Април 17, 2014, 11:08:31 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгуби ли регистрационния е-мейл?

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:
  WebKBD
  Начало   Forum   Помощ Вход Регистрация  
Tweet
Страници: [1]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Мед и сироп от глухарче (радика, рукула, Taraxacum officinale) по Мария Требен  (Прочетена 7493 пъти)
0 Членове и 4 Гости преглежда(т) тази тема.
Lenny_Pld ॐ (With love)
Админ
Маг
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 9847


ॐ ВЪЛШЕБНИЦА ПО СОБСТВЕН ИЗБОР ♥ АЗ СЪМ АЗ ♥


WWW
« -: Април 17, 2012, 01:41:48 »

Мед от глухарче (радика) по Мария Требен
("Здраве от аптеката на Господ")




Всяка пролет си правя сироп от цветовете на радиката, който е много вкусен и същевременно здравословен. Коледният ми пендепис се приготвя само от този сироп. Веднъж майка ми срещнала една жена, която в надиплената си престилка носела ЦВЕТОВЕ от радика и я попитала, какво смята да прави с тях. Така ние научихме рецептата за приготвяне на приятния сироп (мед) от радика, която сега ще ви я кажа, за да си направите и вие:

Четири препълнени шепи с цветове от радика се слагат в един литър студена вода и се затоплят бавно до кипване. Оставят се малко да поврат, след това тенджерата се сваля от котлона и се оставя да пренощува. На следващия ден всичко това се изсипва в цедка, оставя се да се изцеди водата, а цветовете се изстискват хубаво с две ръце през цедката. В сока се сипва 1 кг не рафинирана захар и прибавя половин лимон, нарязан на филийки (ако е пръскан - без кората). Ако се прибави повече лимон, тогава сокът киселее. Тенджерата се слага на печката без капак. За да се запазят всички витамини, тя се включва на едно. Така течността се изпарява, без да ври. Сиропът се оставя един-два пъти да изстине, за да се установи правилната му субстанция. Той не бива да е много гъст, тъй като след по-продължително изпарение може да се захароса, но пък и да не е твърде рядък - тогава след известно време ще започне да киселее. Трябва да се получи хубав, гъст сироп, който, намазан на закуска върху филията, да е страшно вкусен.



Други приложения на глухарчето (из книгата на Мария Требен):



Приготвяне на чай:
Една препълнена чаена лъжичка корени се слагат да
пренощуват в 1/4 литър студена вода, на следващия ден се затоплят до кипване и след това се прецеждат. Това количество се разделя и изпива на глътки половин час преди и половин час след закуска.

Салата:
От пресни сурови корени и листа - Листата се събират преди цъфтежа, корените през пролетта или есента, а стъблата през време на цъфтежа. За мен лично стана традиция, щом дойде пролетта, да слагам на масата салата от цялото растение или пък да приготвям за вечеря салата, смесена с картофи и гарнирана с полутвърдо сварени яйца..

Дръжки:
Всеки ден се изяждат от 5 до 10 измити и сурови, добре сдъвкани дръжки. Днес вече зная, че ежедневната консумация на пет-шест сурови пресни дръжки води до бързи резултати при хронично възпаление на черния дроб (остра пронизваща болка до под дясната плешка). Те помагат и при захар. Диабетиците трябва да изяждат всеки ден по десет дръжки, докато радиката цъфти. Те се измиват заедно с цветовете, след това цветните главички се отстраняват и едва тогава дръжките започват бавно да се дъвчат. В началото дръжката е малко горчива, тя е сочна и с вкус на маруля. Постоянно болнави хора, които се чувстват като пребити и уморени, трябва да правят 14-дневно лечение с пресни дръжки от радика и тогава ще има да се чудят на превъзходното действие.
« Последна редакция: Май 05, 2012, 08:26:10 от Lenny_Pld ॐ (With love) » Активен

tianka
Вълшебник
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 178



« Отговор #1 -: Април 22, 2012, 03:22:45 »

                          Сироп от глухарче  / Радика , Рукула, Taraxacum officinale /

4 препълнени шепи с цветове от глухарче се слагат в 1 л студена вода. Затоплят се бавно до кипване.

Оставят се малко да поврат, след това тенджерата се сваля от котлона и се оставя да пренощува.

На следващият ден всичко това се изсипва в цедка докато се отцеди водата в друг съд.

В сока се изсипва 1 кг нерафинирана захар   +  половин лимон, нарязан на филийки.

 exclaim  Ако е пръскан купен  -  без кората

Слагаме тенджерата на котлона без капак.

За да се запазят всички витамини, трябва котлона да е включен на слаб огън  на 1

Така течността се изпарява без да ври.

Сиропът не бива да е много гъст, за да не захароса,

но пък и да не е твърде рядък  - защото след известно време ще започне да киселее.

Може да си го мажете на филийка като мед , а и е много полезен.

Тази рецепта я преписах от книгата на Мария Требен  ,, Здраве от аптеката на Господ ,,
Активен

NAMASTE !

"Това, което другите правят или казват е техен проблем. Kак

реагираме, или не, е наш проблем!"
Magicwoman
Начинаещ чародей
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 98



« Отговор #2 -: Април 23, 2012, 12:42:32 »

Това ми напомни за прекрасната книга на Рей Бредбъри "Вино от глухарчета". Ако не сте я чели, завиждам ви, че ви предстои - ето я онлайн в читанка ВИНО ОТ ГЛУХАРЧЕТА  dance
Активен

Lenny_Pld ॐ (With love)
Админ
Маг
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 9847


ॐ ВЪЛШЕБНИЦА ПО СОБСТВЕН ИЗБОР ♥ АЗ СЪМ АЗ ♥


WWW
« Отговор #3 -: Април 23, 2012, 04:01:45 »

Това ми напомни за прекрасната книга на Рей Бредбъри "Вино от глухарчета". Ако не сте я чели, завиждам ви, че ви предстои - ето я онлайн в читанка ВИНО ОТ ГЛУХАРЧЕТА  dance

Любима....  ssm5

И аз  свързах двете неща във ФБ  Wink ssm4
Активен

Страници: [1]   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Loading
Powered by PHP Powered by PHP Powered by SMF 1.1.13 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC
Simple Audio Video Embedder
Валиден XHTML 1.0! Валиден CSS!