Април 23, 2014, 08:16:33 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгуби ли регистрационния е-мейл?

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:
  WebKBD
  Начало   Forum   Помощ Вход Регистрация  
Tweet
Страници: [1]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: СИРОП ОТ БЪЗ /БЪЗАК - по рецепта на лечителя Петър Димков  (Прочетена 100004 пъти)
0 Членове и 7 Гости преглежда(т) тази тема.
Lenny_Pld ॐ (With love)
Админ
Маг
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 9876


ॐ ВЪЛШЕБНИЦА ПО СОБСТВЕН ИЗБОР ♥ АЗ СЪМ АЗ ♥


WWW
« -: Октомври 08, 2011, 11:58:09 »

От днес в "Денят е прекрасен” започна създаването на домашна билкова аптека. Водещите на предаването, под вещото ръководство на  д-р Атанас Михайлов, приготвиха сироп от бъз. Лекарството ще е готово след около седмица.



Бъзът е силен имуностимулатор, най-ценната българска билка, твърди лечителят Петър Димков. Невероятно е как храстите и дърветата около нас могат да ни лекуват, възкликва Мавриков.

Зрителите могат да открият рецептата във форума на предаването.

Домашен сироп

Гроски плод - бъз, бъзак, калина и други
Захар

Начин на приготвяне

Плодовете и захарта се смесват 1:1.
В чист буркан се нареждат слой плодове, слой захар.
Щом захарта се овлажни добре, се разбъркват.

След седмица се прецежда в чисти бутилки.
Може да се подслаждат билковите чайове или да се разреждат с минерална вода.


Източник


***
Из книгата на Николай Антонов “Петър Димков - за живота без болести” - издателство ГЕЯ-ЛИБРИС, София 1994г.

Черният бъз (Sambucus nigra) вирее навред из България, всеки го познава. Но не всеки знае каква изумителна целебна мощ се крие в това растение. То е цяла аптека срещу какви ли не заболявания.

Лечителят Петър Димков разказваше: “Бях излязъл на екскурзия към Своге и изведнъж се натъкнах на една невестулка, която се бореше с пепелянка. Отровната змия се стремеше да захапе невестулката, тя пък се присягаше да захапе змията... Надмощие имаше змията – тя клъвна невестулката. Помислих си, че борбата е завършила. Невестулката бързо се шмугна в храстите, видях я как обели с острите си зъби кората от един бъз и схруска малко от нея... Минута след това отново се върна и се вкопчи в змията... И не я остави, докато не я прегриза и умъртви...Оттогава е и моят интерес към черния бъз... Това е едно чудно растение... Добитъкът, който пасе по склоновете, яде наесен черните зърна на бъза така, както човек яде баклава... А веднъж наблюдавах какво правят лястовиците, преди да отлетят на юг: няколко дни наред лакомо кълват зърната на бъза – само тях! – и се зареждат със сили да прелетят огромното разстояние...”

Това чудодейно растение се използва цяло: цвят, лист, стебло, плод, корени.


Цвят

Представлява кичест жълто-бял букет, цъфти през май-юни. Бере се преди да е презрял. Суши се на сенчесто, проветриво място. След изсушаване цветът се оронва от дръжките, получава се прашец със същият цвят, блудкав на вкус, със слаб специфичен аромат.

Рецепта

Приготвя се отвара от изсушения цвят (прах) като обикновен чай. Пие се горещ.

Против: хрема, пресипнал глас, средство за изпотяване (при простуда), задух, при трудно уриниране (хронифициран простатит), при възпаление на бъбреците и пикочо-половите пътища. Цветът от черен бъз има мощно терапевтично действие при изброените болестни симптоми.


Листа

Берат се също през май-юни. Съобразно с народната вяра най-лечебни са набраните на 24-ти юни листа (влизат в ритуала на Еньовден). Изсушават се на сенчесто и проветриво място.

Рецепта

Приготвя се отвара от листата на черния бъз, както всеки друг билков чай (щипка листа за една чаша).

Отварата притежава слабително действие, подходяща е при чест, не особено силен запек. Трябва да се пие всеки ден.

Освен това действа потогонно, облекчава уринирането и отделянето на урина, понижава кръвното налягане, предотвратява възпаление на бъбреците и пикочния мехур.


