулатора в   сайта на д-р Сиърс ; Ако протеиновите Ви нужди са под 11 блока, този калкулатор автоматично Ви ги закръгля на 11 /за жените/ За повече инфо  ВИЖ ТУК   Така че, Вие си преценете дали ще го използвате  
                     - или се консултирайте  с някой от темата.
Ако не Ви се правят всички тези изчисления, доверете се на сайта на д-р Сиърс, който препоръчва дневно 11 блока за дамите и 14 блока за останалата половина от човечеството - http://www.zonediet.com/tabId/133/itemId/457/What-is-the-minimum-amount-of-daily-protein-intake.aspx.

Никога не консумирайте повече протеини от необходимото и никога не консумирайте по-малко. /Когато се консумират прекалено много протеини можете да получите кетозис, който в крайна сметка води до напълняване. В обратния случай - протеиновото недохранване води до отслабена имунна система, загуба на мускулна маса и косопад. Т.е. ежедневно и при всяко хранене трябва да се приемат протеини в количество, което поддържа биохимично равновесие и физическия комфорт на организма. /
Каквито и да са протеиновите Ви нужди, никога не консумирайте по-малко от 8 протеинови блока, ако сте възрастин човек!

2. При всяко хранене спазвайте пропорциите 1:1:1 за протеини, мазнини въглехидрати
За улеснение на пресмятанията, докторът въвел мерната единица "блок", така че:
1 протеинов блок = 7 гр. протеини
1 въглехидратен блок = 9 гр. въглехидрати
1 блок мазнини = 1,5 гр. мазнини
!!! Съотношението между протеиновите, въглехидратните и мазните блокове трябва да бъде винаги 1:1:1.

Лесно можете да пресметнете всяка храна на колко блока се равнява - погледнете етикета й и разделете съответно на 7/ако е протеин/, на 9 /ако е въглехидрат/ или на 1,5 /ако е мазнина/.

3. Разпределете дневното количество храна равномерно през деня, на три основни, но необилни, и две леки хранения - общо 5 хранения дневно

4. Интервалът между две хранения да не надхвърля 5 часа. (Най-добрият момент за ядене е тогава, когато все още не сте гладни.)

5. Избирайте бедни на мазнини протеини.

6. Избирайте благоприятни въглехидрати - богати на целулоза зеленчуци и плодове с умерен и нисък гликемичен лоудинг ( без фрешове - премахната е контролиращата бариера (целулозата)от въглехидратите)

7. Избирайте мононенаситени мазнини.

8. Винаги изпивайте поне 200-250 мл вода  тридесетина минути преди всяко хранене - основно или леко.

9. Едновременно с режима приемайте и рибено масло - по време или след хранене

10. Ако 2 - 3 часа, след като сте се нахранили, усетите глад или желание за нещо сладко, или, ако ви се доспи, най-вероятно при последното ядене сте консумирали прекалено много въглехидрати.

11. Ако сте нарушили диетата, поради пътуване или парти, не се тревожете, а се опитайте при следващото хранене да влезете в посочения ритъм.

12. Отнасяйте се към храната като към лекарство - дозирайте я правилно
.  


ТРЯБВА ЛИ МИ СПЕЦИАЛНО ОБОРУДВАНЕ, ЗА ДА ПРАКТИКУВАМ ЗОНАТА?

Блоковете с основните хранителни съставки са дадени в грамове и в практични мерки /чаши, лъжички, брой/ - публикувани са в следващия пост  _ (4)  

През 2006г. д-р Сиърс, свършвайки лекцията си на живо, дава на слушателите си солидна част от оборудването за диетата – ДЛАНТА НА РЪКАТА. Може да се използва по всяко време и навсякъде Smiley

           

Протеини: с размера и дебелината на дланта си
Благоприятните  въглехидрати /зеленчуци, плодове/ -  с размера на цялата ръка.
Въглехидратите, ако са неблагоприятни,/скорбяла, зърнени храни, плодови сокове/ - в същия обем като протеините
Мазнини: с размера на  възглавничката на дланта при палеца.


"Започнете с протеините, като използвате дланта си за ориентир. Количеството, което можете да поберете в нея, е обикновено равно на четири протеинови блока. То е приблизително равно на едни пилешки гърди или 115 г пуешко месо.Големината на протеините, които побирате в дланта си, ще ви помогнат да прецените и количеството въглехидрати.
Ако консумирате благоприятни въглехидрати тогава размерите на въглехидратната ви порция би трябвало да са около два пъти по-големи от протеиновата. Ако въглехидратите обаче са неблагоприятни, те трябва да бъдат толкова големи, колкото и протеините. Ако възнамерявате да хапнете нещо за десерт - повечето десерти са почти само от въглехидрати - просто намалете въглехидратите, които ще изядете преди това.
Ако протеиновият ви източник е беден на мазнини - а той би трябвало да е такъв - тогава можете да си набавите останалите мазнини, като подправите с някакво растително олио салатата си, с малко майонеза или като изядете няколко маслини."  - "Зоната"


Ако, все пак, искате да сте по-прецизни и не ви се прави голяма инвестиция, може да обиколите някои търговски вериги /"ТСМ", "Карфур", "Кауфланд"/ и, със сигурност, ще намерите подходяща везна на цена от порядъка на 15-25 лв.



Полезни линкове  за любителите на точните изчисления:

_ (147) Помагало за Зоната от_Echo_ ( автоматично пресмятане на блоковете; дневник на приетите блокове по дни; физическа активност; седмични резултати   )

_ (147) Хранителен състав на храни и продукти (Ккал.; Белт.; Въгл.; Мазн.)  

_ (147) Гликемичен лоудинг в храните(  exclaim консумирайте с умерен и нисък ГЛ)    

_ (147) Таблица на въглехидратите и фибрите в плодовете  _ (147) и в зеленчуците  

_ (147) Балансатор  

_ (147) COOKING BOOK на български
 


_ (4) БЛОКОВЕ С  ОСНОВНИТЕ ХРАНИТЕЛНИ СЪСТАВКИ (по книгата на  д-р Бари Сиърс)
_ (4)  ДВАТА ЛИСТА ЗА ЗОНОВО ХРАНЕНЕ НА ДИЕТОЛОГ ОГНЯН СИМЕОНОВ
_ (4)  СЪБРАНИ И ПРЕИЗЧИСЛЕНИ РЕЦЕПТИ ПО ЗОНАТА ОТ dani1712
_ (4) РЕЦЕПТИТЕ, ПОДХОДЯЩИ ЗА ЗОНАТА СА ОЗНАЧЕНИ СЪС ,  
_ (4)  ЧЕЛЕН ОПИТ (  lamp  СПОДЕЛЕНО ОТ ХРАНЕЩИ СЕ В "ЗОНАТА"   )


СЛЕДВА
« Последна редакция: Октомври 10, 2012, 08:17:12 от Lenny_Pld ॐ (With love) » Активен

Lenny_Pld ॐ (With love)
Админ
Маг
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 9886


ॐ ВЪЛШЕБНИЦА ПО СОБСТВЕН ИЗБОР ♥ АЗ СЪМ АЗ ♥


WWW
« Отговор #1 -: Август 29, 2011, 10:18:49 »

БЛОКОВЕ С  ОСНОВНИТЕ ХРАНИТЕЛНИ СЪСТАВКИ по книгата на д-р Бари Сиърс  
exclaim С лилаво са оцветени промените в сайта на д-р Сиърс

Разделете чинията  на три равни сегмента. Обемът на протеините, които трябва да изядете, сложете в един от тях. Максималното количество протеин на всяко хранене (за предпочитане нискомаслен)  трябва да бъде не по-голямо от дланта на ръката ви. В останалите два сегмента поставете зеленчуци и плодове (това са въглехидрати с нисък и умерен гликемичен лоудинг). Прибавете малко количество мононенаситени мазнини (зехтин, маслини, ядки, авокадо)

За деня се препоръчват три основни хранения в Зоната (закуска, обяд, вечеря) и две междинни закуски (след обяд и късно вечерта).




Ако искате да отслабвате, трябва да разчитате на продуктите, оцветени в зелено   . Ако искате просто да задържате теглото - може да хапвате и от жълтите , и от червените /по-рядко/, но трябва да спазвате грамажите. Това условие е задължително! И винаги - ред протеини + ред въглехидрати + ред мазнини!  



