Куркума - Curcuma longa (турмерик) - подправка за храна и здраве

(1/4) > >>

Lenny_Pld ॐ (With love):


По-известна като хранителна подправка и оцветител, куркумата отдавна се използва също и като лекарство. Едва през последните две десетилетия има изследвания, потвърждаващи знанията на древните, за нейното използване като средство за лечение на проблеми с храносмилането и черния дроб и за облекчаване на възпалителни състояния. Ако имате проблеми с черния дроб, куркумата е жизнено необходима за вас. С нея черният ви дроб ще функционира като швейцарски часовник. Тя го предпазва от токсините и от вредното действие на лекарствата при продължителната им употреба. Ако сте предразположени към атеросклероза, задължително я включете 6 менюто си, тъй като тя намалява риска от заболяването 2 пъти и го забавя. Запазва еластичността на кръвоносните съдове и предотвратява отлагането на плаки по стените им. Не случайно ароматното растение е толкова популярно на Изток.
 
Американски учени са установили, че редовната й употреба ни пази от болестта на Алцхаймер. Напоследък учените все по-често се питат защо на Изток доста по-малко хора боледуват от левкемия. В резултат на проведени изследвания е станало ясно, че куркумата пречи на развитието на раковите клетки.  Съдържащият се в нея куркумин успява да „дисциплинира” клетките и да възстанови правилното им функциониране. Това свойство на куркумина не само засилва клетъчната устойчивост на инфекции, но също има превантивно противораково действие.Към всичките му предимства можем да добавим ползите, които носи при проблеми с теглото.Научни изследвания установяват, че куркуминът намалява образуването на мастна тъкън, като потиска кръвоносните съдове, необходими за формирането й. Куркуминът демонстрира изключителния си потенциал да предотвратява затлъстяването и свързаните с него метаболитни проблеми. Освен това той неутрализира вредното въздействие на цигарите и на полуфабрикатите.

„Ако трябваше да избера една единствена билка, която да посрещне всички хранителни и здравни нужди, без много колебание бих избрал индийската подправка куркума. Тя може да помогне при почти всяко лечение, което не е по силите на никоя друга билка.”, заявява д-р Дейвид Фроли, основател и директор на Американския институт по ведически изследвания в Санта Фе, Ню Мексико.
Неотдавна учените от Университета в Торонто са получили обнадеждаващи резултати. Оказва се, че куркумата може да върне към живот дори болните от муковисцидоза, изключително тежко и нелечимо заболяване. Тя стимулира и сърдечния мускул, нормализира кръвното налягане, забавя възпалителните процеси. Препоръчва се при проблеми с бъбреците, полезна е за диабетици. С лекарства на базата на куркума могат да се смекчат последствията от лъчевата терапия, да се помогне на болни от цироза на черния дроб. Куркумата оказва въздействие на повече от 700 гена.Ето защо наричат куркумата чудодейното лекарство на XXI век.

Противопоказания!ДЕ НЕ СЕ ИЗПОЛЗВА:
* при бременност
* от пациенти с жлъчно заболяване (особено при запушен жлъчен канал)
* от пациенти, приемащи лекарства за разреждане на кръвта


За   лечебното действие и приложение на Curcuma longa (турмерик)  намерих следното в нета:
 
Действие: антиоксидантно, антибактериално, антитуморно, антимикробно, противовъзпалително, облекчава болки в стомаха, стимулира жлъчната екскреция .

Приложение: запонижаване на холестерола и намаляване на риска от инсулти и инфаркти, срещу сгъстяването на кръвта и образуването на съсиреци, при псориазис, екзема, артритни болки, болести на черния дроб, жълтеница, киселини.

Начин на приложение: 1 чаена лъжичка куркума  на прах  се залива с чаена чаша вряла вода и се оставя за 5 минути да се запари, след което се пие.
Важно: Приемайте само една чаена чаша билков чай на ден, с изключение по време на остри периоди – като например, когато имате настинка или грип, тогава ще можете да го приемете три пъти на ден, но за не повече от 4 дни.