Кори

Съдържат силно активиращи вещества, вземат се рано напролет, при раззеленяването, сушат се на сенчесто и проветриво място. В зависимост от дебелината на корите се нарязват още неизсушени на малки парчета.

Рецепта

Корите се накисват за 24 часа във вода, а след това се приготвя отвара. Доза – 20 гр кори в 500мл вода врят в продължение на 10 минути. Прецежда се и се пие по една малка чаша на ден.


Корен

Съдържа антиканцерогенни вещества. Корени от черен бъз се вадят наесен, измиват се добре, сушат се наразани по дължина или на тънки колелца.

Рецепта

Използват се както корите, и за бани против гъбички на ноктите.

Плод

Това е най-активната част на растението. Бере се в края на август. Има силно антиканцерогенно (противораково) действие, укрепва организма, повишава съпротивителната му сила срещу грип и други заболявания. Задължително е плодовете да са добре узрели. Да не се допуска употребата на зелени и недобре узрели зърна!!!

Рецепти

1. Сироп. Плодът се измива добре, с вилица се отбират зърната от дръжките. По нататък се постъпва както при приготвяне на плодови сиропи без термична обработка: нарежда се в стъклен съд (голям буркан) ред плод, посипва се със захар и така се редува плод със захар до напълване на съда (буркана), като се завършва със захар, оставя се да престои три седмици, но да не е на пряка слънчева светлина. Прецежда се през гъста марля, като се внимава някое зрънце от плода да не попадне в прецедения сироп и да предизвика ферментация. Препоръчва се сиропа да се съхранява в тъмни шишета, или шишетата да се увият в тъмна хартия. Съхранява се на хладно. Пие се по една супена лъжица преди ядене, а за деца по една чаена лъжичка, също преди ядене. Дозата се удвоява при грипна епидемия!

2. Прецеденият за сиропа плод се изсипва в по-голям стъклен съд, залива се с вода (на един килограм плод – три литра вода). След 2-3 седмици се получава вкусно вино. Пие се по една винена чаша преди ядене на обяд и вечеря. Действа като сиропа.

3. Мармалад от бъз се приготвя по следния начин: плодът се измива, пресова се, за да изтече сок, който да облее зърната. Вари се на умерен огън до сгъстяване и се насипва в бурканчета още горещ. Мармаладът се взема по една чаена лъжичка преди ядене. Притежава в най-концентриран вид всички благотворни въздействия на растението, регулира стомашно-чревната и пикочо-половата система, действа антиканцерогенно, кожата побелява, погледът се избистря, повишава се тонусът на живот.


4. Друг метод за ползване на бъзаковите плодчета - приемане на сухи плодове по схема: След набирането на съплодията, се разстилат на сухо и топло място рехаво и се изсушават за няколко дни (отново да напомня – всички плодчета от съплодието трябва да са добре узрели с нито едно зелено плодче). Когато са почти сухи се оронват и се доизсушават. Приемането на сухи плодове бъзак става по следната схема: първи ден се приема 1 плодче, и всеки ден се увеличава с 1 до достигането на 21 плодчета наведнъж. Ако тази доза действа твърде силно, намаля се до броя плодчета, при който се чувстваме комфортно. Често дискомфорта се дължи на засилена детоксикация – разхлабване, гадене, световъртеж."


“Навремето нашите умни търговци – разказваше Лечителя Петър Димков, - понеже са знаели тези рецепти, приготвяли мармалад от бъз и го продавали в буркани в Цариград. Ханъмите какво ли не давали за този мармалад!”


Съвет
Не пропускайте да си набавите за зимата цвят, листа и корени от бъз, пригответе препоръчаното по тези рецепти. Шансовете да се предпазите от грипна епидемия, да избегнете и други заболявания се утрояват, ако пиете от препоръчания сироп и си приготвяте отварите от цвят и листа.


Цитат на: lenny_pld


Слагам го в трилитров(и) буркан(и), отгоре марля  и бъркам всеки ден с дървена лъжица.

От 900 гр. бъз + 1 кг захар - излизат 2 буркана по 720 гр.

И с мед съм го правила, и с кафява, и с бяла захар.