Легенда:

Най-добър избор /благоприятни/    
  
Приемлив избор /неблагоприятни/    
  
Лош Избор /изключително неблагоприятни/




1. ПРОТЕИНОВИ БЛОКОВЕ - 1ПБ /ПРИБЛИЗИТЕЛНО 7 ГР. ПРОТЕИНИ НА БЛОК/
Протеиновите блокове са в СУРОВО СЪСТОЯНИЕ/НЕСГОТВЕНА ПОРЦИЯ/  

"Предлагам на вниманието Ви една тънкост - винаги яжте първо протеиновата си порция. Протеините стимулират глюкагона, който от своя страна ще накара черният дроб да пусне складираниете въглехидрати. По този начин мозъкът ще бъде задоволен и ще улесни контролирането на обема на въгл. порция. Нещо повече, глюкагонът потиска отделянето на инсулин и потози начин превръща протеините в най-мощното оръжие за контрол на нивото на инсулина" - "Ние и зоната"  
  
1.1. Месо и Птици
Пилешки гърди   42 гр.
Пилешки гърди,без кожа   28 гр.
Пуешки гърди    42 гр.
Пуешки гърди,без кожа   28 гр.
Телешко   28 гр.

Говеждо, крехко   28 гр.
Канадски бекон, крехък   28 гр.
Пилешко тъмно месо,без кожа   28 гр.
Солено говеждо, крехко   28 гр.
Патица   42 гр.
Шунка, деликатесна   42 гр.
Шунка крехка   28 гр.
Агнешко крехко   28 гр.
Свинско крехко   28 гр.
Свински котлет   28 гр.
Пуйка, тъмно месо без кожа   28 гр.
Пуешки бекон   3 ивици

Бекон   3 ивици
Говеждо с тлъстини    28 гр.
Говеждо кайма (над10%)   42 гр.
Кремвирш (св. Или гов) 12 см.   1 брой - 56 гр.
Кремвирш пилешки,пуешки 12 см.   1 брой - 56 гр.  
Черен дроб, говежди    28 гр.
Черен дроб пилешки   28 гр.
Колбас “Пеперони”   28 гр.
Салам   28 гр.


1.2. Риби и рибни продукти  
Костур , лефер    42 гр.
Калмари   70 гр.
Морска котка   42 гр.
Треска   42 гр.
Миди   42 гр.
Филе от раци   42 гр.
Камбала   42 гр.
Омар   42 гр.
Скумрия   42 гр.
Сьомга   42 гр.
Сардина   42 гр.
Скариди   42 гр.
Стриди (сурови) - 8-10 бр.
Стриди (сурови-тихоокеански) - 2 бр.
Стриди (варени-консервирани) - 56 гр.
Стриди (пушени) - 42 гр.
Риба меч   42 гр.
Пъстърва   42 гр.
Риба тон   42 гр.
Риба тон консерва в собствен сос   28 гр.


1.3. Яйчни    
Белтъци  2 броя
Яйчен заместител/на прах/ 1/4 ч.ч.

Яйце-цяло   1 брой

1.4. Млечни продукти    
Сирене  обезмаслено  42 гр.
Сирене  Котидж нискомаслено 1/4 ч.ч.  56 гр.
Извара, нискомаслена   1/4 ч.ч.  56 гр.
Извара, обезмаслена    1/4 ч.ч.  56 гр.

Сирене , нискомаслено   28 гр.
Сирене “Моцарела” обезмаслено   28 гр.
Сирене “Рикота”  /това наподобява на нашата извара/ 56 гр.

Кашкавал   28 гр.

1.5. Вегерариански протеини    
Протеин на прах   10гр.
Соев кремвирш   1 брой
Тофу (соево сирене)   28 гр.
Соеви кълнове, сурови  53 гр.
Соеви кълнове готвени, пържени   53 гр.
Соеви кълнове готвени варени, задушени  83 гр.


СМЕСЕНИ (СЪДЪРЖАТ 1 ПБ, 1 ВБ, 1МБ)    

Прясно мляко - нискомаслено (1%)    1 ч.ч.
Кисело мляко    1/2 ч.ч.
Тофу, меко   85 гр.



2. ВЪГЛЕХИДРАТНИ БЛОКОВЕ - 1ВБ /ПРИБЛИЗИТЕЛНО 9 ГР. ВЪГЛЕХИДРАТИ НА БЛОК/    

exclaim Защо има разлики в хранителните блокове от книгите на Д-р Бари Сиърс и тези в сайта му? Бари Сиърс е направил някои промени с течение на годините. Повечето промени са дошли от това, че всички фибри (целулоза) са извадени от общото съдържание на въглехидратите във всеки въглехидратен блок, което увеличава общото тегло и обем в сравнение с даденото в други списъци с храни и бази от данни за продукти. И това осигурява по-точно определяне на въглехидратното съдържание на храните, за да ви поддържа в зоната.  И отделно, съдържанието на протеин във въглехидратите е елиминирано поради ниската бионаличност.

Ако 2 - 3 часа, след като сте се нахранили, усетите глад или желание за нещо сладко, или, ако ви се доспи, най-вероятно, при последното ядене сте консумирали прекалено много въглехидрати.

2.1. Варени зеленчуци
Ангинар   1
Аспержи   1 ч.ч. (12 стръка)
Бамя, нарязана  1 ч.ч.
Боб, черен (консерва)   1/4 ч.ч.
Боб,зелен или жълт   1 ч.ч.
Броколи   1 ч.ч. (в сайта на д-р Сиърс вече е 3 ч.ч.)
Брюкселско зеле   1 ч.ч. (в сайта на д-р Сиърс вече е 1 1/2 ч.ч.)
Гъби(сварени)   2 ч.ч.              
Жълта тиква   2 ч.ч.
Зеле   1 чч (в сайта на д-р Сиърс вече е 3 ч.ч.)
Зелено зеле (кел)  2 ч.ч.
Карфиол   2 ч.ч. (в сайта на д-р Сиърс вече е 4 ч.ч.)
Нахут   1/4 ч.ч.
Зелено зеле (кел)   1 ч.ч.
Къдраво зеле   1 ч.ч. (в сайта на д-р Сиърс вече е 2 ч.ч.)
Кисело зеле   1 ч.ч.
Патладжан     1 1/2 ч.ч.
Пиперки (зелени,червени) готвени,печени,варени -140 гр.              
Праз лук   1 ч.ч.
Леща   1/4 ч.ч.
Кромид лук    1/2 ч.ч.
Спанак   1 ч.ч.(в сайта на д-р Сиърс вече е 3 1/2 ч.ч.)
Ряпа, пюре   1 ч.ч.
Ряпа листа   1 1/2 ч.ч.
Тиква кестенка   1/4 ч.ч.
Варен боб    1/8 ч.ч.
Цвекло нарязано   1/2 ч.ч.
Моркови настъргани  1/2 ч.ч.(в сайта на д-р Сиърс вече е 1 ч.ч. - 80 гр.)
Жито царевица   1/4 ч.ч.
Пащърнак   1/3 ч.ч.
Грах   1/3 ч.ч.
Картофи печени   1/3 ч.ч.
Картофи варени   1/3 ч.ч.
Картофи пържени   5 парчета
Картофено пюре   1/5 ч.ч.
Пържен боб   1/4 ч.ч.
Сладки картофи, печени    1/3
Сладки картофи, пюре   1/5 ч.ч.


2.2. Сурови зеленчуци  
Люцерна филизи   7 1/2 ч.ч.
Бамя, нарязана - 1 ч.ч.- 110 гр.
Броколи   2 ч.ч. (в сайта на д-р Сиърс вече е 4 ч.ч. - 320 гр.)
Боб, зелен, жълт - 1 ч.ч. (в сайта на д-р Сиърс вече е 1,5 ч.ч. - 180 гр.)
Гъби, нарязани   3 ч.ч.(в сайта на д-р Сиърс вече е 4 ч.ч. - 360 гр.)
Зеле прясно нарязано   2 ч.ч.(в сайта на д-р Сиърс вече е 4 ч.ч. - 400 гр.)
Зеле кисело нарязано   1 ч.ч. - 100 гр.
Карфиол   2 чч (в сайта на д-р Сиърс вече е 4 ч.ч.- 440 гр.)
Керевиз (целина), нарязан    2 ч.ч. - 260 гр.
Краставица   1 - 480 гр.
Краставица, нарязана   3 ч.ч. (в сайта на д-р Сиърс вече е 4 ч.ч. - 480 гр.)
Градинска жлъчка   5 ч.ч.
Зелени (червени) пиперки, нарязани   1 1/2 ч.ч. (в сайта на д-р Сиърс вече е 2 ч.ч.- 240 гр-)
Зелени (червени) пиперки 2 бр. - 240 гр.
Пиперки(зелени,червен)  готвени,печени,варени)  140 гр
Маруля    1 брой (в сайта на д-р Сиърс вече е 2 броя - 500 гр.)
Маруля нарязана   6 ч.ч. (в сайта на д-р Сиърс вече е 10 ч.ч. - 500 гр.)
Салата "Айсберг"  - 2 ч.ч. - 2 глави
Рукола -  247 гр.
Кромид лук, стар накълцан   1 ч.ч.- 130 гр.
Кромид лук, зелен накълцан   1 ч.ч. - 80 гр.
Патладжан   1 1/2 ч.ч. - 120 гр.
Праз  1  ч.ч. - 100 гр.
Репички нарязани   2 ч.ч.(в сайта на д-р Сиърс вече е 4 ч.ч. - 400 гр.)
Спанак   4 ч.ч. (в сайта на д-р Сиърс вече е 20 ч.ч. - 1200 гр.)
Лапад  4 ч.ч. (в сайта на д-р Сиърс вече е 20 ч.ч. - 1200 гр.)
Коприва   4 ч.ч. (в сайта на д-р Сиърс вече е 20 ч.ч. - 1200 гр.)
Тиквички, нарязани    1 ч.ч. (в сайта на д-р Сиърс вече е 2 ч.ч. - 240 гр.)