Тази информация срещнах на няколко места във ФБ, но открих, че цялата статия можете да прочетете в източника й ТУК


Цитат на: Lenny_Pld ॐ (With love) в Януари 21, 2014, 02:40:36

Цитат на: romuli в Януари 21, 2014, 11:40:27

Във вчерашното предаване "На кафе" при Гала беше д-р Мария Папазова която много подробно описа качествата на куркумата. :_ (4):
Тя например казва, че ако пием 2 г. куркума всеки ден, ще забравим за болестите.

И прави една смес паста от куркума - 130 г. вода с 3 пълни чаени лъжички куркума около 10 мин.  ври на котлона и се прави кашичка, която като се охлади се слага в стъклено бурканче и всеки ден се ползва - в ястие, кисело мляко, фреш.

Показа и как да си направим златно мляко - също от куркума. Но ако го видите ще ви бъде интересно надявам се.

http://www.youtube.com/v/jYCQb2YNGt4

Но интересното е, че докторката твърди, че куркумата има много силно въздействие само ако се ползва заедно с щипка черен пипер.  :polezno:Това за черния пипер не го знаех, :thnks: но николекса някъде беше писала, че куркуминът, за да действа целебно, задължително трябва да се приема с мазнина  :eok


Цитат на: Lenny_Pld ॐ (With love) в Април 22, 2012, 02:32:06

Сега на 15 януари 2012 г. ще станат 2 години след операцията не взимам никакви лекарства-химикали а продължавам по схема да взимам 3 пъти седмично куркума + кориандър !
И помен няма от болестта ми, чувствам се подмладен и пълен с енергия, и помен няма от 1- метровия ми предишен "бирен корем", стомаха-корема ми е флат като на гимнастик.

Единственото възможно натурално противопоставяне на всички токсични храни и напитки, токсичен въздух, токсична околна среда, прах, отрови, цигари и др. е лесно достъпното за нас натурално свръх оръжие за самозащита и изчистване съчетанието от КУРКУМА + КОРИАНДЪР ! По 1/2 супена лъжица смлени от едното и другото се смесват във всяко любимо ваше ястие един път дневно. След 15-20 мин. КУРКУМАТА + КОРИАНДЪРА вече са открили и се съединяват с всички токсични вещества, ненужните мазнини, бактерии и вируси и почваме да ги изхвърляме (по голяма и малка нужда). Да не се взимат след 19 часа защото ще ставате до тоалетната през нощта. Никога да не се варят при готвене на ястия, а да се приемат сурово-смлени в топли, но не горещи храни. Аз ги смесвам в кисело млеко + мюсли, супи, леща, фасул, салати и др.romuli:
Във вчерашното предаване "На кафе" при Гала беше д-р Мария Папазова която много подробно описа качествата на куркумата. Ако някой може да го покаже тук в nova play /щото технически мен ИЧ ме нема  ;D/ се надявам, че ще бъде интересно да научим още нещо. Тя например казва, че ако пием 2 г. куркума всеки ден ще забравим за болестите. И прави една смес - 130 г. вода с 3 пълни чаени лъжички куркума около 10 мин.  ври на котлона и се прави кашичка, която като се охлади се слага в стъклено бурканче и всеки ден се ползва - в ястие, кисело мляко, фреш. Но интересното е, че докторката твърди, че куркумата има много силно въздействие само ако се ползва заедно с щипка черен пипер. Показа и как да си направим златно мляко - също от куркума. Но ако го видите ще ви бъде нитересно надявам се.  :polezno:

moon_love:
Да, и аз го гледах вчера предаването отгоре, отгоре. Това,което ми направи впечатление беше, че направиха паста за зъби от куркумата, която има антибактериален и избелващ ефект :)   http://novanews.bg/news/view/2014/01/20/66547/%D0%BA%D1%83%D1%80%D0%BA%D1%83%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BA%D0%B0-%D0%B8-%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE/

poli26:
И аз го гледах, даже си направихх паста от куркурма и снощи си мих зъбите. По-добре да се прави вечер,защото езикът си остава жълт. И четката ми за зъби пожълтя и не се изми. Иначе пастата може да се ползва за всичко. И за маски за коса, и за готвене с черен пипер. Папазова каза, че курмата най-силно влияе в комбинация с черен пипер.

moon_love:
Poli, ако решиш да използваш пастата редовно, след 1-2 сед би ли споделила, дали има избелващ ефект  :)

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница