Април 16, 2014, 04:02:38 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгуби ли регистрационния е-мейл?

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:
  WebKBD
  Начало   Forum   Помощ Вход Регистрация  
Tweet
Страници: [1] 2 3 ... 32   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Солите на д-р Шуслер - химията на живота  (Прочетена 151957 пъти)
alex.viki и 10 Гости преглежда(т) тази тема.
Sweta
Модeратор
Маг
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2846


Аз съм слънце, смях и радост, аз съм светлина!


« -: Ноември 30, 2011, 09:13:28 »

Солите на д-р Шуслер: Есенция на здравословния живот
 
Всеки от нас иска да е здрав, енергичен и в добро настроение през цялото време, нали? За съжаление в нашето забързано и изнервено ежедневие е трудно да поддържаме хармонията на тялото и ума. Ако балансът между тях е нарушен, това нарушава баланса на минералите в нашите клетки и ни прави податливи към различни заболявания.

12-те соли на д-р Шуслер ви помагат да възстановите минералния баланс в организма. Шуслеровите соли отключват правилното усвояване и разпределение на минералите във вашите клетки. Те се грижат да бъдете здрави и в добра кондиция.


Вилхелм Хенрих Шуслер е роден в Бад Цвишенаан, Германия, през 1821. Започнал да изучава медицина в Париж,
когато станал на 31 години. По-късно се преместил в университета в Берлин и накрая защитил докторат в Гийсен. Шус-
лер започнал медицинската си практика в Олденбург, лекувайки травми и асистирайки при раждания. Много скоро той
започнал да фокусира интереса си към хомеопатията, която използвал в лечението на пациентите си в продължение на
15 години. Неговата работа била силно повлияна от бащата на хомеопатията д-р Самуел Ханеман (Samuel Hahnemann(1755-1843).

За да разберем заслугата на д-р Шуслер, трябва да се върнем години назад, когато неговите съвременици вкрая на 19 век лекували с пускане на кръв, вендузи и дуги неприятни, и травмиращи пациента методи. Разочарованието от ниската ефективност на този вид лечение  неудобството за пациента провокирали редица лекари
да потърсят нови възможности за пациентите си. Две са важните имена, които трябва да споменем в това отноше-
ние. От една страна добра основа за работата на Шуслер или откритията на проф. д-р Рудолф Вирхов (Dr.RudolfVirchow) (1821-1902), патолог в известната Берлинска болница Charité, а от друга и на холандският учен и физиолог Якоб Молешот (Jacob Moleshot), който развива своята теоия няколко години след Вирхов.

Друг особено важен момент за терапията на Шуслер е фактът, че той познавал из основи и практикувал хомеопатичните методи за лечение, но бил твърдо убеден, че трябва да има начин за ясно и точно структуриране на безбройните лекарствав хомеопатията като си поставил за цел да направи хомеопатичните възможности лесни и достъпни, както за лекарите така и за пациентите.

Уникалният терапевтичен метод на д-р Шуслеризползва само 12 минерала (соли), които нормално могат да бъдат открити в човешкия организъми, които ние консумираме всеки ден с храната си. Шуслер открил, че от тях може да се получат лекарства-соли, които се оказали много по-ефективни от чистите минерали, присъстващи в храната ни – те са способни да стимулират и дори да реактивират определени телесни функции,коригирайки по този начин конкретни нарушения в организма. Докато самият Шуслер говорел за солеви молекули, днес ние знаем, че минералните соли представляват химични съединения на метали с неметали и се състоятот йони – атоми с определен електрически заряд.

Така че, добре дошли в света на Шуслеровата биохимия.


12-те соли на д-р Шуслер – историята на успеха


Какво представляват солите на д-р Шуслер и каква е ролята им в организма?

Физическият и психически баланс в човешкия организъм е най-важното условие за неговото здраве. Когато този баланс бъде разрушен, човекът започва да боледува.

Немският лекар д-р Вилхелм Хенрих Шуслер (1821-1898) открива, че тялото боледува, когато е нарушен метаболизма на клетъчно ниво.

Той се определя от индивидуалното равновесие на 12 минерални соли, отговорни за функциите на живите клетки. Минералните соли трябва да достигнат директно до засегнатите от болестта клетки, за да настъпи подобрение. Откритията на д-р Шуслер са в основата на терапевтичен му метод, който възниква през втората половина на 19 век.

Д-р Шуслер нарича своята тарапия „съкратена”, защото успява да лекува безброй заболявания само с 12 минерални соли, които по принцип са част от човешкото тяло. Д-р Шуслер нарича този революционен метод Биохимия - химията на живота. Всяка от солите може да има балансиращ ефект при нарушените функции на организма и стимулира, и регулира процесите в тялото. Днес, ние говорим за терапията с минерални соли на д-р Шуслер или просто за 12-те Шуслерови соли. Във връзка с тяхното жизненоважно действие в организма, д-р Шуслер ги нарича 12 функционални соли и ги определя от № 1 до № 12.

 Хомеопатия ли е Шуслеровата терапия?

Съкратената терапия с 12-те соли на доктор Шуслер всъщност е заместителна терапия. При приготвянето на Шуслеровите соли се следва принципът на хомеопатичното разреждане, но методът на лечение не е основан на хомеопатичното правило на подобието.

Нека не забравяме, че минералите са толкова важни за нашето тяло, колкото  е кислородът.

Минералните соли са малки съставни части на нашите клетки, но жизненонеобходими за тяхното нормално функциониране. Дефицит или дисбаланс на тези важни минерали може да доведе до нарушаване на функциите на клетките и дори на органите. 12-те соли на д-р Шуслер регулират баланса на минералите в клетките на тялото.

Ползата от употребата на солите на д-р Шуслер

Минералните соли присъстват в храната ни, но много често те не достигат до клетките в тялото, които се нуждаят от тях.  12-те соли на д-р Шуслер са в състояние да балансират и регулират химичните процеси в клетките. Те се произвеждат по специален метод, който ги прави лесно достъпни за клетките на тялото.

Д-р Шуслер нарича 12-те солите функционални, защото те изпълняват жизненоважна роля в организма и регулират различни нарушения във функциите на тялото. Активизиране на самооздравителните сили на организма.  

Терапевтичните ефекти на солите, посочени от д-р Шуслер са много. Те помагат да се разпознае или да се излекува дисбаланса или дефицита на минералите в клетката. 12-те соли стимулират естествените самооздравителни сили на организма по нежен и ефективен начин – буквално без никакви странични ефекти.

Биохимичната терапия е начин да се подпомогне функционирането на човешкия организъм с помощта на минерални соли, които са необходими за метаболитните процеси в клетките.

На пазара се предлагат различни видове минерални препарати. Повечето от тях са минерални соли за заместване, които доставят на организма липсващите елементи.

За разлика от стандартната практика при използването на минерални соли за попълване на дефицити, биохимичната терапия използва само солите на д-р Шуслер.
Солите на д-р Шуслер стимулират човешкия организъм да подобри абсорбирането на липсващите минерали от приетата храна и да реорганизира тяхното разпространение в тъканите на организма. Тези соли не съдържат химикали, Хомогенни са спрямо клетъчните мембрани в човешкия организъм и така се намират физологически и химически в близка връзка с тях.


Важна информация:

Днес, както и в миналото, 12-Шуслерови соли са със статут на лекарства. Те могат да бъдат закупени без рецепта само от аптеката.

1. Солите на д-р Шуслер могат да бъдат усвоени от клетката

2. След като веднъж са попаднали в клетката, те регулират химичните процеси в нея.

3. Минералният баланс на клетките е възстановен.

Сутрин, обед, вечер – лесно и приятно е да направите 12-те Шуслерови соли час от вашия ежедневен режим.


 
Бърз ориентир за всяка от дванадесетте Шуслерови соли:  


1.Калциум флуоратум – еластичност на съединителната тъкан

2.Калциум фосфорикум – здрави кости/зъби

3.Ферум фосфорикум – първа помощ при настинки и възпаления

4.Калиум хлоратум – заболявания на лигавиците

5.Калиум фосфорикум – нерви/ психика

6.Калиум сулфурикум – хронични възпаления

7.Магнезиум фосфорикум – крампи и болки

8.Натриум хлоратум – баланс на соли и течности

9.Натриум фосфорикум – киселинно-алкален баланс

10.Натриум сулфурикум – отделителна система и детоксификация

11.Силицея – коса/нокти/кожа

12.Калциум сулфурикум – при гнойни процесиОригиналните соли на д-р Шуслер се произвеждат в Германия. Качеството е най-големият приоритет.
Най-големият производител на солите на д-р Шуслер в Германия е Немският хомеопатичен съюз (DHU). Компанията е със седалище в Карлсруе и произвежда хомеопатични медикаменти за голям брой държави по целия свят. Немският хомеопатичен съюз и компанията майка „Швабе” имат над 100-годишен опит в производството на Шуслерови соли.

 

Източникд-р Папазова за всяка от солите - първото представяне на солите по българска телевизия


« Последна редакция: Септември 28, 2012, 10:33:54 от Sweta » Активен


МОЯТ СВЯТ СЕ ГРИЖИ ЗА МЕН! ПОДКРЕПЯ МЕ И МЕ ЗАЩИТАВА! БЛАГОДАРЯ! БЛАГОДАРЯ! БЛАГОДАРЯ!
Sweta
Модeратор
Маг
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2846


Аз съм слънце, смях и радост, аз съм светлина!


« Отговор #1 -: Ноември 30, 2011, 09:44:27 »

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ТЪКАННИ СОЛИ НА Д-Р ШУСЛЕР


Разработени като спомагателни средства, с тях практиката засега е по-малка, но някои вече са показали много добър ефект, като обикновено се добавят към тези от първата серия, които са най-важни за съответния случай.


13. Potassium arsenicum – Калиев арсенат. При невротични натури с безсъние и страхове за здравето (особено от сърдечни болести) и от смъртта. Пристъпи на паника и подорителност. Катарални ларингити с предразгавяване, нощна кашлица, или астма. Променливо кръвно налягане, обща слабост, анемии. Гадене, ентероколити с болки в корема и воднисти, зловонни диарии. Болки и студенина в крайниците, обилно изпотяване.

14. Potassium bromatum – Калиев бромид. Неспокойствие и нервност, тъжно настроение, непостоянство. Сън с прекъсвания, болести след умствено претоварване. Религиозен страх от божие наказание. Често главоболие, включително мигренозно, треперене на пръстите, склонност към спазми, особено на хистерична основа. Непълно обратно развитие на матката след раждане. Импотентност. Акне или черни точки (комедони) по кожата на лицето.

15. Potassium iodatum – Калиев йодид. Повишено кръвно налягане с атросклероза. Чесло или едностранно главоболие, с притискащ характер. Раздразнителност и капризен апетит. Ревматични отоци на ставите, болезнено разрушение на костите. Оток и възпаление на клепачите. Зловонна хрема или синуит, усложнени с болки в носа, гърлобол, задух или засягане на лимфите. Язвени процеси в устната кухина. Последствия от венерически болести. Общо влошаване през нощта. Средството енергизира  организма и най-вече сърцето, мозъка и щитовидната жлеза.

16. Lithium chloride – Литиев хлорид. Разтваря пикочната киселина в бъбреците и ставите и действа диуретично, което е много полезно при възпаления и камъни в бъбреците и пикочните пътища, както и при ревматични и подагрозни болки с отоци. Стабилизира настроението при маниакално-депресивни предразположения, успокоява сърцебиенето, подобрява паметта. Намалява уврежданията вследствие на радиация.