Тиква (сурова) - 140гр.
Домати накълцани   1 ч.ч. (в сайта на д-р Сиърс вече е 1 1/2 ч.ч. - 240 гр.)
Домати   2 броя - 240гр.
Кестени   1/2 ч.ч.


2.3. Кълнове (сурови и термично обработени)
Грах кълнове, сурови  33 гр.
Грах кълнове, готвени, варени  53 гр.
Леща кълнове, сурови  41 гр.
Леща кълнове, готвени, варени  42 гр.
Пшеница кълнове, сурови  21 гр.
Репички кълнове, сурови   250 гр.
Семена от люцерна кълнове, пресни  429 гр.
Кълнове бобови, мунг , сурови  500 гр.
Боб кълнове, сурови   220 гр.
Боб кълнове, готвени, варени  191 гр.
Червен боб кълнове, сурови   78 гр.
Червен боб кълнове, готвени, варени   220 гр.


2.4. Плодове  
Ябълка   1/2 брой  65гр. (в сайта на д-р Сиърс вече е 100 гр.)
Ябълково пюре   1/4 ч.ч.
Кайсии    3 броя  81 гр.
Къпини   1/2 ч.ч. 94 гр.
Сини боровинки   1/2 ч.ч.
Пъпеш    1/4 резен  110 гр.
Пъпеш нарязан   1 ч.ч. 110гр.
Череши   7 броя  56 гр.
Плодов коктейл   1/2 ч.ч.
Грейпфрут розов/червен    1/2 брой  84 гр.
Грейпфрут бял/жълт   1/2 брой  107 гр.
Грозде бяло мускат  1/2 ч.ч.  65 гр.
Грозде черевено или зелено без семки  50 гр.
Френско грозде червено или бяло  65 гр.
Пъпеш “медена роса”   1/2 ч.ч.  99 гр.
Киви   1 брой  60 гр.
Лимон с кора   1 брой  84 гр.
Лимон белен   1 брой  97 гр.
Нектарина    1/2 брой  85 гр.
Портокал   1/2 брой  77 гр.
Мандарина  67 гр.
Клемантина  75 гр.
Портокал мандарина (консерва)   1/3 ч.ч.
Праскова    1 брой  4 гр.
Праскови консервирани   1/2 ч.ч.
Круша   1/3 брой  58 гр.
Сливи   1 брой  79 гр.
Малини   2/3 ч.ч.  75 гр. (в сайта на д-р Сиърс вече е 1 ч.ч. - 100гр.)
Диня, нарязана на кубчета   1/2 ч.ч.  119 гр.
Ягоди - 1 ч.ч. 117 гр. (в сайта на д-р Сиърс вече е 140 гр.)

Банани   1/3  40 гр.
Ананас, на кубчета , нарязан  1/2 ч.ч. 80 гр.
Райска ябълка  27 гр. (в сайта на д-р Сиърс вече е - 70 гр.)
Нар - 100 гр.
Червени боровинки    1/4 ч.ч.
Червени боровинки пюре   4 суп.л.
Фурми    2 броя
Смокини   1 брой
Гуава на кубчета   1/2 ч.ч.
Манго нарязано   1/3 ч.ч.
Папая, на кубчета   1/2 ч.ч.
Сини сливи   2 броя
Стафиди   1 суп.л.


2.5.Плодови сокове
Ябълков   1/4 ч.ч.  92 гр.
Червени боровинки   1/4 ч.ч.
Плодов пунш   1/4 ч.ч.
Гроздов сок   1/2 ч.ч.
Грейпфрут   1/3 ч.ч. 70 гр.
Лимонов сок   1/3 ч.ч. 70 гр.
Портокалов сок   1/3 ч.ч. 70 гр.
Ананасов сок   1/4 ч.ч.
Сок от мандарини  89 гр.
Доматен сок   3/4 ч.ч.


2.6. Зърнени храни    
Овесена каша, варена на тих огън или 14 гр. овесено брашно    1/3 ч.ч.
Бонус хляб класик       -  22 гр.
Бонус хляб с l-carnitine - 27 гр.
Бонус хляб 6 зърна     - 22 гр.
Бонус хляб ръжен        - 21 гр.
Бонус хляб 6 зеленчука- 12 гр.
Вита хляб Силует класик  -   21 гр.
Вита хляб Силует с 6 зърна    - 32 гр.
Вита хляб Силует с кълнове   -  27 гр.
Вита хляб Силует с пшеничен зародиш  - 20 гр.
Mestemacher хляб ръжен, с ленено семе - 47 гр.

Хляб пълнозърнест   1/2 филия
Хляб бял   1/2 филия
Галета 30 гр.
Елда/гречка суха   14 гр.
Пшеничен булгур   14 гр.
Зърнена закуска   14 гр.
Царевичен хляб   1 филия
Царевично нишесте   4 суп.л.
Кускус    14 гр.
Кроасан без пълнеж   1/4
Поничка без пълнеж   1/4
Мюсли   14 гр.
Едро овесено брашно варено   1/3 ч.ч.
Просо   14 гр.
Юфка -варена   1/4 ч.ч.
Палачинка (10см)   1/2
Спагети, варени   1/4 ч.ч.
Пуканки   2 ч.ч.
Ориз   1/5 ч.ч.
Оризови сладки   1


2.7. Алкохол
Бира   170 гр.
Дестилиран спирт   28 гр.
Вино   113 гр.


2.8. Други  
Сос барбекю    2 суп.л.
Десертен блок   1/4
Кетчуп    2 сл
Сос за коктейли   2 суп.л.
Кракери(грахамови)   1
Кракери солени   4
Мед   1/2 суп.л.
Сладолед, обикновен   1/4 ч.ч.
Конфитюр или желе   2 ч.л.
Меласа   2 ч.л.
Сливов сок   1 1/2 суп.л.
Чипс   14 гр.
Геврек    14 гр.
Туршия   4 ч.л.
Захар кафява    1 1/2 ч.л.
Захар пудра   1 суп.л.
Захар на кристали   2 ч.л.
Сироп кленов   2 ч.л.
Тортиля, чипс   14 гр



3. МАЗНИНИ - 1МБ /ПРИБЛИЗИТЕЛНО 1,5 ГР. МАЗНИНИ НА БЛОК/  
    Препоръчва се ежедневен прием на РИБЕНО МАСЛО, извън изчислените блокове мазнина

Защо 1 блок мазнини е само 1,5 гр.?
Всеки блок нискомаслени протеини съдържат приблизително 1,5 г. " скрити" мазнини. Следователно, като прибавим още 1 блок мазнини( определен като 1,5г. мазнини) на всеки протеинов блок ние всъщност изяждаме  3г. или два блока мазнини( един вътре в протеините и един- извън тях) на всеки протеинов блок. Ако използвате обезмаслени протеинови източници, като протеини на прах например, тогава би трябвало да добавите по два блока мазнини на всеки блок протеин, за да се достигне същото съотншение. Съответно ако консумирате мазни протеинови източници, не би трябвало да прибавяте никакви мазнини към съответното хранене. Запомнете: желателно е винаги, когато добавяте към храната си мазнини, те да бъдат предимно мононенаситени - "Овладяване на Зоната"

  
3.1. Богати на мононенаситени мазнини
Бадемово масло   1/2 ч.л.
Бадеми настъргани   1/2 ч.л.
Бадемово масло   1/2 ч.л.
Бадемово олио 1/3 ч.л.
Авокадо   1/2 суп.л.
Гуакамоле   1 суп.л.
Канолово олио   1/3 ч.л.
Зехтин    1/3 ч.л.
Маслинки    3 броя
Фъстъчено масло натурално   1/2 ч.л.
Фъстъчено олио   1/3 ч.л.
Тахан   1/2 суп.л.
3.1.1. Ядки
Бадеми 3 броя
Орехи 1 брой
Лешници 3 броя
Кашу 3 броя
Макадамия 1 брой
Фъстъци    6 броя
Шам фъстък 3 броя


3.2. Ниско съдържание на наситени мазнини
Майонеза, лека   1 ч.л.
Майонеза обикновенна   1/3 ч.л.
Сусамово олио   1/3 ч.л.
Соево олио   1/3 ч.л.
Орехи   1/2 ч.л.