Цитат
Рецепта за бъзака  - http://yoga-amrita.org/byzak/


Бере се съцветието на бъзака. Добре е да се познава, защото има отровен двойник. Месец септември е добре узрял. Освобождават се зрънцата от съцветието. Аз ги отстранявам с гребен /по-лесно е/. Приготвям съд. Добре е, ако е стъклен, и нареждам ред зрънца и ги заливам с ред мед. И така докрая.
Добре заляни с мед, се покриват с марля. Оставят се на тъмно и прохладно място. На другия ден вече се е получил течен сироп, а зрънцата са изплували отгоре. Затова всяка сутрин и вечер се разбъркват със суха лъжица, за да се овалват от меда. След 40 дни се прецежда през гевгир. Налива се в стъклени бутилки, и се прибира в хладилника.
Започва да се консумира след октомври. За възрастни дозата е сутрин на гладно супена лъжица, а за деца над 5 г. чаена лъжица. При деца от 2 до 5 г. възраст чаена лъжичка се разрежда с вода се изпива
.



Цитат

www.zemianazaem.com



Без да измиваме бъзака (защото иначе сиропа може да ферментира), с помощта на вилица, плодчетата се оронват от дръжките. Внимавайте, защото при тази манипулация, може да пръска сок от бъз, който силно и бързо оцветява и трудно се премахват петната.

Подготвят се големи стъклени буркани – добре измити и сухи. Слага се 1 ред бъзак около 3-4 см и след това толкова още мед (добре е реда с мед да е малко повече), след това още 3-4 см плодчета от бъзак и отново мед. Продължава се докато се запълни буркана, но най-отгоре трябва да е покрито всичко с по-дебел пласт мед. Важно е да не пълните до горе буркана, защото в следващите дни сместа ще се “движи” нагоре, защото шупва. Гърлото се покрива с марля и буркана се оставя на тъмно място. Веднъж на ден се бърка с дървена лъжица. И така се оставя 40 дни да престои.


« Последна редакция: Септември 12, 2013, 02:23:05 от Lenny_Pld ॐ (With love) » Активен

issabella_
Хари Потър
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 829


БЛАГОДАРЯ ЧЕ ВСИЧКО Е НАРЕД В МОЯ СВЯТ-ЗАВИНАГИ


« Отговор #1 -: Октомври 16, 2012, 04:06:15 »

Лени прекрасно ssm4 ,и аз я знам тази рецепта за сиропа от бъзи , моя позната оперирана от рак на белия дроб(оперирана е в началото на 90-те год и е с един бял дроб)  , ми я даде и  тя се поддържа  :magic love: с това посттоянно - вече много години жива и здрава  dance ,това е много мощен имунностимолатор и тя силно го препоръчва при ракови заболявания  :palec:   и е хубаво във всяка къща  :yes yes:   да има от това за профилактика и превенция на всякакви заболявания , а не когато се разболеем тежко да търсим  всевъзможни лекарства,в тоя ред на мисли ето нещо което гледах (не правя реклама  _ (66)) и ми направи силно впечатление и нещо върху което трябва силно да се замислим  :orisvam te:
http://play.novatv.bg/play/279819/
Активен

issabella_
Хари Потър
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 829


БЛАГОДАРЯ ЧЕ ВСИЧКО Е НАРЕД В МОЯ СВЯТ-ЗАВИНАГИ


« Отговор #2 -: Септември 10, 2013, 12:05:08 »

Цитат
Слагам го в трилитров(и) буркан(и), отгоре марля  и бъркам всеки ден с дървена лъжица.

От 900 гр. бъз + 1 кг захар - излизат 2 буркана по 720 гр.

И с мед съм го правила, и с кафява, и с бяла захар.
.

Лени мила , аз го направих този уикенд  - не съм теглила като количество колоко плод събрах , но сигурно е повече от 2кг  и ми пое 3кг захар във два три литрови буркана  Embarrassed , защо при тебе излиза 720гр - не ги ли пълниш до горе бурканите  ,
и много е объркващо - на различни места пише по различен начин - в едни рецепти пише да се измие плода ,в други да не се мие - обърках се  , и защо пише
Цитат
Добре е да се познава, защото има отровен двойник.
, та нали точно този черен бъз е отровния , има едно което е дърво - аз го знам като Трамбъз (от цветовете му май месец се прави хубав сироп) , а ние берем това което е като храст - бъзи (тука тотално съм объркана , а уж го знам  , като прочетох това за двойника един цял ден си загубих Embarrassed да се ровя и търся разликата и кое е двойник  ) , ето в уикипедия какво е дадено род Бъз : http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%8A%D0%B7 , Черен Бъз : http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A7%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD_%D0%B1%D1%8A%D0%B7 , и Бъзак (тревист бъз) : http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%8A%D0%B7%D0%B0%D0%BA