17. Manganum sulphate – Манганов сулфат. Лесна уморяемост (особено на застоял въздух), тъга, прекалено сериозност, раздразнителност, силни предчувствия. Анемии, кръвотечения, климактерични неврологични оплаквания. Ларингити със суха кашлица, главоболие, зъбобол с излъчване към ушите, възпаление на клепачите, отслабване на зрението. Проблеми със ставите и междупрешленните дискове.

18. Calcium sulfuratum – Калциев сулфид. Бързо изтощаване на силите. Загуба на тегло, въпреки повишения апетит. Лесно простудяване с кашлица, хрема и гърлобол, често с увеличаване на шийните лимфни възли. Гнойни обриви или кожни язви с гноен секрет. Бавно заздравяване на раните. Коремни болки. Отравяния с тежки метали. Начална катаракта. Душевна грубост, силни изблици на гняв, често от дреболии. Парализи, говорни смущения.

19. Cuprum arsenicosum – Меден арсенат. Неврагични и ишиасни болки, мускулни крампи, гастроентерити с коликообразни болки, повръщане и диария, понякога с кръв. Неспокойствие с невротичен задух, хронично главоболие, остра стенокардия. Безпокойство за бъдещето. Хроничен алкохолизъм. Лесна уморяемост при ходене, болки и схванатост в гърба.

20. Potassium (Kalium) aluminum sulfuricum – Калиево-алуминиев сулфат. Това е средство при повтарящи се стомашни и чревни колики, които се дължат на колити, спазми или запушвания по хода на храносмилателната тръба. Болки в гърлото със загуба на гласа, лесно задавяне и суха кашлица или отделяне на белезникави храчки. Често уриниране. Изразена периодичност на симптомите.

21. Zincum chloride – Цинков хлорид. Невротично безсъние, понякога със сомнамбулизъм. Депресивна настройка и бавност на ума, която води до отслабване на паметта. Неспокойни крака и крампи, особено преди или по време на менструация. Желание за студени храни и напитки. Влошаване на море. Сънища за злополуки.

22. Calcium carbonicum – Калциев карбонат. Различни заболявания на костите – атрити, артрози, състояние след счупвания. Алергични и възпалителни заболявания на дихателните органи с гъста слуз и увеличаване на лимфните възли. Влошаване от млечни храни. Кистозни образувания въввътрешните органи. Затлъстяване. Страхове от болести и полудяване, кошмарнисънища, влошаване на височини. Забавено равитие при децата.

23. Sodium bicarbonicum – Натриев бикарбонат. При ревматизъм и подагра вследствие натрупване на много пикочна киселина и други шлаки в кръвта и клетките. Лесно изкълчване. Стигане на слуз в гърлото при хрема. Лошо усвояване на храните. Свръхчувствителност към слънцето, лесно стряскане, особено от внезапен шум. Неврогенна отпадналост, главоболие от умствен труд.

24. Arsenicum iodatum – Арсенов йодид. При сърбящи влажни екземи и псориазис, екзема или пубертетно акне. Трескави състояния с нощни изпотявания; бронхити, сенна хрема и бронхиална астма с трудно отделящи се секреции. Болести на кръвта. Измършавяване. Изразено неспокойствие, сърцебиене, депресивни епизоди.

Източник

Последните добавени са :

25. Aurum Chloratum Natronatum - режим сън-будуване, женски репродуктивни органи

26. Selenium - черен дроб, кръвоносни съдове

27. Kalium bichromicum - кръв, захарна обмяна


DHU произвежда всичките 27 соли. В момента в България се внасят само основните шуслерови соли до номер 12. « Последна редакция: Януари 11, 2012, 12:58:25 от Sweta » Активен


МОЯТ СВЯТ СЕ ГРИЖИ ЗА МЕН! ПОДКРЕПЯ МЕ И МЕ ЗАЩИТАВА! БЛАГОДАРЯ! БЛАГОДАРЯ! БЛАГОДАРЯ!
Sweta
Модeратор
Маг
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2846


Аз съм слънце, смях и радост, аз съм светлина!


« Отговор #2 -: Ноември 30, 2011, 10:03:03 »

Как се приемат солите?


Препоръчително е 20-30 минути преди и след приема на Шуслеровите соли де не се употребяват храна и течности. Таблетките се оставят напълно да се разтопят в устата. Така биологически активното вещество се усвоява напълно от лигавицата на устата. Солите на Д-р Шуслер имат сладникав вкус заради съдържанието на лактоза, затова се приемат безпроблемно дори и от децата.

Предпоставка за успешно лечение с Шуслерови соли е правилният избор на лечебно средство. Неправилно приложената сол на Шуслер не вреди, но и не помага.

Продължителността на лечението зависи от характеристиката на болестта. При острите заболявания лечението завършва, когато пациентът оздравее напълно. При хроничните заболявания може да се наложи солите да се приемат по-дълго време - от няколко седмици до няколко месеца.

Няма никакви противопоказания за приемането на Шуслеровите соли с традиционни медикаменти, кафе, алкохол, никотин!Препоръчителните дози са:


* При хронични заболявания:

- Кърмачета - 1 таблетка 1 или 2 пъти дневно, разтворена на каша с малко вода се поставя върху устните, докато не настъпи подобрение

- Деца от 2 до 8 години - 1 таблетка 2 до 3 пъти дневно, докато не се забележи подобрение

- Деца от 9 до 13 години - 1 таблетка 3 пъти дневно, докато настъпи подобрение

- Младежи и възрастни - 2 таблетки 3 пъти дневно, докато настъпи подобрение


* При остри заболявания:

При внезапно появили се интензивни заболявания е важно тялото да бъде подложено веднага и възможно по-често на оздравителни импулси до изчезването на оплакванията. Не е необходимо солите да се приемат много продължително - според случая са достатъчни от 30 минути до няколко часа / в зависимост от организма/, най-често малко повече от 1 ден. Тялото излиза подсилено от кризата, защото са били подпомогнати естествените му имунни механизми и стимулирани вътрешните оздравителни процеси.

Приемайте през първия час по 1 таблетка на всеки 3 до 5 минути, след това на всеки четвърт или половин час, в зависимост от силата на оплакванията.
 

 
Лечение на най-срещани оплаквания и препоръчителни комбинации:

 
"Горещата седмица":

Поставете 10 таблетки в чаша за кафе, прибавете вряла вода. Разбъркайте с кафяна лъжичка до пълното разтваряне на таблетките. Изпийте получения разтвор възможно най-топъл бавно и на глътки, като задържате глътката за няколко секунди в устната кухина. Така се подобрява максимално резорбацията на солта чрез лигавицата на устата.

Всяка от солите на Шуслер може да се приема на принципа на "Горещата седмица". Този метод действа  бързо и интензивно при внезапни остри оплаквания.

 
Лечение антистрес:

сол N5 Калиум фосфорикум - сутрин 5 табл.

сол N3 Ферум фосфорикум - обед 5 табл.

сол N7 Магнезиум фосфорикум - вечер 5 табл.

Тази комбинация се приема 3-6 седмици. Така по-лесно организмът се справя със стреса и напрежението в ежедневието.

Тези две комбинации се приемат като таблетките се разтварят в гореща вода 15-30мин след хранене, пият се бавно на малки глътки.

 

Комбинация за хубава кожа:

сол N1 Калциум флоуратум - сутрин 3 таблетки.

сол N11 Силицея - вечер 3 таблетки.

Така буквално се изпъва кожата и съединителната тъкан и се подпомага овлажняването й.

Таблетите се смучат 15-30 мин. преди хранене.

 
При главоболие и остра болка:

*"Гореща седмица" - Разтворете 10 табл. от сол №7 Магнезиум фосфорикум в гореща вода и изпийте този разтвор бавно на малки глътки. Действа бързо и интензивно при остри силни оплаквания. Подобрение на състоянието настъпва буквално за минути.

* При усещане за топлина, зачервено лице, напрежение, сърцебиене или бодежи в главата, които се влошават при навеждане и движение - сол №3 Железен фосфат. Започнете приемането на железен фосфат на всеки няколко минути до четвърт час по 1 таблетка.

* При болки с повръщане на жълт секрет - сол №10 Натриев сулфат.

* При силно и преминаващо в атаки главоболие, променящо местата си - сол №7 Магнезиев фосфат.

* При бледи чувствителни хора - сол №5 Калиев фосфат.

* При пристъпи на болка , придружени от физическа отпадналост - сол №5 Калиев фосфат.
 

За засилване на имунитета:

Започва се със сол №3 Ферум фосфорикум - 3 пъти на ден по 2 таблетки /за деца 3 пъти по 1 таблетка/ в продължение на повече от 4 седмици.

След това - сол №7 Магнезиум фосфорикум - дозиране и продължителност, както по-горе.

След това - сол №6 Калиум сулфурикум - дозиране и продължителност, както по-горе.

 

Безпокойство / Нервна тревога:

Безпокойството е нервно нарушение, което строго погледнато не представлява заболяване. Несъзнателният страх от различни неща е придружен от свенливост, страх от контакт с други хора или от задачи. Понякога с този страх се появяват физически симптоми като влажни ръце или дрезгав глас.

В тези случаи подходящата сол на Д-р Шуслер е сол №6 Калиев сулфат D6.

Три пъти на ден се разтварят по 2 таблетки в устата.

За деца - три пъти на ден по 1 таблетка до пълно оздравяване.

 

При ревматични оплаквания във всички стави, които се влошават при влажно време:

сол №10 Натриев сулфат.

 
Комбинация при затлъстяване / за отслабване:

Преди закуска - Калиев фосфат сол №5.

Преди обяд - Натриев сулфат сол №10.

Преди вечеря - Натриев фосфат сол №9.

Разтварят се съответно по 5 таблетки /D6 потенция/ в гореща вода и се разбъркват с лъжица. Разтворът се пие, докато още е топъл на бавни глътки. Ако не разполагате в момента с чаша, можете да оставите таблетките да се разтворят в устата.


Схема при псориазис:

Сутрин - Магнезиев фосфат сол №7 - по 2 таблетки.

Обед - Калциев фосфат сол №2 - по 2 таблетки.

Вечер - Калиев сулфат сол №6 - по 2 таблетки.

 

Остро възпаление на пикочния мехур:

Първи ден - на всеки 15 минути по 1 таблетка Железен фосфат сол №3.

От втория ден нататък - на всеки час по 1 таблетка Натриев фосфат сол №9.

Двете соли могат да се редуват от третия ден нататък, ако състоянието се подобри. Разпределят се 3 пъти по 2 таблетки, докато оплакванията изчезнат напълно. Допълнително се приемат много течности.

 
Скарлатина:

* Лека форма - Железен фосфат сол №3 в комбинация с Калиев хлорид сол №4. Двете соли се редуват на половин ден.
* В тежки случаи - Калиев фосфат сол №5.
 

Варицела:

* Основно Калиев фосфат сол №5 се редува с Натриев фосфат сол №9.
* Против сърбежа - Магнезиев фосфат сол №7 - на 30 минути по 1 таблетка.
 

Маска за коса:

Утвърдена биохимична маска за коса, особено подходяща при косопад. Тя снабдява кожата на главата с важни минерални соли.

Вечер разтворете 10 до 20 таблетки Натриев хлорид сол №8 в кафена чаша гореща вода. Оставете сместа да изстине до температурата на ръката. Втрийте в косата и увийте с кърпа. Измийте косата на следващата сутрин.


Поликистозни яйчници:

Сутрин - Калциум флуоратум сол №1 - 5 таблетки.

Обед - Калиум хлоратум сол №4 - 5 таблетки.

Вечер - Калциум фосфорикум сол №2 - 5 таблетки.

 

Пълна реминерализация и детоксикация на организма:
 
exclaim Провежда се след Новолуние - по 2 таблетки от всяка сол на прием за 2 седмици!


Понеделник:

* сутрин - №8
* обед - №9
* вечер - №10

Препоръчва се прием на много вода. Добре е да се наблегне на зелените храни - марули, краставици, зеле, киви и да се намали готварската сол максимално.

Вторник:

* сутрин - №3
* обед - №3
* вечер - №3

Приемат се червени храни - червени чушки, червено цвекло, червено зеле, също така спанак и се хапва нещо люто /ако нямате проблеми със стомаха/.

Сряда:

* сутрин - №4
* обед - №5
* вечер - №6

Набляга се на леща и жълти храни - банани, лимони, жълт сух грах.

Четвъртък:

* сутрин - №7
* обед - №7
* вечер - №7

Много подходящи са картофите в различен вид. В този ден е добре да се откажете от вечерята. След храненето в четвъртък на обяд, е препоръчително следващото хранене да бъде в петък на обяд. Това се отразява много добре на тялото!

Петък:

* сутрин - №1
* обед - №2
* вечер - №12

Насладете се на млечни и сладки храни и на сладки плодове.

Събота:

* сутрин - №11
* обед - №11
* вечер - №11

Препоръчва се хапване на боб - организмът се нуждае от него. Много добре ще се почувствате, ако приемете в този ден ядки и сушени плодове. Препоръчва се прием на много вода /водата не е добре да е много студена, защото студената вода забавя процесите на обмяна/.

Неделя: ПОЧИВКА.

 

След тази пълна реминерализация на организма със солите на Д-р Шуслер и хранителния режим, ще усетите прилив на енергия, подобряване на тена на кожата и тонуса на мускулите. Това са само видимите ползи, има естествено и много други!За да намерите точната сол за Вас и Вашите близки, посетете:Източник

 

 

« Последна редакция: Ноември 20, 2012, 10:47:31 от Sweta » Активен


МОЯТ СВЯТ СЕ ГРИЖИ ЗА МЕН! ПОДКРЕПЯ МЕ И МЕ ЗАЩИТАВА! БЛАГОДАРЯ! БЛАГОДАРЯ! БЛАГОДАРЯ!
Sweta
Модeратор
Маг
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2846


Аз съм слънце, смях и радост, аз съм светлина!


« Отговор #3 -: Ноември 30, 2011, 10:32:44 »

Красота на таблетки със солите на доктор Шуслер

В нашето съзнание красотата преди всичко се свързва с няколко основни начина да я поддържаме - разкрасителни процедури, чудодейни еликсири на козметичните компании, строги диети, изтощителни спортни тренировки... За съжаление обаче това невинаги е достатъчно! Тялото има свои собствени механизми за регулиране на баланса на полезните вещества, които постъпват в него. Често то отказва да се освободи от някое друго излишно килце, независимо от физическите изпитания, на които сме го подложили. Стресът, забързаното ни ежедневие, нервното похапването на крак и липсата на пълноценна почивка до голяма степен са основните виновници за блокирането на естествените механизми в организма, които се грижат да бъдем красиви. Дотук не сте изненадани, нали?  

Но ето един изключително ефикасен ключ, който при правилно поставяне в „ключалката" на блокираните ви системи и клетки, може успешно да ви изведе от омагьосания кръг на безкрайните безрезултатни усилия


В „ключарската работилница" на д-р Шуслер

Предлагам ви да мислим нестандартно, както е направил д-р Шуслер преди 130 години. Нестандартният подход е необходим, защото вие сами сте се убедили, че само с традиционните средства трудно ще осъществим мисията - да се чувстваме добре в собствената си кожа и да бъдем привлекателни. И всъщност какво нестандартно е направил д-р Шуслер?

Представете си времето, в което той е живял преди повече от 100 години. Тогава хората са се лекували по-твърде стряскащи и неприятни начини... Пиявици, пускане на кръв, пургативи. С две думи - да се почувстваш добре е било твърде болезнено изпитание! Разочарован от тези методи, Шуслер решава да открие друг алтернативен път, по който отново би могла да бъдат активирана енергията на блокираните системи в човешко тяло. Той започва да изследва кремирани останки от човешки тъкани и установява, че във всяка една от тях има наличие на определена минерална сол, която явно обуславя нейното нормално функциониране. Проблем възниква, когато има дефицит или прекалено голямо количество дадената сол. Знаете ли кои са минералните соли, които се грижат за здравето и тонуса на вашата кожа, косата, ноктите, баланса на течностите?

Оказва се, че минералната сол на здравата кожа и на силната съединителна тъкан е калциум флуоратум, за косата, ноктите и кожата се грижи силицеята, а балансът на течностите се определя от натриум хлоратум (или така познатата ни готварска сол!) Благодарение на своя нестандартен подход д-р Шуслер открива още 9 основни минерални соли, които за удобство номерира от 1 до 12. Споменатите приятели на красотата са съответно номера 1, 11 и 8.

Всъщност най-оригиналното нещо, което д-р Шуслер постига е хрумването му как тези соли да бъдат внесени в организма. Той ги... разрежда! Оказва се, че когато клетката боледува тя става невъзприемчива към всички усилия и полезни вещества, които давате на тялото си. Благодарение на определеното разреждане (направено на хомеопатичен принцип) минералната сол преминава през блокираната мембрана на клетката и й помага да възвърне баланса си. Така действате на вашите клетки на красотата с ключовете на д-р Шуслер, отвътре и в дълбочина!


Ключове №1, №8 и №11

Минералните соли на красотата на д-р Шуслер отключват дори и най-заяждащите ключалки на вашите системи и клетки. Така организмът ви става по-възприемчив към всичко, на което го подлагате и по-добре усвоява полезните и здравословни храни, които му давате. Солите на д-р Шуслер са под формата на таблетки. Те могат да се смучат под езика или да се разтворят в топла вода, но основното правило е да ги приемате 15-20 минути преди или след хранене. Ключове с номера 1, 8, 11 например се приемат минимум 6-8 седмици, а най-добрият вариант е да ги превърнете във ваши ежедневни спътници за 3-6 месеца, дори за повече.

Какво ще направят те за вас?

Ключ №1 е Шуслеровата сол калциум флуоратум.

Това е виновникът за здрава съединителна тъкан - кожа без бръчки, целулит, разширени вени и отоци. Бременност без стрии?! Да, възможно също благодарение на тази магьосница. Сол №1 е незаменима и за здравите кости, зъби и сухожилия, както и при чувствителност на зъбния емайл.

Ключ №8 е Шуслеровата сол натриум хлоратум

Какво се случва, ако тялото ви задържа течности - почти невъзможно е да отслабнете, в определени зони се натрупва „портокаловата кожа", чувствате се подути и без настроение... Ами, ако в тялото ви има недостиг на течности - тогава се появява напуканата кожа, пърхот, запек... Накратко и двете ситуации ви пречат да бъдете красиви и във форма. Сол номер 8 се справя с тези проблеми. Тя осигурява правилното разпределение на течностите в организма и е незаменима за хората с високо кръвно налягане и тези, които имат проблеми с метаболизма.

Ключ №11 е Шуслеровата сол силицея

Ето го и козметикът сред 12-те ключа на д-р Шуслер. Прекрасната коса, здравите нокти и свежата кожа са немислими без него. Силицеята има колагено- образуващо действие и ви спасява от мимически бръчки, бръчките тип пачи крак, преждевременното остаряване на кожата...

Вълшебната комбинация

Както вече сте се досетили, с комбинацията от тези три ключа се отваря пътя към красотата и новото ви аз. Трябва да я прилагате ежедневно, като взимате от всяка по 5 таблетки в следната последователност: сутрин - №1, на обяд - №8 и вечер - №11.
 


Сол №1
Calcium fluoratum
тонус и еластичност
3 т. сутрин
Курс
1-2
месеца

Сол №8
Natrium chloratum
баланс на течностите в
организма
3 т. на обяд

Сол №11
Silicea
красива кожа, здрава коса
и твърди нокти
3 т. вечерСолите на д-р Шуслер се произвеждат в Германия от Немския хомеопатичен съюз и се продават у нас без рецепта в аптеките. Те са подходящи за всякакви възрасти, нямат странични ефекти и се съчетават с всичките традиционни методи на лечение и разкрасяване.
Не забравяте да ги комбинирате със здравословно хранене, движение и задължителната съставка: добро настроение!!!!


Източник

« Последна редакция: Септември 28, 2012, 12:22:20 от Sweta » Активен


МОЯТ СВЯТ СЕ ГРИЖИ ЗА МЕН! ПОДКРЕПЯ МЕ И МЕ ЗАЩИТАВА! БЛАГОДАРЯ! БЛАГОДАРЯ! БЛАГОДАРЯ!
Sweta
Модeратор
Маг
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2846


Аз съм слънце, смях и радост, аз съм светлина!


« Отговор #4 -: Ноември 30, 2011, 10:51:14 »

12-те соли на д-р Шуслер


1.Калциум флуоратум
 


Солта на еластичната съединителна тъкан


Калциум флуоратум повишава еластичността на съединителната тъкан и сухожилията, както и подобрява здравината на костите и зъбите. Укрепва вените, склонни към разширение, предотвратява измененията на съединителната тъкан, водещи до целулит, бръчки и стрии. Поддържа тонуса и еластичността на тъканите по време на бременност и предпазва от отоци. Препоръчва се при свръхчувствителност на зъбния емайл.

Храни, които могат да спомогнат за успешното лечение с тази Шуслерова сол: швейцарско сирене, сусам и соеви продукти.


2.Калциум фосфорикум
 


Солта на здравите кости и зъби


Калциум фосфорикум подпомага растежа и оздравителните процеси на костите и зъбите. Солта е важен помощник при лечението на счупвания и остеопороза.

Храни, които могат да спомогнат за успешното лечение с тази Шуслерова сол: сирене/ кисело мляко/ пълномаслено мляко, зелен фасул, броколи, къпини, лешници.3.Ферум фосфорикум


 
Солта за първа помощ на имунната система


Ферум фосфорикум е задължителна в първите стадии на всички инфекции. Тя подпомага лечението на силното възпалeние, настинките, грипа, раните, ожулванията, порязванията, както и първите признаци на слънчево изгаряне.

Храни, които могат да спомогнат за успешното лечение с тази Шуслерова сол: хлебна мая, миди, гъби, шам фъстък, спанак


4.Калиум хлоратумСолта на лигавиците


Индикации за нужда от калиум хлоратум са възпаленията на лигавиците (мукозните мембрани) – болести като хрема, бронхит, гастрит, колит и цистит. Солта изключително много помага във втората фаза на възпалeнието, когато симптомите на заболяването са лесно разпознаваеми.

Храни, които могат да спомогнат за успешното лечение с тази Шуслерова сол: банани, патешко месо, кресон, овесени ядки, кокосов орех, домати.


5.Калиум фосфорикум
 


Солта на нервната система и психиката


Калиум фосфорикум поддържа ума в добра кондиция и стабилизира нервната система. Индикации за нуждата от тази сол са умствено, емоционално, психическо изтощение и различни състояния на умора. Подпомага лечението на депресия.

Храни, които могат да спомогнат за успешното лечение с тази Шуслерова сол: артишок, кашу, лешници, пилешко месо, чесън, лук, гъби.


6.Калиум сулфурикум
 


Солта при хронични възпаления


Калиум сулфурикум се справя с хроничните възпаления и особено с кожните възпалителни процеси. Много подходяща е при бавно зарастващи рани и за ускоряване на оздравителния процес при възпаления на лигавиците - проблеми с гърлото, с конюнктивите на очите и с носа.

Храни, които могат да спомогнат за успешното лечение с тази Шуслерова сол: ябълки, броколи, кашу, кресон, сьомга, шам фъстък, пшенични продукти.


7.Магнезиум фосфорикумСолта при спазми, крампи и болки


Магнезиум фосфорикум е особено необходима за лечението на честите схващания и спазми на мускулите. Подходяща е за мускулни болки - като менструалните, честите схващания на врата, гърба, раменете, спазмите на стомашно-чревния тракт. Помага бързо при стягащо главоболие.

Храни, които могат да спомогнат за успешното лечение с тази Шуслерова сол: кашу, овесени ядки, кафяв ориз, пшенични продукти, чесън.


8.Натриум хлоратум


 
Солта на баланса на солите и течностите


Натриум хлоратум регулира баланса на телесните течности в организма. Особено подходяща при проблеми със стомашно-чревния тракт като обезводняване и повръщане. Предпазва от излишно задържане на вода.

Храни, които могат да спомогнат за успешното лечение с тази Шуслерова сол: патешко месо, копър, целина, зелени маслини, овче сирене.9.Натриум фосфорикумСолта на обмяната на веществата


Натриум фосфорикум е солта, която регулира киселинно-алкалния баланс в организма и е подходяща при лечението на киселини (Шуслерова „сода”). Ускорява метаболизма, подобрява функциите на отделителната система, извежда излишните течности от клетката. Подходяща е за лечение на киселини, стомашно-чревни оплаквания, спазми на стомаха, свързани с приемане на мазни храни, затлъстяване.

Храни, които могат да спомогнат за успешното лечение с тази Шуслерова сол: копър, омари, яйца, червено цвекло, целина, сусам.


10.Натриум сулфурикумСолта на отделителната система и детоксикацията


Натриум сулфурикум подпомага цялостната детоксикация на организма, грижи се за функциите на черния дроб. Солта ускорява изхвърлянето на ненужните течности от организма. Има меко диуретично действие.

Храни, които могат да спомогнат за успешното лечение с тази Шуслерова сол: спанак, бобови храни, кашу, копър, тиквени семки, кралски скариди, риба меч, кокосов орех, ръж.


11.СилицеяСолта на косата, кожата и ноктите


Силицеята подпомага съхраняването на еластичността, здравината и хидратацията на кожата. Индикации за нея са нарушена структура на косъма, косопад, нарушена еластичност на епидермиса, образуване на стрии. Укрепва функциите на кожата и забавя нейното стареене.

Храни, които могат да спомогнат за успешното лечение с тази Шуслерова сол: ечемик, овесени ядки, картофи, царевица, ръж, червено цвекло.


12.Калциум сулфурикумСолта при гнойни процеси


Калциум сулфурикум има силно противовъзпалително действие и подпомага растежа на клетките. Индикации за нужда от солта са абцеси, обриви, гнойни пъпки, гнойни процеси, справя се чудесно с лечението на акне.

Храни, които могат да спомогнат за успешното лечение с тази Шуслерова сол: броколи, кресон, скариди, леща, прясна соя, гъби.


http://www.schusslersalts.com/wcm/mb/schuessler/bg/schuessler-salts/index.html
« Последна редакция: Октомври 05, 2012, 10:40:01 от Sweta » Активен


МОЯТ СВЯТ СЕ ГРИЖИ ЗА МЕН! ПОДКРЕПЯ МЕ И МЕ ЗАЩИТАВА! БЛАГОДАРЯ! БЛАГОДАРЯ! БЛАГОДАРЯ!
Lenny_Pld ॐ (With love)
Админ
Маг
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 9839


ॐ ВЪЛШЕБНИЦА ПО СОБСТВЕН ИЗБОР ♥ АЗ СЪМ АЗ ♥


WWW
« Отговор #5 -: Декември 01, 2011, 04:29:22 »

Благодаря ти, Света, много полезна тема и чудесно синтезирана информация  ssm5

Вече ползвам солите (препоръча ми ги Света преди няколко месеца)
Активен

Sweta
Модeратор
Маг
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2846


Аз съм слънце, смях и радост, аз съм светлина!


« Отговор #6 -: Декември 02, 2011, 01:49:15 »

12-те Шуслерови соли – нежна алтернатива за подобряване на животът ни

д-р Шуслер използва основният хомеопатичен принцип-потенционирането (1 част минерална сол и 9 части лактоза), тъй като бил убеден, че само по този метод може да се постигне оптималното усвояване на субстанцията.
През 1874 г., през втората половина на 19 век, той създава своята „съкратена терапия”, защото успява с 12-те различни минерални соли, които са основни структурни компоненти на човешкото тяло да лекува безброй заболявания и да спаси хиляди деца от дифтерит. Реално д-р Шуслер създава терапията за лекарите, които я възприемат твърде скептично, въпреки големия и успех сред пациентите.

Негова е и заслугата за разработения лицев/визуален/ анализ - анализ на цвета и структурата на лицето и тялото. Лицето е вегетативно най-активното в сравнение с другите кожни области. Измененията в лицето пряко показват възникващия дефицит на определена минерална сол.

Например хлътнали очи, нервност, хлътнали слепоочия говорят за изчерпване на сол № 5

Възпалени клепачи или възпалена лигавица на очите, начупени капиляри по лицето за остра необходимост от сол №4  

При мускулни болки, безсъние, тревожност е необходима сол № 7.

При хипертония - сол №8

При гной, акне сол №12.

При прием на големи количества животински протеини, при преработката им, организмът ни произвежда амоняк, който се разгражда в чернодробните клетки.

Сол № 6 е именно тази, която дава „въздухът”, която „разтоварва раницата” на чернодробните клетки, образно казано, тъй като когато чернодробната функция е увредена, амонякът остава в кръвта и атакува нервните клетки на мозъка т. е. амонякът е отрова за мозъка.

Сол № 10 извежда навън абсолютно всичко вредно от организма ни

Сол № 11 спира процесите на стареене и не напразно е наричана „царицата на красотата”

Сол № 12 е изключително необходима за тези, които са отслабнали с Дюкановата (протеиновата) диета, но за сметка на това са натоварили доста черния си дроб.

За тези, които прекарват по-голямата част от времето си пред РС, за да нямат проблеми със съня, концентрацията и за да не изпадат в депресивни състояния, като въздуха им е необходима сол №5.

Приемана поотделно всяка сол има специфично действие, но заедно 12-те минерални соли гарантират сила и добра форма за целия организъм.

При програмите и комбинациите от Шуслерови соли, количество таблетки и начина на прием е точно указан. Дозировката им при остри и при хронични заболявания е различна.

Според лекарите-специалисти тези соли са най-оптималното решение за бременните жени.

Комбинацията от соли № 1, 8 и 2 е за предпазване на бъдещите майки от повръщане, киселини, рушене на зъбите, косопад, стрии, разширени вени и хемороиди. Приемът е по 2 таблетки от всяка, преди хранене (сутрин, обед и вечер) след 3 до 8 месец на бременността.

Комбинацията от соли № 5, 3 и 2 предпазва майката от анемия при нея и новороденото, рушене на зъбите, косопад, способства изграждането на нервната система на плода и я предпазва от следродилна депресия. Приемът е по 5 таблетки от всяка преди хранене в осмия и деветия месец постоянно до раждането.

Комбинацията от соли № 5, 3, 2 и 7, пък дава сила на организма за ефективна родова дейност. По 5 таблетки от всяка сол се разтварят в 500 мл. вода и се пие през деня на части, в последните две седмици и по време на раждането.

Така наречената имунна програма включва соли № 3, 7 и 6,

За отслабване комбинацията е от соли № 10, 5 и 9

Тази за красива кожа-№ 1, 8 и 11 и др.

Енергийният коктейл срещу мускулна треска пък е от соли № 5, 3, 2 и 7, по 5 табл. от всяка се разтварят в 500 мл. вода и се изпива през деня на части.


Терапевтичният метод на д-р Шуслер, с 12 минерални соли да се възстанови здравето на човека, е незаменим и той чудесно се съчетава с традиционната медицина. Солите помагат в лечението на различни остри и хронични нарушения. Те възстановяват нарушеното минерално равновесие като възстановяват способността на клетките да абсорбират минералните елементи от храната.

Таблетките нямат никакви странични ефекти. Подходящи са, както за възрастни, бременни жени и за деца. Обичайната доза е 1 или 2 таблетки от 3 до 6 пъти дневно. Те се поставят под езика или се разтварят в малко количество топла, но не гореща вода, което позволява на активните съставки напълно да се абсорбират през лигавицата на устната кухина. Приемат се три пъти дневно най-малко 20-30 мин. преди хранене.

Шуслеровите соли освен като превантивна терапия се използват още и като допълваща предписаните конвенционални или хомеопатични медикаменти за лечение на хронични заболявания. При прием на антибиотици те ускоряват процеса на лечение и намаляват натоварването на организма от тях.
Всяка таблетка, за улеснение на пациентите, в скоро време ще бъде номерирана, от следващото производство.
Те се класифицират като отиси (без лекарско предписание т. е. без рецепта) лекарствени продукти и се продават единствено и само в аптеките.

Всяка от солите, ако е в чист вид, е токсина и може приемът и да доведе до смърт. Методът на разреждане е хомеопатичен метод. Въведена по този начин неорганичната сол е достъпна за клетката и се включва интинзивно във физикохимичните процеси – динамично поддържане на функциите. И така се дава възможност на организма да си набави тези соли, които ежедневно той изчерпва, с оглед възстановяване на баланса, за който вече споменахме в самото начало.

Шуслеровите соли стимулират клетъчния метаболизъм, подсигуряват минерални елементи за клетките и способстват равномерното им разпределение в организма, подобряват трофиката на съответните тъкани и клетъчните функции и способстват адекватната реабсорбция на минералните елементи от храната и тяхната абсорбция в клетките.Общ поглед към 12-те Шуслерови соли

No. 1 Calcium fluoratum тонус/ еластичност на съединителната тъкан
No. 2 Calcium phosphoricum кости / зъби / растеж / оздравителни процеси
No. 3 Ferrum phosphoricum първа помощ при инфекции и грип / анемии
No. 4 Kalium chloratum мукозни проблеми
No. 5 Kalium phosphoricum нервна система / психика  
No. 6 Kalium sulfuricum хронични възпаления и кожни заболявания
No. 7 Magnesium phosphoricum мускулни крампи и болка
No. 8 Natrium chloratum регулира баланса на телесните течности
No. 9 Natrium phosphoricum киселинно-основно равновесие / обмяна
No. 10 Natrium sulfuricum екскреция и детоксикация
No. 11 Silicea коса / нокти / кожа
No. 12 Calcium sulfuricum дренира / извлича инфектирани материиИзточник« Последна редакция: Август 20, 2012, 10:03:07 от Sweta » Активен


МОЯТ СВЯТ СЕ ГРИЖИ ЗА МЕН! ПОДКРЕПЯ МЕ И МЕ ЗАЩИТАВА! БЛАГОДАРЯ! БЛАГОДАРЯ! БЛАГОДАРЯ!
Sweta
Модeратор
Маг
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2846


Аз съм слънце, смях и радост, аз съм светлина!


« Отговор #7 -: Декември 02, 2011, 03:36:46 »

Още за допълнителните соли на д-р Шуслер

/Не се продават в България, фирмата вносител е в процес на получаване на лиценз за тях/


Nr. 13    Kalium arsenicosum    кожа, енергия

Nr. 14    Kalium bromatum    нервна система, кожа

Nr. 15    Kalium jodatum            щитовидна жлеза

Nr. 16    Lithium chloratum    ревматични заболявания, нерви

Nr. 17    Manganum sulfuricum    желязна обмяна

Nr. 18    Calcium sulfuratum    енергия, тегло

Nr. 19    Cuprum arsenicosum    храносмилателна с-ма, бъбреци

Nr. 20    Kalium-Aluminium sulfuricum    храносмилателна и нервна с-ма

Nr. 21    Zincum chloratum    обмяна на в-ва, матка, нерви

Nr. 22    Calcium carbonicum    енергия, анти-ейджинг

Nr. 23    Natrium bicarbonicum    прочистване от токсини, при окислен организъм

Nr. 24    Arsenum jodatum    кожа, алергии

Nr. 25    Aurum Chloratum Natronatum    режим сън-будуване, безсъние, женски репродуктивни органи

Nr. 26    Selenium                    черен дроб, кръвоносни съдове

Nr. 27    Kalium bichromicum    кръв, захарна обмяна, хроничен синузитJana Ina  _ (43)линк на немски език:

http://schuessler-salze-liste.de/liste/index.htm#ergaenzungsmittel

http://www.dhu.de/globuli/seiten/arzneimittel/datenbank/product.php?id=2614821

http://schuessler-salze-liste.de/ergaenzungsmittel/25-aurum-chloratum-natronatum.htm

линк на английски език:

http://schuessler-cell-salts.com/index.htm
« Последна редакция: Декември 16, 2011, 10:10:55 от Sweta » Активен


МОЯТ СВЯТ СЕ ГРИЖИ ЗА МЕН! ПОДКРЕПЯ МЕ И МЕ ЗАЩИТАВА! БЛАГОДАРЯ! БЛАГОДАРЯ! БЛАГОДАРЯ!
Sweta
Модeратор
Маг
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2846


Аз съм слънце, смях и радост, аз съм светлина!


« Отговор #8 -: Декември 16, 2011, 09:59:51 »

 
Функции, афинитет, признаци на дефицит и показания на 12-те тъканни соли


Химическо наименование: Калциев флуорид  

Латинско наименование: Calcarea fluorica  (Calc fluor)

Основна функция:тонизира и възстановява еластичността на тъканите.

Афинитет: зъби, кости, съединителна тъкан (особенно връзки и сухожилия), кожа, еластични влакна на вени и жлези.

Признаци на дефицит: проблеми с кости и зъби, загуба на еластичност, разширени вени, разтягане и отпускане на коремната стена, хемороиди, провисване на матката, намаляване на еластичността на кожата, втвърдяване на жлезите.

Пациент, изпитващ  дефицит на тази сол, се усложнява от суха топлина, студена храна и топли напитки. Такива пациенти обичат влажна топлина, разходка на студен въздух. Ако има секреция, то секретът е твърд и на бучки.

Показания: Хемороиди, разширени вени, екзема, напукана кожа, нарушена циркулация, периостит, разклатени зъби, проблеми с зъбния емайл, заболяване на връзки и сухожилия, емфизем, втвърдяване на жлезите.

 

Химическо наименование: Калциев фосфат

Латинско наименование: Calcarea phosphorica  (Calc phos)

Основна функция: подпомага процеса на храносмилане и асимилация, стимулира клетъчната регенерация (особенно в костите и зъбите)

Афинитет: кости, зъби, кръв, стомашни сокове, мукозни мембрани.

Признаци на дефицит: Пациенти с дефицит на тази сол са чувствителни към промени във времето. Те се стремят да избягват влагата, предразположени са към анемия, схващане на мускулите и лесно се уморяват. При нараняване раните винаги се подуват и зачервяват. При наличие на инфекция секретът е млечнобял. Характерно за такива пациенти е, че са с тънки ръце и крака.

Показания: Общо възстановяване и тонизиране, нарушено храносмилане, ревматизъм, рахит, костни заболявания, проблеми при поникване на зъби, анемия (заедно с Ferr Phos), забавен растеж при децата.

 

Химическо наименование: Калциев сулфат

Латинско наименование: Calcarea sulphuricum  (Calc sulph)

Основна функция: подпомага освобождаването на кръвта от отпадни продукти.

Афинитет: кръв, мукозни мембрани, кожа.

Признаци на дефицит: упорити кожни проблеми, при нараняване раните зарастват трудно и нерядко имат обилен назален секрет. Пациент с дефицит на тази сол не понася да се мокри. Когато има секрет, той е жълтеникав, на буци, с кървави нишки.

Показания: Абсцеси, изгаряне, циреи, кожни язви, ечемик на окото, рани (заедно със Silica), за лечение на акне и катари (заедно с Kali Mur), профилактично при всякакви инфекции, за общо изчистване и  детоксификация на организма.

 

Химическо наименование: Железен фосфат

Латинско наименование: Ferrum phosphate  (Ferr phos)

Основна функция: пренася кислород (за оказване на първа помощ), подпомага контракцията на мускулите и равномерното кръвоснабдяване.

Афинитет: кръв

Признаци на дефицит: Слабост в мускулите, склонност към кървене.Хора, изпитващи дефицит от тази сол, не понасят горещина, движението или вълнение. Обикновено имат треска и могат да бъдат уморени и анемични. Даването на Ferr Phos понижава треската. Такива хора обичат студен въздух, бавното движение и чести почивки. Имат румен цвят на кожата и сенки под очите.Те могат да имат зачервени очи или изпъкнали пулсиращи артирии по врата. Функцията на солта е свързана с пренасянето на кислород към мускулите и тяхното тонизиранe и поддържане обема на червените кръвни телца.

Показания: Анемия и вътрешни кръвоизливи, за засилване съпротивителните сили на организма в началото на всяко остро заболяване (особено при фебрилни състояния), навяхване, като допълваща терапия при всякакви ситуации.

 

Химическо наименование: Калиев хлорид

Латинско наименование: Kali muriaticum  (Kali mur)

Основна функция: подпомага съсирването на кръвта

Афинитет: мукозни мембрани, кожа, нервни клетки, мускули, кръв.

Признаци на дефицит: Дефицит от тази сол засилва симптомите на морска болест. Такива лица не понасят тлъста храна, вдишването на студен въздух или аромат на парфюм. При настинка секретът им е тънък и жилав. Те обичат топло време и лек масаж при наличие на болка. При наличие на секреция в резултат от инфекция секретът е сивкав, с еластична консистенция.

Показания: Хронични ревматични подувания, фарингит, възпаление на ушите, тонзилитис,заедно с Calc Phos - за общо възстановяване, заедно с Fer. Phos.- при фебрилни състояния, главоболие, абсцеси, кръвотечение, кашлица, настинки,бронхит, ечемик на окото, Calc.Sulph.за пречистване на кръвта и екземи в начална фаза.

 

Химическо наименование: Калиев фосфат

Латинско наименование: Kali phosphoricum  (Kali phos)

Основна функция:подхраннва и тонизира нервните тъкани.

Афинитет: Нервна система: главен и гръбначен мозък, нервни клетки.

Признаци на дефицит: треска, парализи, язва на стомаха, сърдечни заболявания и септични състояния. Влошават се при шум.  Често хората изпитващи дефицит, са депресирани и меланхолични и са предразположени към оплешивяване, дължащо се на нарушена кръвна циркулация в областта на главата.

Показания: Емоционални проблеми:нервно изтощение, депресия, апатия, опечаленост, безсъние, главоболие, стрес, понижен тонус, раздразнимост, отслабване на паметта; заедно с Ferr. Phos:инфекции, септични състояния; заедно с Mag Phos:за възстановяване нормалната функция на нервната система, при пясък в бъбреците, невралгии, астма на нервна почва.

 

Химическо наименование: Калиев сулфат

Латинско наименование: Kali sulphurica  (Kali sulph)

Основна функция:подхранва кожата

Афинитет: кожа, мукозни мембрани, гърло, бял дроб.

Признаци на дефицит: изстиване на крайниците, топли вълни, местещи се болки в крайниците, жълто обложение на езика. Хора с дефицит изпитват клаустрофобия в малки затворени помещения:оплакват се, че става топло в помещението, като проблемът е по-силно изразен надвечер. Те не обичат топла храна и тютюневият дим ги дразни. Обичат изключително много свеж студен въздух. Такива хора могат да имат люспеща се кожа и кафяво-жълт оцветяване на кожата. Жълто-кафяви петна могат да се наблюдават навсякъде по кожата, но най-често се срещат по лицето.

Показания: При проблеми с бял дроб и горни дихателни пътища;мазна кожа, обилно потене, псориазис, чупливи нокти, в краен стадии на всякакви инфекции; заедно със Silica и Nat Mur за нормализиране растежа на косата.

 

Химическо наименование: Магнезиев фосфат

Латинско наименование: Magnesium phosphorica  (Mag phos)

Основна функция: релаксира нервната система

Афинитет: Нервна система (особено моторните нерви), сърце, мускули.

Признаци на дефицит: спазми и схващане на мускулите. Хора, изпитващи дефицит, се оплакват от студения въздух през нощта. Те не понасят да бъдът докосвани от други хора. Болките при тях настъпват светкавично. Индивиди с недостиг на Mag phos имат бледочервен до розов оттенък на кожата. По темперамент са нетърпеливи, много развълнувани, сприхави и прибързани.

Показания: Схващане на мускулите, спазми, невралгии, колики, конвулсии, болезнени менструални спазми, хълцане.

 

Химическо наименование: Натрев хлорид

Латинско наименование: Natrum muriaticum  (Nat mur)

Основна функция: Поддържа водния баланс  

Афинитет: кръв, мукозни мембрани, междуклетъчни течности.

Признаци на дефицит: Многобройни и разнообразни. Един от симптомите на дефицит е повишена потребност от трапезна сол. Хора с  дефицит на Nat mur често настиват, имат слаби лакътни стави. Те могат да имат подпухнало лице, чувстват се уморени и сънливи и често повишават тон. Ако имат секреция, то тя е прозрачна и водниста. Обичат свеж въздух и къпане със студена вода. Харесва им да се потят и да бъдат навън при горещо и сухо време. Избягват умствени физически натоварвания сутрин и не обичат влажно и горещо време.Имат анемия, студени ръце и ходила. Когато имат болки, са продължителни и не минават лесно.

Показания: Едем, главоболие, хронична диария, сенна хрема, сълзене от очите, суха люспеста кожа.

 

Химическо наименование: Натриев фосфат

Латинско наименование: Natrum phosphoricum  (Nat phos)

Основна функция: неутрализира киселините, подпомага елиминирането на уреята.

Афинитет: Черен дроб и жлъчен мехур.

Признаци на дефицит: Отлагане на урати в ставите, киселини в стомаха, ревматизъм и гуша. Високо ниво на холестерола може да бъде индикация за Nat phos  дефицит. Дефицит от тази сол може да предизвиква болки по време на гръмотевични бури и менструални болки при жените в късния следобед. При наличие на секрет той е кремообразен с жълт цвят.Други симптоми на дефицит са пъпчивост на лицето, честа умора и нежелание за разходки на открито и потене, което може да има кисела миризма.

Показания: Ацидоза, жълтеница, диспепсия, чревни паразити, отлагане на урати в ставите (подагра; заедно с Nat Sulph, Calc Sulph и Silica).

 

Химическо наименование: Натриев сулфат

Латинско наименование: Natrum sulphuricum  (Nat sulph)

Основна функция: елиминира излишната водата и отпадните продукти от тъканите и кръвта.

Афинитет: междуклетъчни пространства, панкреас, черен дроб и жлъчен мехур, нервна система (особено автономната нервна система).

Признаци на дефицит: задържането на течности и отоци,  предразположение към заболявания на черен дроб и жлъчка, високо ниво на уреа в кръвта. Ако индивид с дефицит живее при влажен климат, ще се оплаква от болки в костите. Такива хора не обичат вода.  Хора с изразен дефицит  харесват сухо и топло време и престой на открито. При инфекция секретът винаги е жълто-зелен и често имат жълто-зелен оттенък на кожата. Те често изглеждат подпухнали,  могат да имат жълт оттенък на очите и горчив вкус в устата и да действат мудно, сънливо.

Показания: Ревматични проблеми, подагра (заедно с Nat Phos, Calc Sulph и Silicea), грип; заедно с Cal Sulph - при чернодробни проблеми; заедно с Nat Mur - при едематозни състояния.

 

Химическо наименование: Силициев диоксид

Латинско наименование: Silicea  (Silica)

Основна функция: спомага за елиминиране на токсините.

Афинитет: надкостница, стави, кожа, коса,

Признаци на дефицит: обилно потене на краката с неприятна миризма, нокти с неравна повърхност и бели петна. Хора с дефицит се усложняват от студено. Те могат да бъдат много нервни преди буря. Не понасят движение през нощта. Такива хора обикновено са нервни, лесно раздразними и могат да имат треперене на ръцете и краката и са предразположени към туберкулоза, гуша и анална фистула и са много по-предразположени към хронични заболявания,отколкото към остри. По лицето може да има много бръчки и циреи. Недоимъкът на Silica не е единствената причина, която може да доведе до такива симптоми. Например бели петна под ноктите могат да се дължат на липса на калций, но в повечето случаи при липса на калции организмът се нуждае и от  Silica. Секрецията е с остра отблъскваща миризма. Единственият естествен източнк на Silica са царевицата и овеса.

Показания: При всякакви наранявания и бавно и трудно зарастващи рани, при септични състояния, циреи, абсцеси, ечемик на окото, подагра (заедно с Nat Phos, Nat Sulph и Calc Sulph), чупливи нокти, за нормализиране растежа на косата, обилно потене на краката с неприятна миризма (приемането на Silica води до  изключително бързо подобрение на състоянието: неприятната миризма изчезва в рамките на 2 дни).


Източник

Активен


МОЯТ СВЯТ СЕ ГРИЖИ ЗА МЕН! ПОДКРЕПЯ МЕ И МЕ ЗАЩИТАВА! БЛАГОДАРЯ! БЛАГОДАРЯ! БЛАГОДАРЯ!
Sweta
Модeратор
Маг
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2846


Аз съм слънце, смях и радост, аз съм светлина!


« Отговор #9 -: Януари 05, 2012, 01:22:57 »

Шуслерова сол № 7 отказва от цигарите

Комбинацията на соли №1 и №2 може да спре остеопорозата


Терапията с шуслерови соли, която е известна отпреди 130 години, набира скорост и у нас. Сол номер 7 помага по-лесно да откажем цигарите, комбинацията на 1 и 2 може да спре остеопорозата, защото осигурява калций в костта, там, където е най-необходим. С тези примери графиня Анжелика Волфский привлече вниманието на лекари и журналисти върху лечебните възможности на шуслеровите соли.

Терапията, която е известна отпреди 130 години, набира скорост и у нас. Този метод на лечение се базира на хомеопатично приготвени минерални соли, които са естествена част от човешкото тяло. Специалната им преработка обаче има редица предимства пред тези, приемани с храната. Солите на д-р Шуслер отвеждат фино разпределените минерали директно към клетката и „попълват“ недостига именно там, където той е възникнал. Съветите на известната немска специалистка по натуропатия бяха насочени към биохимичните методи за лечение на женските заболявания.

„В периода на менопаузата съществено намалява производството на естроген и прогестерон. При много жени теглото се качва. Появяват се горещи вълни, тревожност, безсъние и др. Това може да се избегне с прости комбинации от соли. При качване на килограми съчетаваме сол номер 10, 5 и 9. От всяка се вземат по 5 таблетки на ден, които се смучат. При прилив на „горещи вълни“ помага номер 3 – на всеки 15 – 20 минути. При обилно потене – номер 11, а при безсъние – спасението идва с номер 7“, обясни лекарката, автор на 3 книги за лечебната сила на шуслеровите соли и приложението им във всички периоди от живота на жената.

Автор: Веса Георгиева

Източник

« Последна редакция: Януари 08, 2012, 02:41:17 от Sweta » Активен


МОЯТ СВЯТ СЕ ГРИЖИ ЗА МЕН! ПОДКРЕПЯ МЕ И МЕ ЗАЩИТАВА! БЛАГОДАРЯ! БЛАГОДАРЯ! БЛАГОДАРЯ!
Sweta
Модeратор
Маг
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2846


Аз съм слънце, смях и радост, аз съм светлина!


« Отговор #10 -: Януари 08, 2012, 01:59:59 »

Продължаващо обучение за биохимичния терапевтичен метод на д-р Шуслер


№1: Calcium fluoratum (потенция D12)

Шуслерова сол №1 – Калциев флуорид

Еластичност. Стабилност на съединителната тъкан


- "Омекотява твърдото и втвърдява мекото”

- Бръчки, стрии (еластичност на съединителната тъкан)

- Твърда цикатрициална тъкан

- Суха, нацепена кожа

- Твърди, чупливи нокти

- Варикозни вени, хемороиди

- Скъсени/разтегнати връзки

- Зъби - мек емайл, кариеси, чувствителност към студ и топлина

- Кости – мъртва кост, плоско стъпало

Основни функции в човешкия организъм:

» Calcium fluoratum (Шуслерова сол №1) подпомага еластичните тъкани в тялото и способността им да се разтягат и контрахират. Всички еластични влакна и тъкани като сухожилия, лигаменти, кожа и съдови стени се нуждаят от него. Шуслерова сол №1 регулира степента на еластичност в една тъкан до възстановяване на нормалното й състояние:

• изглажда бръчки и белези, стабилизира сухожилията, връзките и съдовите стени;

• омекотява втвърдени тъкани (например, ръбцова тъкан) или уплътнява отпуснати тъкани (като варикозни вени).

» Шуслерова сол №1 (Calcium fluoratum D12) подкрепя ефективноформирането на кости, сухожилия, връзки, зъби и нокти, помагайки им да станат твърди и издръжливи.

» Calcium fluoratum (Шуслерова сол №1) свързва кератина, поради което е важен за структурата на космите, на ноктите, епидермиса на кожата и роговицата на окото.

» Шуслерова сол №1 помага, и когато в тъканите се образува прекалено много кератин (както при ексцесивното образуване на костен калус при фрактури).

» Шуслерова сол №1 (Calcium fluoratum D12) е минералът, изграждащ защитните обвивки на тялото – зъбен емайл, периост, кожа. Например, предпазва зъбите от кариес.

» Шуслерова сол №1 е изключително важна за подготовка и по време на бременността (предотвратява образуването на стрии, хемороиди, разширени вени, подпомага изграждането и запазването целостта на
зъбния емайл и костния строеж).

Резорбцията на Calcium fluoratum в организма е бавна, поради което се препоръчва продължителен прием на Шуслерова сол №1 от месеци и години в зависимост от наличния проблем.
Профилактичен прием се препоръчва при лица над средна възраст с цел подпомагане на костното ремоделиране (обезпечаване на непрекъснатото преустройство на костта) и еластичността на тъканите.


Тази Шуслерова сол трябва да се дава профилактично и в детска възраст (изграждане на кости и зъби).


Депа в организма: еластични тъкани, зъбен емайл, периост, епидермис.


*********

Индикации:

Слабост на съединителната тъкан

• Инконтиненция на урина или чести внезапни позиви за уриниране
• Хемороиди, разширени вени
• Птоза на органи като стомах, матка, черен дроб и др.
• Атеросклеротични съдови изменения
• Бременност, подготовка на бременността! (стрии, хемороиди, разширени вени, зъби и кости на майката и детето)
• Склонност към тъканни уплътнения
• Предотвратява натрупвания на отпадни продукти в разтегнатото дебело черво (обстипация, редуваща се с разстройство)

Здрави кости, зъби, стави, сухожилия

• Плоскостъпие, паднал свод
• Хронични болки в гърба (загуба на здравината на междупрешленните дискове)
• Пукане и хрущене в областта на ставите, водещо по-късно до ставни износвания, хронично лумбаго, хронични болки в колената и пр.
• Чести навяхвания в областта на ходилото или чести ставни луксации (коляно, рамо и др.) - преразтягане на ставните връзки
• Ограничена подвижност от скъсяване на сухожилия и ставни връзки
• Склонност към ганглиони, костни израстъци, отоци и възпаления, ексцесивно образуване на костен калус след фрактури
• Склонност към неправилна поза при децата (кифоза, сколиоза)
• Втвърдява зъбния емайл (предотвратяване на кариеси, на петна по зъбния емайл)
• Положително влияние при пародонтит

Кожа, коса, нокти

• Ранно образуване на бръчки и загуба на еластичност на кожата
• Целулит, разширени вени, спукани капиляри
• Повишена склонност към мазоли, вроговявания (особено на петата)
• Ръбцова тъкан при белези
• Напукана, суха кожа
• Преждевременно посивяване на косата
• Нокти – твърди, чупливи, криви, люспести

Белези от лицевата диагностика:

- Кръстосани бръчици под вътрешния край на долния клепач;
- Бръчки тип “пачи крак”;
- Нацепен език.

Обичайната дозировка на Шуслерова сол №1 е 2 х 1 т. дневно в продължение на 3 до 6 месеца за възрастни. Децата и юношите - по 1 т. дневно.


*********


Утвърдени комбинации

Еластичност и здравина на тъканите

Calcium fluoratum №1 3 т. сутрин
Silicea №11 3 т. вечер
Курс поне 3 месеца.

Разширени вени

Курс поне 3 месеца.
Calcium fluoratum №1 3 т. сутрин
Kalium chloratum №4 3 т. на обяд
Silicea №11 3 т. вечер

Грижа за ноктите

Два курса годишно по 1-2 месеца.
Calcium fluoratum №1 3 т. сутрин
Calcium phosphoricum №2 3 т. на обяд
Silicea №11 3 т. вечер

Ограничена подвижност/мускулна скованост

Calcium fluoratum №1 3 т. сутрин
Natrium chloratum №8 3 т. на обяд
Silicea №11 3 т. вечер
Мускулна скованост – по 5т. от всяка сол 1-2 седмици
Ограничена подвижност - курс 3-6 месеца

Стрии на бременноста

През цялата бременност.
Calcium fluoratum №1 2 т. сутрин
Calcium phosphoricum №2 2 т. на обяд
Silicea №11 2 т. вечер


http://www.schusslersalts.com/wcm/mb/schuessler/bg/specialists/index.html
« Последна редакция: Януари 14, 2012, 01:28:49 от Sweta » Активен


МОЯТ СВЯТ СЕ ГРИЖИ ЗА МЕН! ПОДКРЕПЯ МЕ И МЕ ЗАЩИТАВА! БЛАГОДАРЯ! БЛАГОДАРЯ! БЛАГОДАРЯ!
Sweta
Модeратор
Маг
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2846


Аз съм слънце, смях и радост, аз съм светлина!


« Отговор #11 -: Януари 08, 2012, 09:36:37 »

№2: Calcium phosphoricum (потенция D6)

Шуслерова сол №2 – Калциев фосфат

Растеж и изграждане


- Калциев метаболизъм

- Костна структура (растеж, остеопороза и др.)

- Фрактури

- Клетъчна структура (след операции, болест, раждане и др.)

- Средство за деца (нарушения в растежа и развитието)

- Укрепване на одонтобластите

- Протеинова синтеза

- Нервна система –укрепване на парасимпатикуса

- Киселинно-алкално радновесие –фосфатен буфер


Основни функции в човешкия организъм


» Calcium phosphoricum (Шуслерова сол №2) е необходим за клетъчното делене и тъканния растеж; при регенерационни процеси в организма. Той еважен градивен материал по време на бременността, но също така подпомага възстановяването след тежко боледуване и при астения. Счита се за стимулатор на кръвотворенето.

» Шуслерова сол №2 е важен градивен елемент на костите. Необходима е за образуването на калус и изграждането на органичната костна структура.

» Шуслерова сол №2 стимулира одонтобластите, които произвеждат дентина на зъбите.

» Calcium phosphoricum (Шуслерова сол №2) е градивен елемент при протеиновия синтез - при всички проблеми, свързани с белтъчната обмяна в организма.

» Шуслерова сол №2 има отношение към нервната система и стимулира парасимпатикуса. Използва се за лечение на невралгии, когато има недостиг на регенеративно функционално вещество.

» Calcium phosphoricum (ШС №2) е определян като гориво за волевата мускулатура.

» Шуслерова сол №2 е основно средство за регулиране на сърдечния ритъм.

» Шуслерова сол №2 се използва за неутрализация на излишните киселини в организма. Приложението му води до съществено намаление на оплакванията при хора, имащи склонност към калциеви отлагания или образуване
на конкременти. Дори се постига разграждане на варовиковите отлагания.

» Calcium phosphoricum (ШС №2) подпомага програмираната клетъчна смърт, поради което намира приложение след инфекции за елиминиране на излишните имунни клетки, при преустановяване на кърменето или при хипертрофия на маточната лигавица.

Повишена нужда от този минерал възниква през бременността, в детството и през пубертета, особено в периодите на ускорен растеж. Заболяванията на костния скелет (например остеопороза) налагат дългогодишен,високодозиран прием на Шуслерова сол №2 - минимум една година.


Страстта към пикантни и пушени храни, кетчуп, горчица и женско биле е признак за повишена потребност от Calcium phosphoricum.

Депа в организма: кости и зъби


Индикации:

Кости, зъби

• Формиране на костите при растеж
• Остеопороза
• Намалява образуването на калус при фрактури
• Бавно, късно формиране на зъбите при деца

Кърмачета

• Колики
• Нарушения на съня
• Забавено или трудно поникване на зъбите, както и ранното им разваляне
• Късно затваряне на фонтанелата
• Неустойчивост на гръбначния стълб, детето трудно държи главата си
изправена
• Струпеи, екзема по главата

Деца

• Страх от училище – главоболие или болка в корема след училище
• Главоболие след умствено натоварване
• Проблеми с коцентрацията
• Нарушения в стойката на тялото (прегърбване)
• Болки в областта на шията, на тила или гърба, влошаващи се при течение
• Растежни болки в костите и в ставите
• Хроничен синдром на изтощение
• Нарушения на съня след умствено и физическо натоварване
• Загуба на апетит
• Желание за пикантни, солени храни
• Слаба имунна система и чести настинки
• Анемия
• Склонност към разрушаване на зъбите

Възрастни

• Изтръпване на части от тялото, мравучкане, студенина, сърбеж
• Обилно изпотяване
• Склонност към образуване на полипи
• Градивен елемент след остро заболяване или дълго залежаване
• Преждевременна, прекалено слаба или прекалено силна менструация
• Подпомага отделянето на кърма
• Успокояващо действие върху нервната система

Белези от лицевата диагностика:

- Тебеширена бледност, анемичен цвят на кожата;

- Кожата блести, като намазана с восък;

- Склонност към поява на кариеси.

Обичайната дозировка на Шуслерова сол №2 е 2 х 1 т. дневно в продължение на 3 до 6 месеца за възрастни. Децата и юношите - по 1 т. дневно.


*********

Утвърдени комбинации

Клетъчно делене
Natrium chloratum №8 3 т. сутрин
Calcium phosphoricum №2 3 т. вечер
Курс 3-6 месеца.

Остеопороза. Изграждане на костната тъкан
Курс 3-4 месеца.
Calcium fluoratum №1 3 т. сутрин
Silicea №11 3 т. на обяд
Calcium phosphoricum №2 3 т. вечер

Зъби (дентална структура)
Курс за укрепване 2-3 месеца.
Calcium fluoratum №1 3 т. сутрин
Natrium chloratum №8 3 т. на обяд
Calcium phosphoricum №2 3 т. вечер

Поленова алергия (хронична)
Курс 3-4 месеца.
Kalium sulfuricum №6 3 т. сутрин
Natrium sulfuricum №10 3 т. на обяд
Calcium phosphoricum №2 3 т. вечер

Кръвообразуване
Курс 3-4 месеца.
Ferrum phosphoricum №3 3 т. сутрин
Natrium chloratum №8 3 т. на обяд
Calcium phosphoricum №2 3 т. вечер
« Последна редакция: Юли 16, 2012, 01:23:34 от Sweta » Активен


МОЯТ СВЯТ СЕ ГРИЖИ ЗА МЕН! ПОДКРЕПЯ МЕ И МЕ ЗАЩИТАВА! БЛАГОДАРЯ! БЛАГОДАРЯ! БЛАГОДАРЯ!
Sweta
Модeратор
Маг
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2846


Аз съм слънце, смях и радост, аз съм светлина!


« Отговор #12 -: Януари 09, 2012, 07:15:09 »

No. 3: Ferrum phosphoricum / Ferr. phos 12D

Шуслерова сол № 3 - Железен фосфат

Първи стадий на острото възпаление


- В началната фаза на всички видове инфекции / възпаления

- Температурни състояния до 38,5° С

- Пресни рани, порязвания, охлузвания

- Изгаряния първа степен (напр. слънчеви изгаряния)

- Железен дефицит

- Нарушена кислородна сатурация


Основни функции в човешкия организъм:

> Ferrum phosphoricum се прилага в началния стадий на всички възпалителни заболявания и инфекции – понижава плазмените нива на желязото, респективно намалява микробната репликация, увеличава вътреклетъч-
ните нива на Fe в макрофагите и гранулоцитите, като увеличава фагоцитарната активност.

» Профилактично средство срещу грип и настинка - стимулира собствените защитни сили на организма.

» Ferrum phosphoricum помага при остри наранявания, като порязвания, охлузвания, натъртвания и контузии и свързаните с тях болки и симптоми на възпалението.

» Ferrum phosphoricum регулира обмяната на желязото и се прилага при желязодефицитна анемия, включително и като добавка към железни препарати за постигане на оптимална резорбция и усвояване на желязото.

» Ferrum phosphoricum е градивен елемент и естествено функционално средство за мускулната тъкан (кръвоносни съдове, сърце, черва) - мускулния пигмент миоглобин е желязосъдържащ протеин, служи за кислороден резерв и се нуждае от желязо.

- повишава работоспособността при натоварване и предпазва от мускулна треска;

- минералът регулира чревната моторика и е ефективен както при диария, така и при констипация;

» Ferrum phosphoricum подобрява кислородната сатурация на тъканите и може да се използва за лечение на нарушено кръвооросяване.

- нарушеното кръвоснабдяване на ухото и вестибуларния апарат предизвиква шум в ушите и световъртеж, които се облекчават от Ferrum phosphoricum

- при намалена концентрация или умора, явяващи се в резултат на хипоксия в организма.

Депа в организма: мускули, кръв, черен дроб, далак, костен мозък

Индикации

Остри заболявания

• Температура до 38,5° С;
• При всички остри наранявания, като порязвания, охлузвания, натъртвания
и контузии и свързаните с тях болки и симптоми на възпалението;
• Тонзилити, фарингити;
• Пресипналост;
• Възпаления на очите, конюнктивит;
• Болки в ушите в началото на възпалението;
• Възпаление на хемороидалните възли;
• Остър гастрит;
• Зъбни болки при възпаление;
• Остри възпаления на вените;
• Слънчеви изгаряния;
• Намаляване и предотвратяване на мускулната треска;
• Хематоми;
• Възпаление на нерви в резултат на мускулно разтягане или мускулни крампи. В случая възниква силно дразнене на нервните влакна, които се възпаляват, т.е. натоварването на нервните структури е толкова голямо, че организмът се опитва да ограничи нарушенията чрез повишено снабдяване. Това води до възпаление, което не понася топлина – третира се външно и вътрешно със студено и Ferrum phosphoricum

Вътрешни органи

• Диария – нарушена функция на чревните въси поради недостиг на железни молекули в мускулните им клетки. Затрудненото движение на чревните въси намалява резорбцията на течности и се появява диария.
• Обстипация – недостигът на железни молекули в циркулярната мускулатура на червата забавя чревната перисталтика, което води до лениви черва или запек.

Железен дефицит

• Желязодефицитната анемия – силни кръвотечения, недостатъчен прием на желязо, повишени нужди при бременност, кърмене или растеж, или нарушена резорбция на желязо.
• Умора, намалена концентрационна способност, затруднения в учението.

Белези от лицевата диагностика

- Трескава червенина - преди всичко на ушите, скулите и челото

- Тъмни кръгове под очите, особено във вътрешния очен ъгъл

- Хлътнали очи, със синкаво-черна окраска около вътрешните ъгли

- Бледо-землист цвят на лицето

*********


Утвърдени комбинации

Имунна система

Ferrum phosphoricum No. 3 2 таблетки сутрин
Magnesium phosphoricum No. 7 2 таблетки на обяд
Kalium sulfuricum No. 6 2 таблетки вечер

Желязодефицитна анемия

Ferrum phosphoricum No. 3 3 таблетки сутрин
Kalium phosphoricum No. 5 3 таблетки на обяд
Calcium phosphoricim No. 2 3 таблетки вечер

Спортна комбинация

Ferrum phosphoricum No. 3 5 таблетки
Kalium phosphoricum No. 5 5 таблетки
Magnesium phosphoricum No. 7 5 таблетки

Всички 15 табл. се разтварят в ½ л. вода и се пият
по време и след физическото натоварване
« Последна редакция: Януари 09, 2012, 08:17:00 от Sweta » Активен


МОЯТ СВЯТ СЕ ГРИЖИ ЗА МЕН! ПОДКРЕПЯ МЕ И МЕ ЗАЩИТАВА! БЛАГОДАРЯ! БЛАГОДАРЯ! БЛАГОДАРЯ!
Sweta
Модeратор
Маг
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2846


Аз съм слънце, смях и радост, аз съм светлина!


« Отговор #13 -: Януари 09, 2012, 09:17:59 »

No 4: Kalium chloratum D6

Шуслерова сол №4 - Калиев хлорид

Прогресиращо остро възпаление


- Влошаваща се настинка/грип

- Предразположеност към възпаления на лигавиците (СЧТ, бурсит, конюнктивит и др.)

- Гъсти, белезникаво-сиви, фибринозни ексудати

- Кожни обриви с бял, наподобяващ брашно, налеп (струпеи, афти и др.)


Основни функции в човешкия организъм:

» Kalium chloratum е основен минерал за изграждането на съединителната тъкан, тъй като участва в синтеза на влакнестите протеини (колаген, еластин, фибрин). Дефицитът му води до нарушения в структурата на съединителната тъкан (разграждане на влакнестите структури), както и до възпалителни съединително-тъканни заболявания, колагенози. При прекомерен белтъчен прием недостигът на Шуслерова сол №4 нарушава усвояването на протеините и води до натрупването им в съединителната тъкан (меки, неедематозни подувания на стави и други части от тялото).

» Kalium chloratum играе важна роля при формирането на лигавичните секрети - средство на избор при прогресиращо остро възпаление, характеризиращо се със серозни или фибринозни ексудати по типа на възпали-
телен оток.

» В Шуслеровата биохимия Kalium chloratum се определя като солта на жлезите. Като важен минерал за белтъчната обмяна, той действа предимно на жлезите: серозни (образуващи богат на белтък, рядък секрет) и муцинозни (продуциращи рядка слуз). Повишената секреция на жлезите изразходва тази Шуслерова сол и при недостатъчен внос с времето води до дефицит и свързаните с него нарушения.

» Активно участва в детоксикацията на организма – за елиминирането на токсините от първия стадий на острото възпаление организмът активира защитни механизми, използвайки калиев хлорид от влакнестите структури, а недостигът му в тях води до отделяне на влакнести протеини под формата на бели секрети по лигавиците, напр. слузна експекторация, бели секрети при катари или бели брашноподобни залющвания на кожата.

» При дефицит на Kalium chloratum кръвта се сгъстява. Той регулира вискзитета на кръвта и се прилага успешно при атеросклероза, риск от тромбози, разширени вени, хемороиди, телеангиектазии и розацея.

» Имунизиране - при тази процедура се стимулира производството на антитела в организма. За синтезирането им е необходим Kalium chloratum. Освен това този минерал спомага за разграждане на екзогенните вещества, които се инокулират с ваксините. Шуслерова сол №4 се прилага профилактично и като допълнителна терапия след имунизации.

Потребността от Kalium chloratum нараства значително при прекомерна употреба на алкохол, млечни продукти и при стресови състояния.

Депа в организма: бронхи, лигавици, съединителна тъкан.


Индикации

Функционално средство за жлезите

• След ваксиниране, при постваксинални обриви и струпей (подпомага синтеза на антитела, както и разграждането на екзогенните вещества, които се инокулират с ваксините)
• След анестезия (заедно с ШС №5 подпомага детоксикационната функция на жлезите)
• При прекомерна консумация на алкохол, млечни продукти, белтъчни храни и въглехидрати се изчерпва много Kalium chloratum в организма
• Склонност към наднормено тегло – недостигът на Kalium chloratum води до затруднения в работата на жлезите
• Хипофункция на щитовидната жлеза
• Млечен струпей
• Белезникави афти в устата
• Бял налеп по езика винаги е признак за нарушение в храносмилателните процеси
• За кърмещи майки е важно, че ШС №4 стимулира функцията на млечните жлези, а заедно с ШС №8 се регулира и количеството на кърмата.

Настинки

• Трудно отделящи се, жилави секрети
• Силна хрема със запушен нос и трудно отделящи се секрети
• Отит с чувство на запушване и натиск в ушите, след няколкодневна хрема
• Меки отоци в областта на жлезите (гърло, подмишници, слабини, гръден кош, корем)
• Чести тонзилити с бял налеп по езика
• Конюнктивит с белезникава секреция

Ставни проблеми

• Бурсит на коляното
• Отоци около ставите след контузия, навяхване, падане, прекалено или едностранно натоварване при спортна дейност
• Ставната болка се подобрява от топлина

Кожни проблеми

• Милиуми по лицето, бедрата и мишниците
• Мехури от изгаряне – ШС №4 и ШС №8 се приемат последователно на всеки час
• Повишено съсирване на кръвта, телеангиектазии, купероза
• Портокалова кожа (събиране и отлагане на белтъчни струпвания под кожната повърхност)

Белези от лицевата диагностика

- “Алабастрова кожа”;

- Млечно – червеникав или млечно-синкав цвят на кожата около долните или горните клепачи;

- Възпалени клепачи или лигавица на очите;

- Купероза;

Обичайната дозировка на Шуслерова сол №4 е от 3 до 6 таблетки на ден.Приемът се завишава при остри състояния.*********


Утвърдени комбинации

Трoйна комбинация при възпалителни лигавични процеси
Kalium chloratum No. 4 5 т. сутрин
Natrium chloratum No. 8 5 т. на обяд
Calcium sulfuricum No. 12 5 т. вечер
Eдна седмица x 5 т. от всяка сол, три седмици x 2 т. от всяка сол.


Детоксикация
Kalium chloratum No. 4 2 т. сутрин
Kalium sulfuricum No. 6 2 т. на обяд
Natrium sulfuricum No. 10 2 т. вечер
Продължителност 40 дни x 2 т. от всяка сол.

Диабет тип II
Kalium chloratum No. 4 2 т. сутрин
Kalium sulfuricum No. 6 2 т. вечер
Подходяща за продължително поддържащо лечение.

Имунизации
Calcium phosphoricum No. 2 2 т. сутрин
Ferrum phosphoricum No. 3 2 т. на обяд
Kalium chloratum No. 4 2 т. вечер
2 до 3 седмици преди и след ваксината.

Образуване на кърма
Calcium phosphoricum No. 2 5 т. сутрин
Kalium chloratum No. 4 5 т. на обяд
Natrium chloratum No. 8 5 т. вечер
1 седмица x 5 т. от всяка сол, след което по 2 т. още 2-3 седмици.

Хипертония
Kalium chloratum No. 4 2 т. сутрин
Natrium chloratum No. 8 2 т. вечер
Подходяща за продължително поддържащо лечение.
« Последна редакция: Декември 27, 2012, 06:42:37 от Sweta » Активен


МОЯТ СВЯТ СЕ ГРИЖИ ЗА МЕН! ПОДКРЕПЯ МЕ И МЕ ЗАЩИТАВА! БЛАГОДАРЯ! БЛАГОДАРЯ! БЛАГОДАРЯ!
Sweta
Модeратор
Маг
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2846


Аз съм слънце, смях и радост, аз съм светлина!


« Отговор #14 -: Януари 10, 2012, 09:44:34 »

№5 Kalium phosphoricum D6

Шуслерова сол №5 - Калиев фосфат

Нервна система и психика; енергиен метаболизъм


Oбласти на действие и функции в човешкия организъм:

• Kalium phosphoricum (Шуслерова сол №5) има отношение към синтеза на лецитин в организма.

• Шуслерова сол №5 (Kaliumphosphoricum D6) подпомага клетъчното възстановяване и регенерационната способност на организма. Тя оказва укрепващо действие при всички болестни и оздравителни процеси.

• Kalium phosphoricum (Шуслерова сол №5) се счита за биохимичното средство на мозъка и нервите. Той стимулира симпатикуса. Прилага се при всички заболявания на главния, гръбначния мозък и нервите, при които се засяга нервната тъкан.

• Шуслерова сол №5 се е утвърдила като средство за укрепване и стимулиране на мускулатурата, особено на
миокарда. Показан е при мускулна слабост, пареза или парализа.

• Шуслерова сол №5 стимулира сърдечния мускул и по този начин индиректно оказва решаващо влияние и върху кръвообръщението.

• През бременността благоприятно повлиява сърцето и нервната система.

Kalium phosphoricum е “антисептикът” в Шуслеровата биохимия. Помага при всички септични заболявания и други високофебрилни състояния.

• Шуслерова сол №5 се прилага като биохимично енергизиращо средство. Показан е при всяко заболяване или
астенични състояния, поради тройния стимулиращ ефект върху органите (клетъчна обмяна, нервна система, мускулатура).

• Шуслерова сол №5 е с доказан укрепващ ефект върху психиката и се прилага като допълнително средство
към психотерапевтични мерки.

Kalium phosphoricum винаги трябва да се прилага зa продължително време. Поради стимулиращия му ефект
в общия случай се препоръчва да се приема преди обяд или в ранните следобедни часове. Минералът действа успокояващо и сънотворно на хора, които от мисли не могат да заспят вечер (нервно безсъние).Депа в организма: нерви, мускулатура.


Признаци на лицевия анализ:

» Пепеляво-сивкаво оцветяване на лицето, често около устата;

» Матов блясък на очите;

» Хлътнали слепоочия; уморен изглед


Обичайната дозировка на Шуслерова сол №5 е 10 т. сутрин за възрастни, за деца и юноши 5т., разтворени в топла вода. Четири седмично лечение.


*********


Утвърдени комбинации

Регенерация на тъкани

Calcium phosphoricum №2 5т. сутрин
Kalium phosphoricum №5 5 т. на обяд
Natrium chloratum №8 5 т. вечер

В тази доза 1-2 седмици,
след това по 3т. от всяка сол още 2-3 седмици.

Парализи

Kalium phosphoricum №5 5 т. сутрин
Magnesium phosphoricum №7 5 т. на обяд
Silicea №11 5 т. вечер

В тази доза 1-2 седмици,
след това по 3т. от всяка сол още 2-3 месеца.

Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност

Calcium phosphoricum №2 3т. сутрин
Kalium phosphoricum №5 3 т. на обяд
Magnesium phosphoricum №7 3 т. вечер

Курс 2-3 месеца.

Енергизираща комбинация. Сърдечно-съдова недостатъчност. Кръвооросяване. Хипотония.

Ferrum phosphoricum №3 5т. сутрин
Kalium phosphoricum №5 5 т. на обяд
Natrium chloratum №8 5 т. вечер

Енергизираща комбинация
Сърдечно-съдова недостатъчност.
Кръвооросяване. Хипотония

Енергизираща комбинация - 1-2 седмици.
Сърдечно-съдови нарушения – дългосрочен прием по 2 т. от всяка сол

Комбинация за подобряване на паметта

Ferrum phosphoricum №3 5 т. сутрин
Kalium phosphoricum №5 5 т. на обяд
Kalium sulfuricum №6 5 т. вечер
Natrium chloratum №8 5 т. вечер

При приложение повече от 3 дни да се добави №10 Natrium sulfuricum сутрин.


« Последна редакция: Юни 26, 2012, 12:32:10 от Sweta » Активен


МОЯТ СВЯТ СЕ ГРИЖИ ЗА МЕН! ПОДКРЕПЯ МЕ И МЕ ЗАЩИТАВА! БЛАГОДАРЯ! БЛАГОДАРЯ! БЛАГОДАРЯ!
Страници: [1] 2 3 ... 32   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Loading
Powered by PHP Powered by PHP Powered by SMF 1.1.13 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC
Simple Audio Video Embedder
Валиден XHTML 1.0! Валиден CSS!