3.3. Богати на наситени мазнини
Бекон, ситно нарязан   2 ч.л.
Масло   1/3 ч.л.
Сметана    1/2 суп.л.
Сирене крема   1 ч.л.
Свинска мас   1/3 ч.л.
Заквасена сметана   1/2 суп.л.
Заквасена сметана лека   1 суп.л.







 ДВАТА ЛИСТА ЗА ЗОНОВО ХРАНЕНЕ НА ДИЕТОЛОГ ОГНЯН СИМЕОНОВ

Изчислявате (според обясненията в първия пост) колко дневни блока са необходими на вашия организъм и за по-лесно, и без пресмятане, изготвяте менюто си по ЛИСТ № 1 и ЛИСТ № 2

ЛИСТ № 1 = 1 БЛОК /1 ред = 1 блок/
Избираме си от трите колонки по 1 ред /равен на 1 блок/ от всяка колонка: ПРОТЕИНИ+ВЪГЛЕХИДРАТИ +МАЗНИНИ.

1.1. Протеини:
42гр. риба -  скумрия, бяла, пъстърва или др.(да не е  пържена)
28гр. риба тон /консерва в собствен сос/
30гр. пиле (печено, варено)или всякакво месо (не тлъсто)                                  
50гр. извара (обезмаслена)  
40гр. сирене, кашкавал, свежо сирене “Хелиос”," Маджаров Лайт”( в никакъв случай вносните сирена – много са мазни)
Яйца - 2 бр. варени( само белтъците, без консумация на жълтъка)
Яйце - 1 брой цяло
200гр. кисело или прясно мляко 0,1%

1.2. Въглехидрати:
1 филия “Тонус” ,”Вита”  20гр. /или  тънка 1/2 филийка от ръжен ,типов, пълнозърнест хляб/
1 чаена лъжичка  мед  
                                                                                                                    
1.2.1. Зеленчуци - също към въглехидратите:
300гр. маруля (зелена салата)  
440гр. краставици
240гр. домати  
200гр. домати + 100гр. краставици  
100гр. чушки + 100гр. домати
160гр. чушки (зелени, червени)
160гр. зелева салата  
150гр. моркови
240гр. броколи, или карфиол, или тиквички (Може и микс от трите -  240гр.)
300гр. гъби
200гр. задушени зеленчуци - микс
300гр. спанак
300гр. лапад
300гр. коприва

1.2.2. Плодове - също към въглехидратите:
100гр. ябълка
100гр. лимони
100гр. портокал, или мандарина, или грейпфрут
100гр. праскова или нектарина
  40гр. банан (по-рядко)
  60гр. киви

1.2.3. Алкохол - също към въглехидратите:
  30гр.  твърд (30-40%)
170гр.  бира
115гр.  вино – бяло, червено

1.3. Мазнини:
3 бр. маслини средни  
1 бр.  орех
3 бр. = 3гр. лешници
3 бр. = 3гр. бадеми (сурови)
3 бр. = 3гр. кашу
6 бр. = 3гр. фъстъци
1 кафена лъжичка зехтин (Extra Vergine)      


ЛИСТ № 2 = 2 БЛОКА /1 ред = 2 блока/
Избираме си от трите колонки по 1 ред /равен на 2 блока/ от всяка колонка: ПРОТЕИНИ+ВЪГЛЕХИДРАТИ +МАЗНИНИ.

2.1. Протеини:  
56 гр. риба тон /консерва в собствен сос/
84гр. риба -  скумрия, бяла, пъстърва или др.(да не е пържена)
60гр. пиле (печено, варено) или всякакво месо (не тлъсто)
30гр. пиле + 40гр. сирене                                                            
80гр. сирене, кашкавал, свежо „Хелиос” (в никакъв случай вносните сирена – много са мазни)
100гр. извара (обезмаслена)
Яйца  - 4 бр.( варени без консумация на жълтъците)
Яйца  - 2 бр. без жълтък + 40гр. сирене
Яйца  - 2 бр. без жълтък + 30гр. пиле
Яйце  - 1 бр. цяло + 40гр. сирене
Яйца  - 2 бр. цели
400гр. кисело или прясно мляко 0,1%          
                                                                                                                  
2.2. Въглехидрати:
2 филии хляб без брашно - “Тонус” ,”Вита” - 20гр. /или  1 тънка филийка от ръжен ,типов, или пълнозърнест хляб /
1  супена лъжица мед /или 2 чаени лъжички/  

2.2.1. Зеленчуци - също към въглехидратите:
350гр.домати + 200гр.краставици
150гр. домати + 150гр. краставици + 150 гр. чушки
1ф. “Бонус”+ 80гр чушки + 120 гр. домати
100гр. чушки + 200гр. домати + 200гр. краставици
200гр. домати +100гр. краставици +100гр. ябълка (или друг плод 100гр.- виж лист 1)
450гр. домати
320гр. чушки (зелени, червени)
600гр. гъби
300гр. моркови
320гр. зелева салата
250гр. зелева салата+1/2 лимон
450гр. зелена сал.+1/2лимон
250гр. туршия
480гр. броколи, или тиквички, или карфиол (Може и микс от трите - 480гр.)
400гр. задушени зеленчуци –микс  

2.2.2. Плодове - също към въглехидратите:/без грозде и сушени плодове!/
200гр. ябълки (или грейпфрут, или портокали, или мандарини, или лимони, или праскова, или нектарина. Може и да се смесят по избор за плодова салата от 200 гр., но по-добре отделно)
120гр. киви = 2бр.
80гр. банан (по - рядко)
1/2бр круша

2.2.3. Алкохол - също към въглехидратите:
 50гр. твърд алкохол 30 - 40 %
230гр. вино – бяло, червено
330гр. бира

2.3. Мазнини:
1 непълна чаена лъжичка зехтин (Extra Vergine)
6 бр. маслини средни  
2 бр.  орехи  
6 бр.  лешници /или бадеми, или кашу, или фъстъци/  


СЛЕДВА
« Последна редакция: Октомври 10, 2012, 05:16:39 от Lenny_Pld ॐ (With love) » Активен

Lenny_Pld ॐ (With love)
Админ
Маг
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 9886


ॐ ВЪЛШЕБНИЦА ПО СОБСТВЕН ИЗБОР ♥ АЗ СЪМ АЗ ♥


WWW
« Отговор #2 -: Август 29, 2011, 10:19:25 »


Споделено от addi999 - Аделина Куруиванова - един от авторите на бг варианта -"НИЕ И ЗОНАТА " , която пишеше в темата и ни беше много полезна   huh2, обаче престана да ни навестява   Roll Eyes


 ДА ПРЕПОРЪЧАМ СПАЗВАНЕТО НА ЛУННАТА ДИЕТА С АЙРЯН ,мин. вода и чай - 24 ЧАСА - СТРАХОТНО ПРЕЧИСТВАНЕ И СЕ СВАЛЯТ ДО 2кг,аз го правя вече 5 години.  успех  :peace: Още нещо за лунната - без прием на кисело мляко- айран не се издържа, пада кръвната захар, вие се свят и не е комфортно -пийте до 2-3 литра айран /може до 5 -6 кофички нискомаслено 2% кисело мляко - съобразно блоковете, които трябва да се консумират за деня/


•  Трябва да положите усилия поне основните и важни принципи на ЗОНАТА  да са ясни- а това е правилното комбиниране на всяка ваша хапка - никога не трябва да е само въглехидрат /това е най-опасната за сега грешка ,която обърква деня ,качвайки ви кръвната захар още с началото на деня /Дори сутрешното кафе или чай ,/ако не сте се отказали от подслаждането им /не трябва да се приемат ,без преди това да сте хапнали лъжичка извара ,варено яйчице или някое парченце шунка .
А СЕГА ПЪРВИЯ МИ СЪВЕТ КЪМ ВАС  ЗА ПО ЛЕСНО СПРАВЯНЕ С ОТСЛАБВАНЕТО -ОТКАЖЕТЕ СЕ ОТ 3-ТЕ Б-ТА КАТО НАЙ ВРЕДНИ НЕ САМО ЗА ОТСЛАБВАНЕТО НО И ЗА ЗДРАВЕТО НА ВАС И ВАШИТЕ ДЕЦА ,А ТЕ СА -БЯЛОТО РАФИНИРАНО БРАШНО,БЯЛАТА РАФИНИРАНА ЗАХАР И БЯЛАТА ТВЪРДА МАЗНИНА /СЛАНИНИ И ЛОЙ /Аз замених захарта и сладкото с подсладител или мед  ,но само временно ,докато се отказах от сладкия вкус на кафето,/ Подсладителят  е не по- малко опасен ако се прекалява /минах на пълнозърнести брашна и напълно изключих бялата мазнина от менюто  си /свинското замених с пуешко ,пилешко,/



