Април 17, 2014, 08:33:10 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгуби ли регистрационния е-мейл?

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:
  WebKBD
  Начало   Forum   Помощ Вход Регистрация  
Tweet
Страници: [1]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Позитивен личен образ или как да да опознаем себе си  (Прочетена 2235 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Lenny_Pld ॐ (With love)
Админ
Маг
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 9847


ॐ ВЪЛШЕБНИЦА ПО СОБСТВЕН ИЗБОР ♥ АЗ СЪМ АЗ ♥


WWW
« -: Април 23, 2011, 12:20:16 »

Техника на Лора Дей от книгата й  "Практическа интуиция"

Как да видим себе си през очите на другите
Всеки от нас има представа за себе си. Особено ясно тя се проявява, когато я сравняваме с представата на другите хора за нас. Например, ние считаме себе си за организирани и точни, но познатите ни могат да виждат в това липса на гъвкавост. Научих следващото упражнение от Ерик Щайнбергер преди много години. Обещавам ви, че резултатите ще ви поразят.


Завършване на позитивния личен образ
Съставете списък от позитивни утвърждения за себе си, които по ваше мнение съответстват на действителността, и ги запишете на хартия. Избройте своите черти, които най-много цените у себе си. Вашите утвърждения трябва да бъдат само позитивни. Не бъдете нито скромни, нито срамежливи. Постарайте се да отбележите всичко, което ви характеризира положително. Например „Имам красиви очи”, „Аз съм сексуална”, „Аз съм организиран/а”, „Аз съм добър слушател”, „Аз съм красив/а”.

Не трябва да записвате тези утвърждения в определен ред, а обратно – добре е да ги запишете в случаен порядък, а след това, ако имате още място на листа, запишете още 10 утвърждения, засягащи характера ви, и още толкова за вашата външност.

Тези утвърждения трябва да отразяват не само качествата, които имат отношение към любовния ви живот. Те трябва да включват характеристики на вашата психика, емоции и физическо състояние. Не забравяйте характерните черти на своето поведение.


В долната част на листа напишете: „Позитивни черти, които ми предстои да разбера за себе си” и оставете място. Можете да размножите този лист и да го дадете на ваши познати да го прегледат.

Най-отгоре напишете:

„Благодаря, че се съгласихте да попълните моя „позитивен личен образ”. Правя това, за да разбера доколко мнението ми за мен съвпада с мнението на най-близките ми хора за мен. По-долу ще намерите списък с утвърждения. Надявам се, че съм обективен/на по отношение на себе си. Прочетете тези утвърждения и ги оценете като правилни, напълно правилни или погрешни. Това е само вашето мнение. По-долу има свободно място, където можете да запишете всичко, което по ваше мнение аз трябва да зная за себе си.
Моля ви да бъдете чести в оценката си. Прилагам плик с марка и обратен адрес, така че не се съмнявайте в своята анонимност. Бих бил/а благодарен/на, ако ми отговорите възможно най-бързо, за да мога да сравня вашите отговори с отговорите на другите.”

Обърнете внимание – изброявайки добрите си качества, вие избирате тези, в които сте напълно убедени. Сега имате шанс да сравните собствената си представа за себе си с това, което другите мислят за вас.

Направете 20 копия на своя списък, оставете едно за себе си и пригответе пликове с марка и обратен адрес. Раздайте тези списъци на хора, които ви познават и са ви виждали в различни ситуации – приятели, колеги, съседи, мъже и жени. Не давайте този списък на хора, които очевидно не ви харесват, с които наскоро сте се карали или на конкуренти на работното място.


Когато получите всички отговори, вземете своето копие и го сравнете с другите. Целта ви е да получите пълно съгласие по дадена точка, та дори това да е само една точка. Ако някой ви е оставил коментар, трябва да го отчетете, дори да не сте съгласни с него. Но ако трима човека са ви дали един и същи коментар, има над какво да се замислите.