Цитат
Опасност от припознаване

Бъзака може лесно да се сбърка с бъза. Основните разлики се състоят в следните неща:

- Бъзака е храстовиден и достига до 2м височина, докато бъза достига до 7-8м височина и е дърво. - Бъзака цъфти през юли-август, докато бъза по-рано - през май-юни - плодчетата на бъзака са нагоре, на бъза висят надолу

Другото което пак се обърках е колко време стои така в буркана и кога се бърка ,някъде пише 1седмица , на друго 3сед ,на трето 40дена  ,
някъде не пише да се бърка  ,някъде всеки ден 

Аз първо почнах като не мих плодчетата , накрая някои ги измих и оставих да изсъхнат  , сложих ги , почти до горе напълних два трилитрови буркана , да видим какво ще стане 
Активен

gimangi
Начинаещ чародей
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 28



« Отговор #3 -: Септември 10, 2013, 01:47:25 »

 та нали точно този черен бъз е отровния                                       Да този е отровния,но когато плода е зелен.При напълно узрели плодове опастност няма.Така прочетах някъде.Аз правих преди години,но не го прецеждах накрая,а така си го консумирах със зърната ,по една лъжица сутрин.
Активен

http://cs416124.userapi.com/v416124920/f46/p8wf93_vlds.jpghttp://Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин

Източник: http://indigota.com/index.php?PHPSESSID=46c9ceb4ce82b64eb90851ee6eebf226&topic=3787.0#ixzz2AfpIN081
issabella_
Хари Потър
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 829


БЛАГОДАРЯ ЧЕ ВСИЧКО Е НАРЕД В МОЯ СВЯТ-ЗАВИНАГИ


« Отговор #4 -: Септември 10, 2013, 02:03:13 »

И аз така мисля , но в един момент тотално се обърках 
Активен

Lenny_Pld ॐ (With love)
Админ
Маг
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 9876


ॐ ВЪЛШЕБНИЦА ПО СОБСТВЕН ИЗБОР ♥ АЗ СЪМ АЗ ♥


WWW
« Отговор #5 -: Септември 10, 2013, 07:41:45 »


Лени мила , аз го направих този уикенд  - не съм теглила като количество колоко плод събрах , но сигурно е повече от 2кг  и ми пое 3кг захар във два три литрови буркана  Embarrassed , защо при тебе излиза 720гр - не ги ли пълниш до горе бурканите  ,
и много е объркващо - на различни места пише по различен начин - в едни рецепти пише да се измие плода ,в други да не се мие - обърках се  , и защо пише

Другото което пак се обърках е колко време стои така в буркана и кога се бърка ,някъде пише 1седмица , на друго 3сед ,на трето 40дена  ,
някъде не пише да се бърка  ,някъде всеки ден 


issabella_ ,
миналата година имах толкова бъз и точно го премерих, понеже сипвах на око захарта остатъкът изсипах отгоре и за това знам пропорциите (т.е. бурканът от 3 литра не беше пълен).

Бъркала съм го до стопяване на захарта - около седмица - с дървена лъжица. Бурканът ми стои в кухнята на стайна температура, без да го изнасям на слънце. Дано съм била полезна.

Бъзът не се мие, ако вие сте си го брали и е от някое еко място. Когато го купувам от пазара, задължително го мия, но после трябва да изсъхне напълно (защото една година вкиснах сиропа)


Този сироп се прави в нашата къща повече от 10 години :magic love: Вярвам, че съм била изчерпателна.

Активен

issabella_
Хари Потър
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 829


БЛАГОДАРЯ ЧЕ ВСИЧКО Е НАРЕД В МОЯ СВЯТ-ЗАВИНАГИ


« Отговор #6 -: Септември 11, 2013, 10:58:05 »

Благодаря Лени ,
аз я бях взела рецептата от моя позната , тогава навремето след операцията та татко (лека му пръст) - бях набрала , но го оставих двамата с майка ми да го направят за него , и нямам много спомени  , а сега не мога да се свържа с моята позната , и затова се поразрових в нета да видя кое как беше .
Моя съм го сложила на тъмно в мазата  , ще видим какво ще стане  Cheesy Grin
Активен

Sitara
Любопитстващ
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 2



« Отговор #7 -: Октомври 01, 2013, 12:04:38 »


Лени мила , аз го направих този уикенд  - не съм теглила като количество колоко плод събрах , но сигурно е повече от 2кг  и ми пое 3кг захар във два три литрови буркана  Embarrassed , защо при тебе излиза 720гр - не ги ли пълниш до горе бурканите  ,
и много е объркващо - на различни места пише по различен начин - в едни рецепти пише да се измие плода ,в други да не се мие - обърках се  , и защо пише

Другото което пак се обърках е колко време стои така в буркана и кога се бърка ,някъде пише 1седмица , на друго 3сед ,на трето 40дена  ,
някъде не пише да се бърка  ,някъде всеки ден 


issabella_ ,
миналата година имах толкова бъз и точно го премерих, понеже сипвах на око захарта остатъкът изсипах отгоре и за това знам пропорциите (т.е. бурканът от 3 литра не беше пълен).

Бъркала съм го до стопяване на захарта - около седмица - с дървена лъжица. Бурканът ми стои в кухнята на стайна температура, без да го изнасям на слънце. Дано съм била полезна.

Бъзът не се мие, ако вие сте си го брали и е от някое еко място. Когато го купувам от пазара, задължително го мия, но после трябва да изсъхне напълно (защото една година вкиснах сиропа)


Този сироп се прави в нашата къща повече от 10 години :magic love: Вярвам, че съм била изчерпателна.



Привет и от мен. И все пак за последно.... Готовият буркан се държи не на пряка слънчева светлина, на стайна температура 3 седмици или колко? Кога се разбърква с дървена лъжица? Всеки ден първата седмица или само последните няколко дни или всички 3 седмици?

Предстои ми да правя такъв сироп тези дни. Едва намерих бъзак и именно защото и аз прочетох все различни рецепти, за това питам вас. Наистина е важно. Искам да сбъдна една мечта.... да излекувам татко...  Sad Cry _ (14)

Благодаря Ви предварително.
Активен

Beleive...
Lenny_Pld ॐ (With love)
Админ
Маг
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 9876


ॐ ВЪЛШЕБНИЦА ПО СОБСТВЕН ИЗБОР ♥ АЗ СЪМ АЗ ♥


WWW
« Отговор #8 -: Октомври 01, 2013, 02:10:37 »


Привет и от мен. И все пак за последно.... Готовият буркан се държи не на пряка слънчева светлина, на стайна температура 3 седмици или колко? Кога се разбърква с дървена лъжица? Всеки ден първата седмица или само последните няколко дни или всички 3 седмици?

Предстои ми да правя такъв сироп тези дни. Едва намерих бъзак и именно защото и аз прочетох все различни рецепти, за това питам вас. Наистина е важно. Искам да сбъдна една мечта.... да излекувам татко...  Sad Cry _ (14)

Благодаря Ви предварително.

Sitara, държи се вътре в кухнята (да не е на прозореца). Бърка се всеки ден минимум по веднъж, ако имаш време и по 5 пъти; целта е да се стопи захарта - за това когато стане - сиропът е готов, прецежда се и се поставя на хладно и тъмно - изба или хладилник - при мен за около седмица, при други за 10 дни. никога те съм го правила 3 седмици.

Който има готов сироп от днес се започва профилактичното му приемане 
Пие се по една супена лъжица преди ядене, а за деца по една чаена лъжичка, също преди ядене. Дозата се удвоява при грипна епидемия!
Активен

issabella_
Хари Потър
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 829


БЛАГОДАРЯ ЧЕ ВСИЧКО Е НАРЕД В МОЯ СВЯТ-ЗАВИНАГИ


« Отговор #9 -: Октомври 01, 2013, 02:26:52 »

Sitara    и аз първи път го правя тази год , в предните постове сме коментирали това което на мен не ми беше ясно и Лени ssm4 е писала - тя го е правила много пъти и е описала какво прави точно ,
аз напълних два трилитрови буркана - бях набрала цяла торба бъзи  , и ми пое 3кг захар , първо почнах като не го мия , но после за втория буркан го измих ,оставих да изсъхне и така го сложих , моето е в мазата и забравям да го бъркам всеки ден  , бъркам го през ден долу горе ,захарта се е разтопила но мисля да го поразбърквам отвреме на време до края , ще го чакам 40 дена това е края на другата седмица и ще го прецеждам , миналата седмица като бърках облизах лъжицата хареса ми ,сладичко е  Cheesy , на едно място четох че като се прецеди и сложи в шишета да се изчака още време преди комсумация - до края на октомври и тогава ще си го комсумирам ,
дано съм била полезна  ssm5 ,
искренно ти пожелавам да успееш да помогнеш на твоя татко  ssm5 , аз така и не успях  Embarrassed
целувки  ssm5 ssm4
Активен

issabella_
Хари Потър
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 829


БЛАГОДАРЯ ЧЕ ВСИЧКО Е НАРЕД В МОЯ СВЯТ-ЗАВИНАГИ


« Отговор #10 -: Октомври 01, 2013, 02:28:20 »

Lenny_Pld ॐ (With love)  ме е изпреварила  Cheesy
 ssm5
Активен

issabella_
Хари Потър
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 829


БЛАГОДАРЯ ЧЕ ВСИЧКО Е НАРЕД В МОЯ СВЯТ-ЗАВИНАГИ


« Отговор #11 -: Октомври 01, 2013, 02:30:49 »



Sitara, държи се вътре в кухнята (да не е на прозореца). Бърка се всеки ден минимум по веднъж, ако имаш време и по 5 пъти; целта е да се стопи захарта - за това когато стане - сиропът е готов, прецежда се и се поставя на хладно и тъмно - изба или хладилник - при мен за около седмица, при други за 10 дни. никога те съм го правила 3 седмици.

Който има готов сироп от днес се започва профилактичното му приемане 
Пие се по една супена лъжица преди ядене, а за деца по една чаена лъжичка, също преди ядене. Дозата се удвоява при грипна епидемия!


Лени защо от днес се почва приема му 
Активен

Sitara
Любопитстващ
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 2



« Отговор #12 -: Октомври 01, 2013, 04:06:45 »

Благодаря issabella_ и Lenny_Pld ॐ (With love)  ssm5 ssm5 ssm5
В такъв случай днес пълня буркана и ще бъркам всеки ден до стопяване на захарта (без значение за колко време).

Стискайте палци татко да се оправи или поне малко да му вдигна имунитета, ако не друго...   
Ще споделям как действа и при него и при нас.  :magic love:

Поздрави. 
Активен

Beleive...
issabella_
Хари Потър
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 829


БЛАГОДАРЯ ЧЕ ВСИЧКО Е НАРЕД В МОЯ СВЯТ-ЗАВИНАГИ


« Отговор #13 -: Октомври 01, 2013, 04:43:17 »

Благодаря issabella_ и Lenny_Pld ॐ (With love)  ssm5 ssm5 ssm5
В такъв случай днес пълня буркана и ще бъркам всеки ден до стопяване на захарта (без значение за колко време).

Стискайте палци татко да се оправи или поне малко да му вдигна имунитета, ако не друго...   
Ще споделям как действа и при него и при нас.  :magic love:

Поздрави. 

СТИСКАМ ТИ ПАЛЦИ   ssm5
Активен

Morena
Вълшебник
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 224


« Отговор #14 -: Октомври 03, 2013, 10:36:51 »

Благодаря issabella_ и Lenny_Pld ॐ (With love)  ssm5 ssm5 ssm5
В такъв случай днес пълня буркана и ще бъркам всеки ден до стопяване на захарта (без значение за колко време).

Стискайте палци татко да се оправи или поне малко да му вдигна имунитета, ако не друго...  
Ще споделям как действа и при него и при нас.  :magic love:

Поздрави.  

От какво е болен баща ти?

С майка ми преди месец направихме три буркана, два от тях покрихме с марля и ги оставихме около 30 дни на тъмно в шкаф, при този метод сместа не се разбърква с лъжица,  другият го запечатахме с капачка и го оставихме на пряка слънчева светлина, започнахме да разбъркваме сместа на 5-6 ден  и така всеки ден в продължение на две седмици.

« Последна редакция: Октомври 04, 2013, 05:46:29 от Morena » Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Loading
Powered by PHP Powered by PHP Powered by SMF 1.1.13 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC
Simple Audio Video Embedder
Валиден XHTML 1.0! Валиден CSS!