•  Аз също не готвя отделно ,просто съм свикнала какво да си сипя - на 2 шепи зеленчуци -1 шепа протеини , мазнините решавам според протеина дали да ги прибавям допълнително или са в месото. Аз ви казвам -смело няма чак толкова точни грамажи ,чак толкова точни блокове за деня -САМО ВИНАГИ ДА Е БАЛАНСИРАНО-ВЪГЛЕХИДРАТА НИКОГА ЧИСТ И НА ГЛАДНО -винаги преди него протеина ,само така не се пълнее/ говоря за калоричните въгл -захар ,брашно/,аз плодовете си ги хапвам чисти /без сухите ,които са  високогликемични/И ПОМНЕТЕ ЧЕ ТОВА НЕ Е ДИЕТА, А НАЧИН НА ЖИВОТ -НЕКА БЪДЕ ЛЕСНО И ПРИЯТНО ,ТОГАВА ИМА ЕФЕКТ С ГОДИНИ ,УСПЕХ  


•  И още 1 важен съвет - научете се вече да преценявате на око /мерете 1 седмица докато свикнете /не  е фатално ако сте с няколко грама в повече ,няколко блока в повече за дена ,ВЕДНЪЖ ВЛЕЗНЕТЕ ЛИ В ЗОНАТА ,С 1 ХРАНЕНЕ ИЗВЪН НЕЯ НЕ СЕ ИЗЛИЗА ,НИТО СЕ НАПЪЛНЯВА ,НИТО ВИ УБИВА -СПОКО,СТИГА ДА СИ ЗНАЕТЕ ,ЧЕ СЛЕДВАЩОТО ЩЕ СИ Е ЗОНОВО Всеки организъм си е индивидуален ,няколко грама разлика не е фатална в блоковете ,аз лично прибавям мааалко повече въглехидрати към дневното си меню. Стриктно по зоната на 7гр. протеин =9 гр. въглехидрат- аз отслабнах  като чироз   стопих всички сланини и не се харесвах ,затова мааалко си похапвам повечко въглехидрати -плодовете винаги хапвам чисти ,зеленчуци -неограничено количество салатки- СПОКО, няма страшно ,пак сте в зоната ,ХУБАВ ДЕН !


• Ще подкрепя Асса- вечерите -перфектно балансирани ,за си легнете в зоната ,вечерното хранене /съвсем лекичко -чаша айран или плодова салата с извара ,или чаша прясно мляко/,Бари Сиърз обяснява ,че така се отделя хормона на растежа нощем ,който ни помага нощем да се обновяваме .А още по- важно е започването на деня -ако го започнете грешно - примерно чаша подсладено кафе само - ще ви обърка деня  приема на въглехидрат на гладно. ЗА ТОВА ДА ОБОБЩИМ-СУТРИН ПЪРВАТА ХАПКА - СТРИКТНО ПО ЗОНАТА , НА ОБЯД МОЖЕ ЛЕЕКИНКО ДА СЕ ПОГЛЕЗИТЕ С РАЗУМНО  ДЕСЕРТЧЕ ,СЛЕДОБЕДНИТЕ - СЪЩО,НО ВЕЧЕР - ОТНОВО СТРИКТНО. И ПОМНЕТЕ,ЧЕ СЕ ОТСЛАБВА КОГАТО ГОРИТЕ ПОВЕЧЕ, ОТКОЛКОТО ПРИЕМАТЕ, ТАКА ЧЕ АКО ВИ ДОЙДЕ ДА ХАПНЕТЕ НЯКОЛКО БЛОКА В ПОВЕЧЕ - ПРОСТО ДОБАВЕТЕ ОЩЕ  НЯКОЛКО ЧАСА СЕДМИЧНО  НАТОВАРВАНЕ - като не забравяйте, че  добра тренировка и най - лесната е носенето на собственото ни тегло -ХОДЕТЕ ПЕША ВИНАГИ ,КОГАТО ИМАТЕ ТАЗИ ВЪЗМОЖНОСТ,КАЧВАЙТЕ СТЪЛБИ ВИНАГИ ПЕША . КАКТО КАЗАХМЕ МНОГО ПЪТИ - ЗОНАТА Е НАЧИН НА ЖИВОТ - НЕ ДИЕТА   .

На мен ми беше приятно да си припомня съветите й, надявам се,  че съм  била полезна и на Вас
 dance


Здравейте зонови приятели,одавна не съм ви писала . ноооооочета почти редовно и съм спокойна ,защото се справяте добре,просто не виждам груби грешки  за да поправям.Наумила съм си обаче няколко съвета за лятното зоново хранене да споделя с вас....като предварително искам да кажа ,че лично съм ги  изпробвала и това не ме е извело извън зоната...та така ,както много от вас разбраха ,това не е диета, а начин на живот ,дългосрочни навици ....зоната мааалко в повече ограничава плодовете..отколкото на мен ми харесва и при това изобилие сега от черешки ,праскови, кайсии. дини пъпеши....и какво ли не още  доста трудно се устоява на 3 кайсиики ,половин чаена чаша диня ....  newsm78...та думата ми е че плодовете с по нисък гликемичен индексягодки,кайсиики ,черешки ябълки,дори и динята и водния пъпеш си ги позволявам в двойни и тройни дози-,просто се си похапвам диня кооолкото ми се яде..или черешки на корем/все пак не го правя всвки ден /Внимателна съм с медена роса ,грозде ,круши,банан и мноого сладките плодове ,просто с тях не прекалявам .ЛЯТО Е ВСЕ ПАК И ЧЕРЕШКИ ИМА САМО СЕГА ЗА КРАТКО...НЕ ГИ БРОЙТЕ ВСЕКИ ДЕН ...А СЕДНЕТЕ И СИ ХАПНЕТЕ ,разбира се след като сте си направили хубава протеинова порция за обяд.Та като съм почнала в този дух -да продължа и с зеленчука -ДОМАТ, ,КРАСТАВИЦА ,ЧУШКА ,МАХДАНОЗ ЛУК,МАРУЛА,ЗЕЛЕ-НЯМА ОПАСТНОСТ ДОРИ И ДА НЕ СА ТОЧНИЯ ГРАМАЖ -ВИСОКОТО СЪДЪРЖАНИЕ НА ЦЕЛУЛОЗА САМО ПОЛЗИ НОСЯТ ,НЕ СЕ ДЕБЕЛЕЕ..А СЕ ХУБАВЕЕ.НООООООООО...ВНИМАТЕЛНО С КАРТОФА ,МОРКОВА ,ГРАХА ...БОБОВИТЕ-ВИСОКО ГЛИКЕМИЧЕН ИНДЕКС И СПАЗВАЙТЕ ТОЧНО БАЛАНСА .О ОЩЕ НЕЩО.....АЗ ОБИЧАМ СЛАДОЛЕД  :(АМА МНООГО ЧЕСТО СИ ХАПВАМ ...НО ВИНАГИ СЛЕД КАТО СЪМ СИ ИЗЯЛА АДЕКВАТНОТО КОЛИЧЕСТВО ПОНЕ 4 ПРОТ.БЛОКА /ВЪГЛЕХИДРАТИТЕ НА СЛАДОЛЕДА СА ПОВЕЧЕ ,НО НЕ ГО ПРАВЯ ВСЕКИ ДЕН И ТОВА НЕ МЕ ВАДИ ОТ ЗОНАТА ,НИТО КАЧВАМ /   ХАЙДЕ ,ЛЯТНИ ЗОНАРИ ,ДА ВИ Е СЛАДКО И ПИТАЙТЕ АКО НЕЩО НЕ СЪМ ОБЯСНИЛА ДОБРЕ    huh2



ЗА супите си режа продуктите (предварително измерени )на ситно, измервам и количеството вода с купичката, в която ще сервирам , според блоковете, които ще хапвам ( по често правя 9 или 12 Б, разпределени за 3 или 4 порции *3Б). След това прецеждам гъстата част, разпределям според порциите по 2 или 3 блока и разпределям и течността за определения брой порции. Още горещата супа я разпределям по този начин в бурканчета с винтова капачка за по 1 порция от 2 или 3 блока, според случая, завинтвам и обръщам с капачката надолу.Те си хлътват и се стерилизират от самосебе си. След 1/2 час прибирам в хладилника. Така не ми се налага да ям едно и също , а и имам нещо готово подръка, когато нямам нещо подходящо наготвено. По този начин разпределям и някои яхнии в бурканчета.