Някои от утвържденията ви могат да получат пълно единодушие, въпреки че мнението на вашите познати може да е напълно противоположно на вашето. Ако разберете по какво се отличава собствената ви представа за себе си от представата на околните хора за вас, ще разберете дали действително сте посочили своите силни страни. Ако останете на своето мнение, запитайте се какво ви пречи да проявите способностите, които другите забелязват у вас.

Не е изключени близките ви хора да не се съгласят с нито едно от утвържденията ви. Ако повечето от утвържденията ви са оценени с „правилно”, а не с „напълно правилно”, това значи, че близките ви имат известни съмнения.

Много е важно да запомните, че интерпретацията на отговорите ви се отнася до това как ви виждат другите, а не до това какви сте вие всъщност. Отговорите им ще ви помогнат да разберете как се представяте пред околните хора и какви промени биха могли да ви направят по-привлекателни. Ако 15 от 20 човека не са съгласни с това, че „щедро раздавате времето си на другите”, вероятно ще се наложи да намерите някакво обяснение за това. Възможно е да сте сдържани и вашите приятели да не знаят колко много енергия им отдавате, за да удовлетворите желанията им. Помислете по какъв начин да промените възприятията им. Може да се случи така, че да забележите в себе такива качества, че сами да се влюбите в себе си.

Това е важно, защото приемайки някои свои качества за непривлекателни, ние често се опитваме да накараме другите да ги заобичат, отнасяйки се към тях като към наши достойнства. Примирявайки се със своите недостатъци, ние правим живота си по-лек, ставаме по-щастливи и в крайна сметка по-привлекателни.

Накрая, обърнете внимание да мястото за коментари в долната част на листа. Някой отбелязал ли е нещо там? Удивително е да прочетете за свои положителни черти, които сами не забелязвате, но които другите виждат.

Разбира се, интересно е по кои свои положителни качества собственото ви мнение съвпада с това на вашите приятели. Увлекателно продължение на това упражнение може да бъде създаването на въображаем човек въз основа на получените отговори. Възможно е приятелите ви да не дооценяват вашия ум, но да ви смятат за по-красиви и забавни, отколкото сте предполагали.

Полезно е да изпълнявате това упражнение поне веднъж годишно.


Източник
« Последна редакция: Април 25, 2011, 02:22:05 от Lenny_Pld (With love) » Активен

Lenny_Pld ॐ (With love)
Админ
Маг
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 9847


ॐ ВЪЛШЕБНИЦА ПО СОБСТВЕН ИЗБОР ♥ АЗ СЪМ АЗ ♥


WWW
« Отговор #1 -: Август 27, 2011, 09:51:24 »

Ето няколко мислени картини, които могат да представят вашия положителен образ, поне символично. Те трябва само да ви помогнат да си създадете такава мислена картина, която да отговаря най-добре на стремежите ви:

• Вие сте в театрална гримьорна и на вратата й има звезда.

• Седите на голямо бюро с надпис “Президент”.

• Почитатели ви носят на раменете си.

• Обградени сте от последователи.

• Носители сте на титла “Мис” или “Мистър”.

• Живеете в голяма къща.

• На почивка сте в петзвезден хотел.

• Финиширате първи в спортно състезание.

• Избрани сте да произнесете реч при завършване на училище.

• Получавате Нобелова награда.

Получихте ли представа? Тези мислени картини имат една обща черта - не признават граници и ви програмират целесъобразно.

Можете да изберете някои картини, които подхождат за вас, и когато останете някой път насаме, ги използвайте в сеанси на контролирано фантазиране, за да усъвършенствате образа си.

Робърт Стоун - "Живот без граници"
« Последна редакция: Август 27, 2011, 10:47:52 от Lenny_Pld (With love) » Активен

Страници: [1]   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Loading
Powered by PHP Powered by PHP Powered by SMF 1.1.13 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC
Simple Audio Video Embedder
Валиден XHTML 1.0! Валиден CSS!