Понеже забравих да Ви копна нещо от другата тема ;-), правя го сега - все на някой ще е от полза, защото има резон  Smiley

Момичета да споделя и аз, това което знам от доктора. Значи първо и много важно е въглехидратите да не идват само от хляба. Желателно е, примерно филийка бонус +салата. Въпреки, че и аз често хапвам само бонус за въглехидрати. Ако се яде сирене или кашкавал, не се прибавят мазнини. Но - Симеонов каза, че не много желателно да се консумират сирене и извара ,защото не знаем какво точно има в тях. Най-оптималния вариант е – месо  пилешко , но без мазнини ,яйца и риба. Това са продуктите, които са най-чисти.



момичета спирайте ги тея сирена и млека и ще почнете да се топите. аз съм живия пример за това. днес се теглих и от понеделнишкото ми теглене със смъкнал 1,1 кг. т.е буквално за 3 дена.

позволявам си да дам съвет:
набавяйте си въглехидратите предимно от плодве и зеленчуци, а протейните от чисто месо, варени яйца и обезмаслена извара, а мазнините от маслини и ядки. така поне правя аз и ефекта е страшен. ЗАБРАВЕТЕ ЗА ХЛЯБА (пък бил той и черен), СИРЕНЕТЕ,КАШКАВАЛА И МЛЕКАТА(нищо че пише че са обезмаслени), ЗАБРАВЕТЕ И ЗА СНИКЕРСА И ДРУГИТЕ ШИКЕРИ, АЗ КОНСУМИРАМ ЕДИНСТВЕНО ЧЕРЕН ШОКОЛАД И ТО ПО 8 ГР. НА ДЕН.

П.С  НИЩО НЕ ВИ КОСТВА ДА ПРОБВАТЕ 1 СЕДМИЦА И ДА ВИДИТЕ РЕЗУЛТАТА



Днес се зачетох в книгата "Овладяване на Зоната" - на края й има една глава наречена "Често задавани въпроси във връзка със зоната"- та там прочетох доста интересни неща, ще напиша част от тях .

Възможно ли е да изгубя прекалено много телесни мазнини?
Очевидно е възможно. Затова, достигнете ли веднъж процента телесни мазнини, с който се чувствате щастливи, и желаете да останете на това положение, просто добавете още мононенаситени мазнини към вашата диета. Допълнителните мононенаситени мазнини ще десйтват като калориен баласт, за да поддържате процента на телесните си мазнини, без това да се отрази върху инсулина. Защо ли? Мононенаситените мазнини не се отразяват върху нивото на инсулина. Те са неутрални в хормонално отношение.

Все още изпитвам глад, макар да се храня в Зоната. Какво да правя?
Необходимо е да направите корекция в настройката на хормоналния си карбуратор. Винаги следете какво става след последното ви хранене. Ако почувствате глад след 2,3 часа, след като сте яли, и усетите намаляване на умствената концентрация( поради ниското ниво на кръвната захар), то е защото сте консумирали повече въглехидрати спрямо пртеините, отколкото трябва. В резултат тялото ви е започнало да произвежда прекалено много лоши айказаноиди заради увеличеното отделяне на инсулини това ви е извело от Зоната. Просто в бъдеще, когато повтаряте същото блюдо, запазете количеството на протеините, но намалете въглехидратиите с 1 блок. От друга страна, ако огладнеете, преди да са изминали въпросните четири часа, но запазите добра умствена концентрация, значи сте започнали да произвеждате прекалено добри айказаноиди и това на свой ред сваля прекалено много нивото на инсулина. Мозъкът има сензорна система, която долавя ниското нивото на инсулина в кръвния поток и ни казва да ядем, за да го увеличим, дори мозъкът да разполага с достатъчно кръвна захар( което обяснява и доброто умствено съсредоточаване). Просто когато правите същото ядене в бъдеще, запазете протеините и прибавете един блок към въглехидратите. Онова, което правите, е всъщностнасторйване на личния си карбуратор, за да се озовете в центъра на  Зоната. И в двата случая  би трябвало да прибавите към храната си повече мононенаситени мазнини, тъй като те предизвикват отделянето на хормона холецистоканин( ХЦК): той от своя страна предизвиква усещане на пълнота, известно като ситост.



Това за мазнините от растителен произход, и по-точно маслини, зехтин, или ядки /сурови/, авокадо и пр. е подробно обяснено в книгата в Б.Сиърс, нямам време да търся за да ви цитирам точно, но беше най-общо казано това, че за да се изгарят натрупаните в тялото мазнини /т.е. за да отслабваме/ са необходими мазнини, но от растителен произход, т.е.полезните моно-ненаситени мазнини! Т.е. няма значение дали сиренето, кашкавала са ни с висока масленост или обезмаслени, важен е приема именно на полезните мазнини винаги да го има  Smiley


Здравейте, да си кажа и аз мнението за мазнините. Според Сиърс си добавяме мазнини от раст. произход, защото те стимулират айзен...ковците  Cheesy. Но с тях (мазнините) не бива да се прекалява и за това всичките му белтъци са с ниско съдържание на мазнини или обезмаслени. Кашкавали, мазни сирена и меса доколкото знам не се препоръчват за честа консумация точно заради мазнините, а ако ги консумираш не трябва да добавяш допълнително. Аз когато ям сирене-обикновено, кашкавал, извара си добавям ядки или маслини, но малко по-малко. Например, ако блока мазнини ми е 3 маслини, аз хапвам 2, а ако хапна шарено месо(много рядко ям такова, но се случва) не си добавям допълнително мазнини.



Така за мерките ...аз ползвам старата изпитана рецепта с дланта.Първия път когато бях в зоната мерих с кантарчета ,ядях точно определени блокове ,спазвах стриктно всичко и т.н. ефекта не беше много голям  
това го отдавам на факта че половината неща в блоковете изобщо не са с точни стоиности.Ето например майонезата да речем ,ми че то има 50 вида майонеза с различни стоиности на в/п/м .Отделно аз лично ям такава която е със ОМЕГА 3 вътре в нея и изобщо не смятам че трябва да е в раздел "приемлив избор" .Другия момент е че за нас които живеем в чужбина знаем в коя храна колко точно въгл/протеин/мазнини има докато в бг  това съм го видял само в няколко храни   Roll Eyes  да речем сирене купено в бг,еми аз гарантирам че в 90% дори и самия производител не знае точно кво съдържа   Lips Sealed  как с това сирене ще си правиш точни рецепти особедно като се има  в предвид и че само 9гр въгл. са 1 блок и ,и т.н. и т.н. примери колкото щеш  
Като се готви пък там става пълно мазало    Cheesy една храна е с едни показатели в суров вид ,с други показатели след като се сготви ,и с трети ако се сготви по различен начин /пържене,печене,на водна пара и т.н.
Затова аз си се придържам към основното правило на Сиърс  0.75 към 1 ,протеин към въглехидрат...може да варира от 0.60 до 1 но идеалното е 0.75.
40% въглехидрати, 30% протеини и 30% мазнини - 0.75 гр протеин към 1гр  въглехидрат--> така се контролират инсулина и глюкагона--->хормонална реакция. Прочети задължително книжката това са основни неща
Ям през 3-4-5 часа ,това е с една единствена цел и тя е да ти се засили метаболизма и ям не точно определено да кажем 14 блока на ден а колкото ми се яде,ако съм гладен сутрин мога да изям 4 блока,а ако не съм мога и само 2...
Като мине 2-3 дена самия организъм вече си влиза в релси и не ти се яде много понеже си почнал да гориш от своите мазнини което е и самата идея.
Човек има нужда от около 1500-3000 калории  на ден в зависимост пол,кг,възраст,активност/ като при Зоната калорите са двоино по малко с цел да си гориш от твоите мазнини и да отслабваш
Ето аз имам нужда от 2500 калории на ден/а ако ям 14 блока приемам към 1000-1100 само
та такива ми ти работи  Smiley

Еми това ми е идеята и на мен   Wink
1 длан месо,2 длани горе-долу добри въг. или 1 длан лоши и 1/3 длан мазнини  ..това е
няма кантари няма смятане няма нищо

Отделно съм си взел  кисело и прясно мляко със зонови показатели и си ги ползвам на леките закуски
  Smiley
Разбира се които иска може да си смята с кантарчета и т.н. но според мен много трудно изчисленията ще са му напълно точни ...освен ако наистина не знае точните съставки на всяка една храна която ползва




Няколко полезни линка:
http://www.drsears.com/
http://www.zonediet.com/

http://www.bg-zonata.com/
Разяснения и съвети относно Зоната, ползата и приложението й
Диета "Зоната" от д-р Бари Сиърс във форум "БГ Кулинар"
Темите за зоновото хранене в БГ мамма:
I II 1 2 3 4 5  


Моля всички, които публикуват рецепти за хранене в Зоната, да ги оцветяват в зелено!  


 
  На всички - пишещи и надникващи в тази тема - пожелавам  здравословно хранене в “Зоната” на физическия и психически комфорт.
« Последна редакция: Октомври 02, 2012, 04:48:02 от Lenny_Pld ॐ (With love) » Активен

Lenny_Pld ॐ (With love)
Админ
Маг
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 9886


ॐ ВЪЛШЕБНИЦА ПО СОБСТВЕН ИЗБОР ♥ АЗ СЪМ АЗ ♥


WWW
« Отговор #3 -: Декември 28, 2011, 03:44:29 »

Ето едно местенце в което всички можем да споделим рецепти за любими ястия, които сме открили в Интернет (и не само)


Рецептите, означени с , са подходящи за Зоната


Активен

Lenny_Pld ॐ (With love)
Админ
Маг
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 9886


ॐ ВЪЛШЕБНИЦА ПО СОБСТВЕН ИЗБОР ♥ АЗ СЪМ АЗ ♥


WWW
« Отговор #4 -: Януари 02, 2012, 03:19:57 »

Д-р Сиърс препоръчва едновременно с режима и прием на рибено масло




Вижте какво открих ТУК

Айказаноидите са хормони, които се произвеждат от всяка клетка. Те не влизат в циркулацията на телесните течности, а действат локално около клетките на много къси разстояния. Отделят се в малки количества и почти веднага след предизвикания от тях ефект се разрушават, поради което много трудно подлежат на изследване. За тяхното откриване и проучване през 1982 г. е присъдена Нобелова награда за физиология и медицина на Суне Бергетрьом, Бенгт Самуелсон и Джон Вейн. Айказаноидите са пет вида: простагландини, тромбоксани, левкотриени, липоксини и хидроксилни мастни киселини. Те са крайните регулатори на клетъчните функции и са „молекулярното лепило" на тялото. Ако могат да се контролират, ще може да се въздейства върху всеки аспект от човешката физиология.

Производството на айказаноидите е тясно свързано с производството на хормоните от ендокринната система и с регулиращото въздействие на централната нервна система.

Основната суровина за производството на айказаноидите са незаменимите мастни киселини, които се групират в два класа - Омега-6 и Омега-3. По-важни са Омега-6, защото именно от тях се изграждат полезните за организма айказаноиди, докато Омега-3 участват повече в производството на неутрални айказаноиди. Особено важна от незаменимите мастни киселини тип Омега-6 е линоленовата киселина. Тя е много разпространена в храната (протеини, зеленчуци, зърнени храни). Колкото по-високо е мастното сьдържааие на храната, толкова повече е линонеловата киселина се превръща от ензима делта-6-дезатураза в активна гама линоненова киселина (ГЛК). От ГЛК се образува дихомо гама линоленова киселина (ДГЛК), като част от нея участва в изграждането на полезни айказаноиди, а друга част се превръща в арахидоновата киселина. Равновесието между производството на ДГЛК и арахидоновата киселина във всяка клетка определя какви айказаноиди ще се изградят: неутрални, с положително или отрицателно въздействие върху организма. Изграждането на айказаноидите се контролира от активността на ензимът дезокси-5-дезатураза, а той е под прякото въздействие на хормоните инсулин и глюкагон.

Освен това потокът от незаменими мастни киселини тип Омега-6 се контролира от айказапентеновата киселина, която е от тип Омега-3. Тя възпрепятства и образуването на арахидоновата кисе­лина. За успешното преобразуване на айказаноидите важна роля играят микроелементите и витамините.




За ползите от рибеното масло можете да четете още ТУК , а за нуждите на диетата ви копирам само това


Полиненаситените мастни киселини омега-3 и омега-6 се превръщат в тялото в ейкозаноиди: съединения с висока биологична активност, които участват в имунния отговор и възпалението. Има, обаче, разлика между айкозаноидите, получени от омега-3 и от омега-6. Омега-3 айкозаноидите намаляват възпалителните процеси в организма, докато омега-6 айкозаноидите действат провъзпалително, т.е. омега-3 намаляват системните възпламенителни процеси, които може да нарочим за основен виновник за всички случващи ни се злини: от дебелеенето до диабета.

Препоръчителното количество дневен прием на рибено масло… Тук вече има няколко на брой препоръки и човек лесно може да се оплете. Моят съвет е да започнете с 1гр дневно EPA+DHA, и вече може да променяте в зависимост от целите и хранителния режим. Ето какво съветват някои известни фитнес-гурута:

Чарлс Полякин препоръчва да се приемат толкова грама, колкото процента телесни мазнини имаме.

Роб Уолф пък казва да вземаме от половин до един грам на всеки 10паунда телесно тегло.

А ето и една страничка с интересен калкулатор: http://whole9life.com/fish-oil/
« Последна редакция: Януари 03, 2012, 11:19:23 от Lenny_Pld ॐ (With love) » Активен

изгрев
Начинаещ чародей
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 23



« Отговор #5 -: Септември 06, 2012, 10:45:01 »

<a href="http://www.youtube.com/v/Bz8tKD3PCu4" target="_blank">http://www.youtube.com/v/Bz8tKD3PCu4</a>
Активен
изгрев
Начинаещ чародей
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 23



« Отговор #6 -: Септември 06, 2012, 10:50:05 »



<a href="http://www.youtube.com/v/oosH6E_XIkA#!" target="_blank">http://www.youtube.com/v/oosH6E_XIkA#!</a>
Активен
Lenny_Pld ॐ (With love)
Админ
Маг
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 9886


ॐ ВЪЛШЕБНИЦА ПО СОБСТВЕН ИЗБОР ♥ АЗ СЪМ АЗ ♥


WWW
« Отговор #7 -: Октомври 02, 2012, 06:35:53 »

Аз ту влизам, ту излизам от Зоната, но днес реших да си добавям кълнове към салатите, защото не мога да изям 720 гр. салата от домати например (ако имам 3 блока на обяд/вечеря ), но е съвсем лесно смилаемо:

240 гр. салата от домати + 42 гр. пшенични кълнове  (общо 3 ВБ)      

240 гр. салата от домати + 120 гр. краставица + 97 гр. стар лук + 21 гр. пшенични кълнове = (общо 3 ВБ)


Хем са и много полезни, наричат ги  кралете в диетите  

Цитат
Кълновете са нискокалорична храна, която се смила лесно и се използва като източник на енергия. Ускоряват обмяната на веществата и спомагат за изхвърляне на токсините от организма. Затова заемат кралско място във всяка диета.



Повече кълнове в менюто, по-лесно отслабване. Покълналите зърна са лесноусвоими, с голямо съдържание на фибри и хранителни вещества. Диетата, богата на кълнове, пресни плодове и зеленчуци, е най-полезна за организма. Въпреки че всички са много здравословни, кълновете имат различни хранителни качества и свойства:

Житни кълнове – богати са на витамини от групата В, С и особено на витамин Е, на лесноусвоими калций, фосфор и магнезий. Характерно за тях е, че проявяват полезните си хранителни качества при редовна консумация. В началото се отразяват благоприятно на кожата и косата, а при продължителна употреба настъпва цялостно прочистване на организма. Мастноразтворимият витамин Е проявява най-добрите си свойства в течна среда. Затова яжте кълновете от пшеница в салати, подправени със зехтин или олио.

Соеви кълнове – в източните култури отдавна са оценени здравословните им качества. Те са много нискокалорични, подсилват имунната система и се борят срещу стреса. Богати са на мазнини, протеини, минерали (предимно калций и желязо) и витамини (А, С, В1 и В2).  

Ленени кълнове – благодарение на лененото масло, което съдържат, ускоряват храносмилането и регулират дейността на стомашно-чревния тракт. Голямото съдържание на калций ги прави особено полезни за бременни жени, деца в период на интензивен растеж и активно занимаващи се с фитнес. Ленените кълнове намаляват нивото на холестерола и предпазват от сърдечносъдови заболявания.

Кълнове от леща истинско богатство за жените в менопауза, защото стимулират образуването на женски хормони. Протеините и желязото, които съдържат, помагат при лесна уморяемост и при анемия. Снабдяват организма с голямо количество каротин, от който се синтезира витамин В. В кълновете от леща има и витамин РР, който подпомага клетъчните процеси.

Бобови кълнове подсилват имунната система, тъй като са богати на натурални белтъчини, витамините А, С, Н и от групата В, и микроелементи (желязо, силиций, бор). Понижават нивото на кръвната захар в кръвта, имат диуретично и антимикробно действие.

Грахови кълнове – съдържат витамини от групата В, белтъчини и аминокиселини. Благодарение на голямото количество целулоза в тях, понижават нивото на холестерола и предпазват от сърдечносъдови заболявания. Повишават тонуса и зареждат организма с енергия.

Слънчогледови кълнове – богати са на протеини, аминокиселини и минерали – калций, желязо, магнезий, фосфор, цинк и други. Забавят процесите на стареене в организма, предпазват от чернодробни и сърдечносъдови заболявания.

Кълнове от люцерна – съдържат голямо количество витамини (А, С, D, Е, К и от групата В), минерали (калций, фосфор, магнезий, мед, желязо и др.), протеини и фибри. Идеални са за салати.


Как се отглеждат кълнове в домашни условия?

Въпреки че в повечето супермаркети се продават “готови” кълнове, може да си купите семена и да ги отгледате вкъщи. За целта измийте внимателно 100-200 г зърна по избор и ги поставете в широк емайлиран съд. Залейте ги с хладка вода, така че да остане на нивото на горния слой зърна, без да ги покрива напълно. Покрийте семената с влажна марля и ги оставете за половин денонощие. След това отново измийте зърната и ги залейте с вода за още 12 часа. Вече са готови за консумация, но ако не изядете цялото количество може да ги съхраните в хладилник. За да се запазят ценните им свойства не бива да ги консумирате повече от 2-3 дни. По същата причина не ги подлагайте на топлинна обработка, а ги яжте “пресни”.


11.11.2008/Биляна Божилова

Източник  


И като имам предвид полезността на кълновете и пренебрежително малкият им (в повечето случаи) грамаж ги оцветявам в зелено (имам резерви за бобовите   , те са и доста като грамаж).

Преизчисляването им в блокове съм направила по стойностите, публикувани в bb-team.org



КЪЛНОВЕ  1ВБ


Грах кълнове, сурови                                    1 ВБ = 33 гр.
Грах кълнове, готвени, варени                       1 ВБ = 53 гр.

Леща кълнове, сурови                                  1 ВБ = 41 гр.
Леща кълнове, готвени, варени                     1 ВБ = 42 гр.

Пшеница кълнове, сурови                             1 ВБ = 21 гр.

Репички кълнове, сурови                              1 ВБ = 250 гр.

Семена от люцерна кълнове, пресни              1 ВБ = 429 гр.

Боб кълнове, мунг, сурови                            1 ВБ = 500 гр.

Боб кълнове, сурови                                     1 ВБ = 220 гр.
Боб кълнове, готвени, варени,                        1 ВБ = 191 гр.

Червен боб кълнове, сурови                          1 ВБ = 78 гр.
Червен боб кълнове, готвени, варени             1 ВБ = 220 гр.




СОЕВИ КЪЛНОВЕ  1ПБ

Соеви кълнове, сурови                                 1 ПБ = 53 гр.
Соеви кълнове готвени, пържени                   1 ПБ = 53 гр.
Соеви кълнове готвени варени, задушени       1 ПБ = 83 гр.




                                            Соеви кълнове - снимка Макаричка
« Последна редакция: Октомври 03, 2012, 08:00:36 от Lenny_Pld ॐ (With love) » Активен

Енита
Маг
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1071

във вихъра на сбъдването


« Отговор #8 -: Октомври 02, 2012, 10:25:44 »

Лени, май ще се местя при тебе, това лято съм ту две кила нагоре, ту надолу :non magic:
Ще пия и куркумата с кориандъра...та се чудя те смятат ли се и като какво. Сутрин ще ги консумирам с една лъжичка мед и един блок кисело мляко, заради меда прибавям протеин един блок, но те дали не се смятат зи въглехидрат?
Благодаряяяяяя!
Активен
Lenny_Pld ॐ (With love)
Админ
Маг
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 9886


ॐ ВЪЛШЕБНИЦА ПО СОБСТВЕН ИЗБОР ♥ АЗ СЪМ АЗ ♥


WWW
« Отговор #9 -: Октомври 02, 2012, 11:16:03 »

Енита, сега изчислих, че 14 гр. куркума е 1ВБ, 16 гр. кориандър семе (сушен) също е 1ВБ. Като знам, че като слагам ленено семе - 4 гр. се брои за 1 МБ, вероятно и горните се броят за въглехидрати angel

Но това ми е теоретичното предположение _ (32)

Ти знаеш английски, виж в сайта на д-р Сийрс дали има нещо  :magic recept:

Има един раздел Ask Dr.Sears и директно се попълва една форма
Активен

Lenny_Pld ॐ (With love)
Админ
Маг
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 9886


ॐ ВЪЛШЕБНИЦА ПО СОБСТВЕН ИЗБОР ♥ АЗ СЪМ АЗ ♥


WWW
« Отговор #10 -: Октомври 04, 2012, 12:51:34 »

ЗАКУСКА - СУТРЕШНА, ВЕЧЕРНА (КЪСНА) - 1 БЛОК - 56гр извара + 1/2 с. л. мед  + 3 бадема ( или други сурови ядки по избор - 3 лешника, или 3 кашу, или 1 орех) Щипка канела и/или ванилия на вкус


ЗАКУСКА - СУТРЕШНА, ВЕЧЕРНА (КЪСНА) - 2 БЛОКА - 28 гр., предварително накиснати във вода овесени ядки, 112 гр. извара, 6 бадема(или други сурови ядки по избор - 6 лешника, или 6 кашу; или 2 ореха; или 6 фъстъка).

ВЕЧЕРНА (КЪСНА) ЗАКУСКА  - 1 БЛОКА - 28 гр. кашкавал  (или 28 гр. сирене exclaim ако сиренето е обезмаслено, може да е 84 гр.) + 1/2 с.л. мед + 3 лешника (или други сурови ядки по избор - 3 бадема;или 3 кашу; или 3 шам фъстъка; или 1 орех; или 6 фъстъка)

ФРЕНСКА ВЕЧЕРНА (КЪСНА) ЗАКУСКА  - 2 БЛОКА - 56 гр. кашкавал  (или 56 гр. сирене exclaim ако сиренето е обезмаслено, може да е 84 гр.) + 230  мл вино + 6 лешника (или други сурови ядки по избор - 6 бадема;или 6 кашу; или 6 шам фъстъка; или 2 ореха; или 12 фъстъка)
« Последна редакция: Октомври 04, 2012, 10:12:07 от Lenny_Pld ॐ (With love) » Активен

Lenny_Pld ॐ (With love)
Админ
Маг
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 9886


ॐ ВЪЛШЕБНИЦА ПО СОБСТВЕН ИЗБОР ♥ АЗ СЪМ АЗ ♥


WWW
« Отговор #11 -: Октомври 04, 2012, 01:55:52 »



Пилешки гърди без кожа - 3 блока (приготвени от 84 гр. сурово месо)





Свински котлет - 3 блока (приготвен от 84 гр. суров котлет)




Активен

Lenny_Pld ॐ (With love)
Админ
Маг
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 9886


ॐ ВЪЛШЕБНИЦА ПО СОБСТВЕН ИЗБОР ♥ АЗ СЪМ АЗ ♥


WWW
« Отговор #12 -: Октомври 04, 2012, 04:04:08 »



"Свалих 25 килограма за една година", похвали се Руслан Мъйнов в студиото на Би Ти Ви.

Руслан Мъйнов стартира програмата “без румени бузки” в средата на миналия октомври. Казва: “Не е проблем да се храниш така, то ти става навик. Но вече имаш нормален живот. Всичко е описано в книгата. Купуваш си кантарче, вземаш делителна чаша да мериш течности и си ти. Нито е сложно, нито се отделя повече време. Всичко е шест, когато теглото може да се координира.”

Усеща се понякога, че е станал като подвижна реклама на този вид хранене. Доволен е, ако съветите му биха помогнали на някого да се чувства нов човек. Това обаче не става бързо, както всеки иска. “Нямам спомен кога дойде резултатът с килограмите, но със сигурност отслабнах не за месец, а за много по-дълъг период. То си е постепенен процес. Можеш да отслабнеш рязко, ако правиш някаква диета. Но тук идеята е не да свалиш 30 кила, да ти увисне кожата, да ти се разтреперят коленете и да не знаеш какво да правиш, а после да качиш два пъти по толкова. При “Зоната” се храниш нормално, въпросът е да вкараш храната в пропорциите и тогава започваш естествено да сваляш килограми...."


Диетата, с която Руслан Мъйнов свали 25 кила  _ (4)
« Последна редакция: Октомври 04, 2012, 10:56:46 от Lenny_Pld ॐ (With love) » Активен

Енита
Маг
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1071

във вихъра на сбъдването


« Отговор #13 -: Октомври 04, 2012, 10:38:40 »

Златна си, Тони!
Активен
Lenny_Pld ॐ (With love)
Админ
Маг
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 9886


ॐ ВЪЛШЕБНИЦА ПО СОБСТВЕН ИЗБОР ♥ АЗ СЪМ АЗ ♥


WWW
« Отговор #14 -: Октомври 04, 2012, 10:57:12 »

Златна си, Тони!

 angel Коя е Тони 
Активен

Страници: [1] 2 3   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Loading
Powered by PHP Powered by PHP Powered by SMF 1.1.13 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC
Simple Audio Video Embedder
Валиден XHTML 1.0! Валиден CSS!